Tromsø – den oversete perle mod Nord

Tromsø – den oversete perle mod Nord

I Nordnorge er det koldt. I Nordnorge bliver de tossede om vinteren, når solen er væk. Det samme gør de om sommeren, når den er der hele tiden. Ja, fordommene om det højeste nord står i kø. Ingen tvivl om det. Det er dog ikke helt retfærdigt – det er faktisk slet ikke retfærdigt, for Tromsø har rigtigt meget at byde på. Også for en gymnasieklasse fra Danmark.

Besøg vores naboer i Norge

Hvad er der at se?

Jamen, hvad er der så at se?

Polarmuseet
Lad os begynde med museerne. Her kan blandt andet nævnes Polarmuseet, der viser Norges polarhistorie. Her er udstillinger omkring sælfangst, hvalfangst, og hvordan fangerene boede og hvordan de rejste. Der er eksempler på de både, der blev brugt, eksempler på hvordan fangerne boede på, og hvilke harpunerne de skød med. Hele 1. sal er viet til Ronald Asmussen, der brugte netop Tromsø som udgangshavn for sine polarekspeditioner.  Museet og udstillingerne er unægtelig lidt gammeldags, men vinklingen er spændende, og det er sjovt for en gangs skyld at besøge et museum, hvor sælfangst og hvalfangstens betydning for Norges historie ikke bliver nedtonet, men derimod belyst i alle dets til tider grusomme detaljer.

Tromsø:
Tromsø er hjemby for verdens mest nordlige universitet og til det, er der knyttet et museum. Museet ligger i den anden ende af den ø, hvorpå Tromsø ligger på, og er bestemt også et besøg værd. Museet rummer specielt mange samiske ting. Museet gennemgår de forskellige samiske kulturer; renkulturen, søsamere osv.  Der vises et udsnit af deres traditionelle dragter og generelle udstyr. Desuden gennemgås samernes historie og deres nuværende situation og position i det norske samfund. Det kan være en god ide at introducere eleverne for samerne, inden man besøger Tromsø og museet, da det forudsætter en ret solid forhåndsviden omkring samerne. Mere om samerne senere…

Museet har dog også fokus på andre ting, og der er således også en generel historiske introduktion til, hvordan folk har overlevet i disse kolde egne i flere tusinde år.  Der er ligeledes knyttet en form for frilandsmuseum, hvor der er bygget flere huse, der illustrerer, hvordan folket har boet i området i de sidste hundrede år.

Polaria:
Hvis man hellere vil se noget med dyr, ligger Polaria også i Tromsø. Polaria er et form for akvarium, hvor der er fokus på de arktiske havdyr. Der er masser af forskellige fisk og skaldyr, men det helt stor fokus er dog de store polarsæler, der holder opvisninger flere gange om dagen. Polaria rummer også en rigtig fin 3D – lignende biograf. Desuden er der her en udstilling, der diskuterer konsekvenserne ved den globale opvarmning for de arktiske dyr.  

Tromsø rummer også verdens nordligste bryggeri, Macks, som nu er indrettet som et museum, hvor man kan se hvordan øllene blev brygget, men måske mest interessant får man historien om, hvorfor nogle valgte at ligge et bryggeri i Tromsø af alle steder.

Tromsø har desuden en domkirke, der er er ret fin. Den er dog meget traditionel, og man må sige, at den flotteste kirke er Ishavskatedralen, der ligger på fastlandet på den anden side af den fine bro. Den er meget smuk, specielt i vintermånederne lyser den op som en lille stjerne. Den er kendt som Tromsøs vartegn, men den er dog langt smukkere udefra end indefra. Hvis I skal besøge Ishavskatedralen, så vælg at gå over broen fremfor at tage bussen hele vejen. Det er en imponerende og meget smuk tur.

