Stresshåndtering: Fire tips til at undgå stress som studerende
Livet som studerende er langt fra en dans på roser, og netop derfor er der rigtig mange danske studerende, der døjer med stress i løbet af deres studietid. Dette kan skyldes mange ting, herunder økonomiske forhold samt en hektisk tilværelse, hvor man både skal præsentere i skolen såvel som socialt. Under alle omstændigheder er der mange der døjer med stress, og netop derfor kommer der her fire tips til, hvordan du kan undgå at blive stresset som studerende.
1: Sørg for at få en ordentlig nattesøvn
Noget af det vigtigste for ens personlige trivsel, og dermed for at modvirke stress er, at man får en god nats søvn. Dette gælder særligt for personer, såsom studerende, der har en travl tilværelse, hvor der skal holdes mange bolde i luften på en gang. Det er nemlig når vi sover, at vores krop restituerer. Denne proces kaldes proteinsyntesen og er styret af vores indre ur. De fleste mennesker restituerer bedst imellem klokken 22 og klokken 2 om natten og derfor er det en god ide at gå i seng senest klokken 23, hvis man vil give sin krop de bedste forudsætninger for at restituere og dermed reducerer sin krops stressniveau. Dårlig søvn forhindrer nemlig både kroppen og sindet i at blive frisk og dermed kan det bidrage til øget stress. Derudover kommer man hurtigt til at se ældre ud og danner hurtigt rander under øjnene.
2: Undgå at flytte for ofte – få styr på din boligsituation
En anden ting som fører til at mange bliver studerende føler sig stressede er, at deres boligsituation ofte er usikker. Derudover kan det være dyrt at flytte da man skal betale indskud, depositum og eventuelt et flyttefirma for at få sine ting flyttet. Dette fører af gode grunde til mange ekstra bekymringer, hvis man ikke ved, hvor man skal bo, og hvor mange penge man står med, når måneden er omme. Derfor kan man gøre meget for at mindske stress, hvis man sørger for at finde sig en bolig man kan være i, i lang tid af gangen, enten på et kollegie eller i en lejebolig eller i et forældrekøb som er meget populært særligt i de større byer.
3: Få din økonomi kigget igennem – lad professionelle finde besparelser
En tredje ting som kan bidrage til at gøre ens tilværelse stresset, er hvis man ikke har overblik over sin økonomi og man føler, at ens penge forsvinder imellem hænderne på en. Netop derfor er det en god ide at få nogle friske øjne til at se ens økonomi igennem. Ofte kan man stirre sig blind på sin egen økonomi og derfor kan hjælpe at få en bekendt, familiemedlem eller en fagmand til at kigge dine ting efter i sømmene.
Måske finder du nogle udgifter du kan undvære – såsom TV-pakken og i stedet erstatte det med streamingtjenester som Netflix og Vialplay eller se fodbold live over nettet. Ved en økonomisk gennemgang finder man ofte nogle skjulte udgifter, man ikke tænker over i det daglige, som man godt kan undvære eller erstatte med et billigere alternativ. At have styr på sin økonomi kan bidrage til at give en langt støre ro i det daglige og derfor vil det også gøre at du føler dig mindre stresset.
4: Sørg for at holde dig sund og aktiv
En fjerde og sidste ting som kan bidrage til at du føler dig mindre stresset, er din generelle sundhed. Ens psykiske helbred hænger ofte nøje sammen med dit fysiske helbred og derfor er det afgørende, at man sørger for at motionere jævnligt og holde sig aktiv. At dyrke motion udløser en lang række endorfiner, hvilket både giver en følelse af lykke og selvtillid, hvilket bidrager til at give en et større mentalt overskud, som i sig selv modvirker stress. Som tommelfingerregel bør man motionere imellem 30 og 60 minutter om dagen for at holde sig sund og rask. Dette behøver heller ikke at være dyrt, da man ikke behøver at gå fitnesscenter for at holde sig sund. I stedet kan man nøjes med at løbe en tur i sit lokalområde – det er gratis og giver det samme!