Undervisningsministeren fremlagde dansk uddannelsespolitik i Bruxelles

Undervisningsministeren fremlagde dansk uddannelsespolitik i Bruxelles

Hvilken rolle skal uddannelse spille for at nå Europa 2020-strategien? Det var emnet, da undervisningsminister Tina Nedergaard var til rådsmøde i Bruxelles med sine europæiske kolleger.
Europa 2020-strategien er EU’s strategi for vækst og beskæftigelse i Europa. Uddannelse er en væsentlig forudsætning for at skabe vækst og beskæftigelse. Derfor indeholder Europa 2020-strategien målsætninger om at reducere antallet af unge, som ikke får en ungdomsuddannelse, og om at øge antallet af unge, som får en videregående uddannelse. Den 14. februar mødtes EU’s undervisningsministre for at diskutere, hvordan målsætningerne kan nås. Rådsmødet var det første under Ungarns EU-formandskab, og både kommissæren for uddannelse, Androulla Vassiliou, og undervisningsministre fra de andre EU-lande var til stede. Undervisningsminister Tina Nedergaard præsenterede på rådsmødet regeringens udspil ”Faglighed og Frihed”. Udspillet har til formål at styrke folkeskolen og forbedre elevernes grundlæggende færdigheder, så flere kan gennemføre en ungdomsuddannelse.

Udfordringer i Europa

Undervisningsministrene drøftede også Europa-Kommissionens årlige vækstundersøgelse, som blev offentliggjort den 12. januar. Undersøgelsen udpeger en række udfordringer i forhold til at skabe vækst i Europa - herunder udfordringer på uddannelsesområdet. Undervisningsministeren fremhævede i den forbindelse blandt andet Danmarks særlige tilgang til erhvervsuddannelsesområdet, hvor eleverne veksler mellem undervisning og praktik for at sikre en kobling til arbejdsmarkedet. På det område har regeringen haft succes med at skabe flere praktikpladser i både 2010 og 2011.

Dansk EU-formandskab i 2012

Ministeren benyttede også rådsmødet til at hilse på ministerkollegerne fra den kommende trio for EU-formandskabet. Danmark har formandskabet for EU i 1. halvår af 2012 og indgår derfor i et triosamarbejde med Polen, der har formandskabet i 2. halvår af 2011, og Cypern, der har formandskabet i 2. halvår af 2012. Triosamarbejdet mellem de tre formandskabslande skal sikre en koordineret og kontinuerlig proces i Rådet. Kilde: UVM.dk