Samerne

Samerne er populært sagt, Nordens indianere. Det er et urfolk, der har levet og lever på Nordkalotten blandt andet ved rendrift. I en dansk sammenhæng er de næsten ”glemt”, men de er spændende at stifte bekendtskab med.  I en uge om vinteren er der faktisk samifestival i Tromsø, hvor der er mange forskellige samiske arrangementer i byen. Man kan blandt andet se det berømte rensdyrsræs midt på gaden i Tromsø, hvor samere på ski efter en ren konkurer om at være den hurtigste. Der er ligeledes mange andre spændende arrangementer; samiske film i bio, prøvesmagning af samisk mad, joikkoncerter osv. Det skal lige nævnes, at joik er en speciel form for samisk sang, der kan sammenlignes med den grønlandske trommedans.

Karasjok og Kautokeino
Hvis man bliver virkeligt bidt at samerne, kan man tage en tur til den samiske festival i Karasjok og Kautokeino, der traditionelt holdes i påsken, hvor der holdes det årlige samiske melodi grand prix og alle mulige andre fremvisninger. Ligeledes de har bygget en biograf i is, hvor man kan se samiske film. Samerne er meget stolte af deres kultur, og der er mange spændende elementer i deres lange historie. Man skal dog som turist være klar på, at det ikke altid er et ønske om at fortælle om kultur og historie, der præger fremvisninger af samiske ting. Tit er det for at for at tjene godt på fremvisninger og køb af souvenirs. Derfor koster entreen til diverse ting og til souvenirs ofte en bondegård, og det kan bestemt godt betale sig at være lidt kritisk, før man lufter sin pung.

Naturoplevelser

Der er heldigvis også mange gratis oplevelser i Tromsø- hvoraf naturen naturligvis er den helt stor. Tromsø har nemlig en masse naturoplevelser at byde på.

Årstiderne er vigtige:
Årstiden har stor betydning for Tromsø.  Større end i andre dele af verden. Hvis man besøger Tromsø om vinteren, skal man huske, at der er mørkt fra oktober til januar og i månederne før og efter er lyset stærkt begrænset.

Vinter:
Om vinteren danser nordlyset på himlen storset alle aftener og nætter, så længe der ikke er skydække. Man behøver ikke arrangere ture – selvom det er muligt- fordi byen i sig selv er så lille og lyset derfra så småt, at det ikke forstyrrer. Om vinteren er der sne i Tromsø, masser af sne. Det er ikke noget problem i selve Tromsø, idet der er varme i gågaden og diverse fortorv (!). Men det gør det naturligvis noget besværligt at komme rundt i landet. Heldigvis er der lavet lysløjper, der gør det muligt at stå på ski, selvom der er mørkt hele døgnet.

Sommer:
Om sommeren er solen oppe hele døgnet. Det er noget helt specielt at gå en tur i den helt stille by eller i bjergene i strålende solskin. Det giver en drømmeagtigfornemmelse, som man aldrig helt glemmer.

Man skal være opmærksom på, at nogle mennesker kan blive meget påvirkede af lyset; depression eller søvnbesvær om vinteren og søvnbesvær om sommeren. Ofte rammer det dog folk, der opholder sig i polaregnene i længere tid og ikke bare en kort studietur.  

Om sommeren er det muligt at tage Fjellheissan op til et bjerg med en flot udsigt over Tromsø. Der er også en flot vandrerrute op, der begynder ved Fjellheisan. Hvis man selv følger den flotte og forholdsvist lette tur op, kan man gratis komme ned med Fjellheisan igen. 

I Tromsø ligger verdens nordligste universitet. Til den er der knyttet en botanisk have og geologisk samling, der naturligvis er fokuseret omkring polarmiljøets fauna. Specielt i sommermånederne er det meget fin og informativ og der er en flot udsigt over øen, der i høj grad egner sig til en pause i solen. Om vinteren er den dækket af flere meters sne, så der har den ikke så meget at byde på.

Sommer eller vinter?

Det er vigtigt, når man rejser til Tromsø, at man indretter sig på, at man altså her er meget i vejrets vold. I vintermånederne sner det – meget – og det gør det naturligvis svært at kommer omkring. Sommeren kan være lun, men er sjældent decideret varmt. Husk derfor varmt tøj, der kan klare vind og sne. Det vigtigste er dog sko. Varme sko, du kan gå til månen og tilbage med. Det er enormt vigtigt.

