Styrketræning forebygger diabetes 2

Styrketræning forebygger diabetes 2

Mænd, der styrketræner, har nedsat risiko for at udvikle type 2 diabetes. Det viser ny forskning fra Syddansk Universitet

Håndvægte, mavebøjninger og rygøvelser kan vise sig at være afgørende våben i kampen mod diabetes.
Ifølge ny forskning fra Syddansk Universitet og Harvard School of Public Health har mænd, der styrketræner, markant lavere risiko for at udvikle type 2 diabetes – i forhold til mænd, der ikke styrketræner.   

Forskningsresultatet er netop publiceret i det internationalt anerkendte amerikanske tidsskrift Archives of Internal Medicine.

-Studiet viser, at mænd, der styrketræner to en halv time om ugen eller mere, har 34 % mindre risiko for at udvikle type 2 diabetes sammenlignet med mænd, der ikke styrketræner, siger Anders Grøntved, ph.d.-studerende ved Institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet.

Styrketræning gør en forskel

Tidligere undersøgelser har vist, at konditionstræning – som f. eks. løb og gang - kan nedsætte risikoen afgørende for at udvikle type 2 diabetes. Det er første gang, at forskere har undersøgt om også styrketræning gør en forskel.

-Sammenligner man de to træningsformer, vil konditionstræning være det mest effektive. Vores studie viser, at mænd, der jævnligt dyrker konditionstræning, reducerer risikoen for at udvikle diabetes med 52 %. Men for de mænd, der ikke kan komme i gang med konditionstræningen eller som ikke gider jogge eller svømme, kan styrketræning være et rigtig godt alternativ, siger Anders Grøntved.

Trussel mod folkesundheden

Type 2 diabetes er en stadig voksende folkesygdom. Det skønnes, at 345 millioner mennesker verden over har type 2 diabetes. Og ifølge Verdenssundhedsorganisationen, WHO, bliver antallet af dødsfald forårsaget af diabetes fordoblet mellem 2005 og 2030.

Forskerholdet, der også inkluderer SDU-professor Lars Bo Andersen fulgte 32.002 amerikanske mænd fra 1990 til 2008.

-Der er behov for yderligere forskning, der skal undersøge om styrketræning har den samme betydning for kvinder. Desuden bør det undersøges, hvilken type, intensitet og varighed af styrketræning, der har den største effekt i forhold til forebyggelse af diabetes, siger Anders Grøntved.

Anders Grøntved og Lars Bo Andersen er ansat ved Institut for Idræt og Biomekaniks forskningsenhed for Exercise Epidemiologi og Centre of Research in Childhood Health (RICH).

Kilde: SDU.dk