Skriverprisen uddeles for roman om svigt og en ny begyndelse

Skriverprisen uddeles for roman om svigt og en ny begyndelse

Rebecca Bach-Lauritsen modtager skriverprisen på 25.000 kroner for sin debutroman Veronika lyder som harmonika.
VERONIKA LYDER SOM HARMONIKA er en roman om Veronika, der bevæger sig fra at være i et følelsesmæssigt ingenmandsland til at nå frem til en helt ny begyndelse og måske endda finde ud af, hvad hjem er. Fortællingen er grunden til, at Rebecca Bach-Lauritsen er tildelt Skriverprisen på 25.000 kroner. Børne- og undervisningsminister Christine Antorini overrakte prisen under Bogforum den 11. november 2011. Det er med stor glæde, at jeg tildeler Skriverprisen 2011 til Rebekka Bach-Lauritsen. Romanen er nyttig læsning for enhver lærer og skaber forståelse for de faglige vanskeligheder, elever som Veronika kan have. Prisen er et symbol på, at det er så utroligt vigtigt, at vores børn og unge lærer at læse og skrive. Elever, som har problemer med at læse og lære, skal have hjælp hurtigst muligt. Det har betydning for deres trivsel i skolen og er forudsætningen for at få det optimale udbytte i de fleste fag. Og det er nøglen til de oplevelser, der gemmer sig bag bøgernes omslag, til informationer og til viden om samfundet,” siger Christine Antorini. Sriverprisudvalgets motivation for at tildele prisen til Rebecca Bach-Lauritsen er blandt andet, at Veronika lyder som harmonika er en ligeværdig henvendelse i børnehøjde til læseren. Det er en lille bog med store temaer, som rører og berører. Forfatteren giver med dyb empati læseren indblik i, hvordan børn som Veronika oplever verden. Bogen har en bemærkelsesværdig sproglig intensitet, hvor læseren føres overbevisende gennem fortællingen med udgangspunkt i Veronikas syn på verden. De korte kapitler og de mange illustrationer gør, at læseren bliver hjulpet godt på vej. Rebecca Bach-Lauritsen har læst på Forfatterskolen på Center for Børnelitteratur. Veronika lyder som harmonika er hendes debut som børnebogsforfatter.

Om skriverprisen

Skriverprisen er opkaldt efter Esther Skriver, som i 1995 var den første prismodtager. Prisen tildeles en skøn- eller faglitterær forfatter, der skriver læservenligt og derved tilgodeser de mange forskellige læsere, som kan have svært ved at tilegne sig en del af den litteratur, der udgives. Der lægges vægt på sproglig, indholdsmæssig og grafisk tilgængelighed. Prisen uddeles for 17. gang.

Skriverprisudvalget

-Formand Bent Rasmussen, Danmarks Skolebibliotekarer -Helle Friis Mikkelsen, Landsforeningen af Læsepædagoger -Nils Aage Jensen, Dansk Forfatterforening -Niels Christian Sauer, Danmarks Lærerforening -Trine Brandt, Ordblinde/Dysleksiforeningen i Danmark. Kilde: UVM