Sådan undgår du at betale SU og skat tilbage

Sådan undgår du at betale SU og skat tilbage

Som studerende og SU-modtager er der fastsat et loft for, hvor meget du må tjene ved siden af. Tjener du mere, end hvad loftet tillader, skal du betale din SU tilbage. Men det kan du undgå, hvis du følger nedenstående tips.

Som studerende med et studiejob er det vigtigt, at du har styr på, hvor meget du må tjene ved siden af sin SU. Det kan gøre ret ondt på økonomien, hvis ikke du har det. Det er derfor vigtigt, at du løbende følger op på det ved at:

  • Løbende regne ud, hvor meget du har tjent
  • Løbende regne ud, hvor meget du har tilbage af fribeløbet

 Hvis du hele tiden sørger for at holde øje med og have styr på din økonomi, undgår du at skulle betale en stor pose penge tilbage i skat. Hvad du ellers bør gøre, uddyber vi herunder.

 

Ret løbende din forskudsopgørelse  

For at være sikker på, at du betaler den skat, du skal, og at du ikke har hverken for højt eller for lavt et personfradrag, er det en god ide løbende at rette din forskudsopgørelse. Det er også særligt en god ide, hvis du i løbet af sommeren får ekstrajobs og dermed højere udbetaling. Du kan selv gå ind og ændre det i TastSelv på SKAT’s hjemmeside.

 

Brug dit bikort til studiejob

Udover at være opmærksom på ikke at tjene for meget hos dit studiejob, så er det også vigtigt, at du i samme omgang er opmærksom på ikke at bruge hovedkortet til studiejobbet. Hvis du både har SU og studiejobbet på dit hovedkort, har du udsigt til et skattesmæk – og det er der ingen grund til. Hav derfor studiejobbet på dit bikort, da du dermed ikke bruger dit fradrag to gange.

 

Hvad kan man ellers gøre for at undgå at betale SU tilbage 

Udover ovenstående tips er der også nogle andre tiltag, du kan gøre for at undgå at betale SU tilbage.

De andre muligheder er:

  •  Du kan vælge at skære ned i dit arbejde, så din årsindtægt falder
  • Du kan fravælge SU i en periode, så fribeløbet stiger
  • Du kan overføre til en pensionsopsparing

 Alle punkterne her kræver, at du indstiller dig på at få udbetalt færre penge, hvis tilfældet er, at du tjener for meget.

 Hvis ikke du hverken ønsker at skære ned i antallet af dine vagter eller fravælge SU i en periode, kan du i stedet vælge at overføre pengene til en pensionsopsparing. Det betyder dermed, at du beholder pengene, men at du lader dem vokse på en opsparing, til du engang går på pension.

 Ved at indbetale SU eller din indtægt fra din arbejdsgiver til en pensionsopsparing giver det dig et højere fradrag. Du undgår dermed at betale SU’en tilbage samtidig med, at du fortsat beholder de ekstra penge, du tjener.

 Tag gerne en snak med din bank om det, hvis du synes, en pensionsopsparing lyder som det rette valg for dig. Så er du sikker på, at du ender med den bedste løsning.