Tips til en bedre privatøkonomi som studerende

Tips til en bedre privatøkonomi som studerende

Det er i dag nemmere end nogensinde før at optage hurtige lån uden sikkerhed, hvilket har medført, at mange danske studerende sidder med en stor og uoverskuelig gæld. At man har styr på sin økonomi er en af de vigtigste ting i livet, og derfor er det noget, man skal tage yderst seriøst. Føler du, at din privatøkonomi er uoverskuelig, og at du ikke har styr på noget som helst? Fortvivl ej – læs med her og bliv meget klogere på, hvordan du kan få en bedre privatøkonomi.

 

Lav en præcis oversigt

Først og fremmest kan det være en stor hjælp, hvis du sørger for at lave en overskuelig oversigt over din økonomi, inden man farer ud og optager et lån uden sikkerhed på nettet. Sørg for at have styr på din præcise indtægt og dine udgifter. På den måde bliver det meget lettere for dig at finde ud af, hvordan dit budget skal se ud. Husk at indregne alt fra store til små udgifter i dit budget, alt fra løse til faste omkostninger i form af eksempelvis husleje, internet, vand og varme. Med en sådan oversigt over dit budget bliver det nemt for dig at overskue, hvor stort et rådighedsbeløb du har hver måned, og på den måde undgår du at stå sidst på måneden og ingen penge have tilbage.

 

Få styr på dine regninger og undgå unødvendige omkostninger

Har du egentlig styr på, hvad du betaler til og hvorfor? De fleste betaler blot de regninger, som de modtager, uden egentlig at læse dem grundigt igennem. Det betyder dog ikke, at der er stor sandsynlighed for, at du modtager regninger, som du ikke skal betale, men måske får du øjnene op for et unødvendigt abonnement hist og her. Måske betaler du for et fitnessmedlemskab, som du egentlig aldrig bruger. Det kan altså godt betale sig at læse alle regninger igennem, så man får et overblik over, hvad det egentlig er, man betaler for. På den måde undgår du at have unødvendige omkostninger, og måske kan du endda få flere penge til rådighed hver måned, hvis du tjekker dine regninger igennem en ekstra gang.

 

Genforhandl dine afbetalinger med dine kreditorer

Det lyder måske for godt til at være sandt, men det er faktisk muligt at genforhandle dine afbetalinger. Selvfølgelig skal du være realistisk på dette område, og du skal derfor ikke forvente, at din bank går med til hvad som helst. Men med dette sagt så gavner det heller ikke din bank, hvis du går konkurs, og derfor kan det godt betale sig for dem at ændre dine afbetalinger, hvis det er kommet ud på et sidespor, hvor du ikke længere følger med. Så tøv ikke med at kontakte dine kreditorer og forsøg gerne at genforhandle dine afbetalingsaftaler.

 

Spar op

Som studerende kan det svært at spare op, det kender alle som har levet på en SU. Det er vigtigt, at du sørger for, at du altid har en opsparing, det kan du få via et godt betalt sommeferie job. Du ved nemlig ikke, hvornår der kommer uforudsigelige udgifter, som skal betales. Sørg for at lægge lidt penge til side hver måned eller kast dig eksempelvis ud i en ugentlig spareplan. Ved at lægge blot 50 kr. til side hver uge har du mulighed for at spare 3000 kr. op hvert år, hvilket er et beløb, de fleste kan være med på. Denne opsparing giver dig en ro og sikrer dig, at du ikke skal optage hurtige og dumme lån.