Tre gode råd til at gøre dit sabbatår fuldstændig uforglemmeligt
Du kommer rystende ud af lokalet, dine ben føles som spaghetti. Du kunne ikke have gjort det bedre, men du er stadig nervøs. Hele din familie står med julelys i øjnene og brede smil. De har flag og champagne med. Det her føles som de længste 5 minutter i dit liv, det føles nærmere som 5 timer. Endelig kommer din lærer ud og henter dig, og du går rystende med ind i lokalet igen. Den her gang går du med et stort smil ud af lokalet. Du kan mærke lettelsen strømme igennem dig, og du går ud til din familie. Champagnepropperne sprænges, og du får sat den velfortjente hue på hovedet. Du kan se stoltheden i dine forældres øjne, og du kan se frem til en vild studentertid, samt en lang og afslappende sommerferie. Endelig er tre års slid overstået.
Efter studenterugen og de fjorten dages ferie du har været på, begynder panikken pludselig at melde sig, fordi hvad skal du så nu? Du har altid været vandt til at starte i skole efter sommerferien, og har ikke skulle tage stilling til hvad du vil med dit liv. Men i år er det anderledes, du skal pludselig tage en vigtig beslutning. Hele verden ligger for dine fødder, hvilket er en skræmmende tanke. Du får endelig besluttet, at du vil tage et sabbatår, men hvad skal du bruge det på? Her får du 3 gode råd til at få mest muligt ud af dit sabbatår.
1. Tjen penge og få erfaring
Du har været vant til dine 900 kr. fra din hjemmeboende SU i al den tid, hvor du har gået på gymnasie. Nu har du mulighed for at gå ud og finde et fuldtidsarbejde, hvor du kan tjene en masse penge, og samtidig få erfaring med hvad det vil sige at have et fast arbejde. Hvis du har haft et fritids- eller studiejob igennem din gymnasietid, kan du prøve at høre dem, om de kunne være interesseret i at tilbyde dig fuldtidsjob. Hvis ikke, er det bare med at komme i gang med at søge. Skriv en masse ansøgninger, print dem ud og gå rundt til alle butikker, restauranter, caféer, daginstitutioner og hvad der ellers er af muligheder for jobs, der hvor du bor. Søg bredt og lad vær med at være kræsen. Når først du har fået dig et fuldtidsjob, kan din hverdag begynde. Ikke nok med du får tjent en masse penge, så får du også erfaring, samt et mere attraktivt CV. Husk du kan finde spændende studiejobs på Studenterguide.dk
2. Rejs dig glad
Det kan også være, at du ønsker at bruge dit sabbatår på at rejse ud i verden og få oplevet en masse andre kulturer. Det er meget populært at tage ud at rejse, om det er en backpackertur, frivilligt arbejde eller betalt arbejde er meget individuelt. Så find ud af hvilken slags rejse du vil på, og undersøg herefter mulighederne for hvordan du får udlevet din rejsedrøm. Skal det være tre måneder igennem Asien, hvor dine kulturelle horisonter udvides. Et halvt år i Sydamerikas udsatte områder, hvor du hjælper fattige børn i nød. Eller et år i en af Europas storbyer, hvor dine sprogkunstskaber og konto bliver beriget. Hvor du vil hen og hvilken form for rejse du vil på, er det eneste du skal beslutte dig for. Men uanset hvad du vælger, bliver det helt sikkert en rejse for livet.
3. Bliv klogere på livet
Du savner allerede gymnasietiden og især det sociale fælleskab i havde, men du er stadig ikke klar til at læse videre. Derfor er højskole en oplagt mulighed for at få noget, der minder om gymnasietiden tilbage. Et højskoleophold er, udover at få skabt en masse sociale relationer, fantastisk for dine fremtidige studiemuligheder. Der er nemlig alle mulige former for højskoler, både nogle der passer til dine fritidsinteresser eller til studieforberedelse. Du kommer ud i blandt en masse mennesker, og skal til at klare dig selv alene. Derfor bliver du ikke blot klogere på livet generelt, men også på dig selv og på hvem du er, samt hvad du vil med dit liv. Uanset hvad du vælger, er et sabbatår aldrig spildt. Så vælg ud fra dine interesser og hvad der passer bedst til dig, så kan det ikke gå helt galt. Du kan evt. tage Studenterguiden.dks Uddannelsestest.