Semester i udlandet? Sådan får du det bedste ud af opholdet

Semester i udlandet? Sådan får du det bedste ud af opholdet

Trækker fremmede vinde i dig? Skal forelæsningerne snart foregå på et fremmedsprog, mens naturen og kulturen uden for lokalet samtidig er anderledes? Hvert år søger en række danske studerende om at tage et semester på et udenlandsk universitet.

Et semester på fremmed jord skærper dine kompetencer – socialt som fagligt. Udfordringerne på fremmed grund er anderledes, både når det gælder undervisningsmetoderne, men også levevisen. Når du, som international studerende, tager et semester i udlandet, kan det virke uoverskueligt at forholde sig til de mange ukendte faktorer, der vedrører dit ophold. Denne artikel vil komme med konkrete råd til opholdet, som gør det lettere for dig som kommende studerende på et fremmed universitet – både før, lige inden og undervejs.

 

Forberedelser

Det kan være en dyr affære at læse på et udenlandsk universitet, men det behøves det nødvendigvis ikke være. Det er nemlig også muligt at få SU, SU-lån eller udlandsstipendium, hvis dit kommende undervisningssted godkendes til at kunne erstatte det faglige indhold, du skulle have modtaget i Danmark.

Der kan være tilfælde, hvor du selv skal betale for dele af opholdet, som for eksempel for differencen af studieafgiften mellem de danske og udenlandske takster eller omstændigheder, der gør, at hele semestret selv skal finansieres. Selvom økonomien umiddelbart ikke rækker i sådanne situationer, skal du ikke give op på drømmen om et udlandsophold endnu. Det er også muligt at søge om legater hos foreninger, virksomheder og organisationer, der hjælper unge med et økonomisk tilskud til projekter såsom et semester i udlandet.

Inden du tager afsted, er der selvfølgelig en række naturlige foranstaltninger, der er nødvendige for, at du kan få luft under vingerne. Vigtigt er det, at du har et studievisum, der tillader dig at være i landet ud over den tid, et turistvisum gælder. Essentielt er det bestemt også, at dit pas er opdateret og gælder hele dit ophold såvel som en rum tid efter for en sikkerheds skyld.

Det er selvsagt, at du skal have tag over hovedet i din nye studievirkelighed. Derfor er en bolig også en nødvendighed, der helst skal arrangeres inden afrejse. For at finde en optimalt bolig uden selv at være i landet til at søge efter det, kan du kontakte det pågældende universitet. Der er ofte tilknyttede boliger til universitet – både på og uden for campus. Brug også internettet; her vil der være et væld af muligheder for at lede efter bolig på Facebook, LinkedIn-grupper eller hjemmesider specielt til formålet.

Pak optimalt

Det sidste punkt på to-do-listen, inden flyet letter, er for langt de fleste pakningen. Det er givet, at kufferten skal pakkes optimalt med de ejendele, der vil være uundværlige i det semester, man er væk; om det er en amme-bh, arbejdsbukser eller en pæn skjorte, der er nødvendig for, at din hverdag kan fungere, skal det naturligvis pakkes.

Vælg alligevel at pakke økonomisk. Der er ingen grund til at pakke en T-shirt, du alligevel kun bruger en gang om måneden. Vælg de klassiske og tidsløse elementer fra din garderobe og pak disse. Only & Sons er et dansk brand, der leverer moderigtigt tøj af kvalitet, og de giver derfor gode bud på en alsidig rejsegarderobe.

 

Budget

Om det er, inden du rejser eller på turen, du lægger et budget, afhænger af, hvornår du har det rette økonomiske overblik. Et studieophold er ikke nødvendigvis billigt, men for langt de fleste er det en investering i fremtiden. Priserne kan være anderledes i det land, du skal studere i, ligesom udgiftsfordelingen givetvis også er forandret fra de danske standarder.

For at sikre at din tur ikke kommer til at koste mere, end du er klar til at betale – men også for at skabe luft i økonomien – så du kan opleve din destination, er det en fordelagtig idé at lægge et budget, således at du gør det klart med dig selv, hvordan dine ressourcer skal benyttes på turen. 

Hvis mad, forbrug eller bolig er dyrere på den givne destination, vil du kunne tage højde for dette, når du lægger dit budget. Sådan bliver det muligt for dig at omprioritere på andre poster, således at du bevarer det beløb, der skal gå til rejseoplevelser og opfyldning af personlige ønsker, mens du læser i udlandet.