Skoene kan man så bruge i forbindelse med en vandretur i bjergene. Der er masse at tage af. Man kan blandt andet gå mod Blåmanden, der er den mest kendte vandretur i Tromsøområdet. Men der er mange andre at tage af, og af mange forskellige sværhedsgrader. Det kan være en rigtig god ide at henvende sig til Turistkontoret i Tromsø. De er meget imødekommende og kan hjælpe med et hav af forskellige vandrerruter i forskellige sværhedsgrader og længder.

Hvad skal I prøve?

Når man besøger et andet land, er der nogle lokale specialiteter, man bør prøve. Det er der selvfølgelig også i Tromsø.

Lad os begynde med fiskesuppen. Den berømte norske fiskesuppe er fantastisk, fed og med dejlige råvarer. Enhver restaurant med respekt for sig selv har deres egen variation, der dog aldrig afviger ret meget fra hinanden. Men prøves skal den. Det vil I ikke fortryde. Drik dertil en øl fra verdens nordligste bryggeri, Macks. Det er et must. Ikke fordi øllen i sig selv er voldsom speciel, men det er pudsigt at kunne sige, at man har drukket noget derfra. 

Hvalkød?
Hvis man har mod på det så er der også mulighed for at spise hvalkød. Det er naturligvis forbundet med en del etiske diskussioner osv., men Norge og Japan fanger hvaler, og derfor kan de også spises her. Her på Studenterguiden er vi noget dobbeltmoralske. Vi har ikke smagt kød fra de imponerende dyr i havet, men vi har til gengæld smagt det herlige kød for den brunøejede rener. Og det er lækkert, skulle vi hilse og sige. Kødet er saftigt, smager af en masse og findes i mange forskellige variationer heraf mange lavet efter samisk opskrift.

Slik skal der til!
Norge har også patent på noget af det lækreste slik i verden. Det kan f.eks. være smultringe, der også kan betegnes som den dovne piges klejne. Det er nemlig en helt rund ring, der smager nøjagtigt som en klejne. Det kan være lapper, der er to skriver hvidt brød med kanelsmør eller syltetøj imellem. Det egner sig absolut som proviant til en vandretur i bjergene. Desuden er nordmændene berømte for deres dejlige vafler. Sådan en varm en med rømme (svarer til creme fraiche) med en god klat syltetøj. Mums. Det skal man ikke snyde sig selv for.

Ud af Tromsø

For at være ærlig kan det være lidt svært at komme ud af Tromsø, hvis man ikke har bus med (og det har man sjældent, fordi de fleste ankommer med fly), eller man har lejet en bus. Der er naturligvis offentligt transport. Det er dog en rigtig god ide at tjekke, hvornår du kan komme hjem igen. Den offentlige transport i området er meget sparsom, så der kan godt være rigtigt, rigtigt langt mellem afgangene.

Hvis man har bil er der naturligvis mange muligheder. Man kan besøge den arktiske zoologiske have, der ligger ca. 300 km fra Tromsø. Man kan desuden besøge diverse byer, der har tilknytning til samerne eller man kan køre en tur og se på det imponerende landskab og gå en lille tur, hvor landskabet lokker specielt meget.

Og ja, det er dyrt!

Der er ingen vej uden om. Hvis vi her på Studenterguiden skal give retfærdige og ærlige beskrivelser af de byer, vi har beskriver, bliver vi nødt til at nævne, at Tromsø – og Norge generelt- er dyr. Man kan sagtens finde billige og gode hoteller. Det er generelt ikke et problem. Der hvor ens budget bliver strukket, er i forbindelse med mad og oplevelser. En øl koster omkring 100 norske kr. på en restaurant. En pizza nærmer sig 200 norske kr. Og en vin er meget dyrere. Desuden koster det også en del at komme på tur og entre. Det koster for eksempel ca. 1000 kr. at tage på hvalsafari.  Husk derfor at indregne entrer, som en vigtig del af jeres budget.

Afslutningsvis

Men selvom vi slutter med en advarsel, så lad os være klare i mæglet: Tag til Tromsø. Det er turen værd. Specielt hvis det er specielle naturoplevelser, der er i højsædet.

Få skræddersyet din rejse til Norge