Sådan planlægger du dit udlandsophold
Går du og overvejer at tage på et udlandsophold, har vi lavet den helt perfekte guide til, hvordan du planlægger det bedst muligt. Som studerende på de videregående uddannelser får man tilbuddet om at tage et semester eller flere i udlandet afhængigt af, hvilken uddannelse man studerer på. Det er en mulighed, som mange studerende tager, fordi det både gavner det faglige og ikke mindst det sociale aspekt. Derudover er det også en oplagt mulighed, hvis du i fremtiden ønsker at arbejde udenlands.
At planlægge sit udlandsophold kan for mange virke uoverskueligt, fordi du primært selv skal stå for det hele, hvorfor vi har lavet en guide, som skal hjælpe dig med at overskueliggøre forberedelsen.
Hvor vil du gerne hen?
Som det første skal du gøre dig nogle overvejelser over, hvor du gerne vil hen. Nogle universiteter samarbejder allerede med flere udenlandske universiteter i forvejen, og listerne er typisk tilgængelige på de forskellige hjemmesider fra uddannelsesstederne, og hvis ikke kan du spørge dit uddannelsessted. Hvis du vælger et universitet, som din skole allerede samarbejder med, vil det klart være lettere for din planlægning, fordi du ikke selv skal stå for de praktiske ting såsom at kontakte universitetet. Der er dog også mange, der selv vælger at arrangere sit udlandsophold, men det kræver langt mere tid og forberedelse.
Mange har allerede en ide om, hvor de gerne vil hen, og har du en eller anden drøm om at arbejde i et bestemt land efter din uddannelse, er det virkelig her du kan gribe muligheden for at se, om den drøm skal realiseres. Mange rejser også sammen med sine studiekammerater, hvor de bliver optaget på samme universitet, da det kan virke mere trygt at have nogle omkring sig, man allerede kender.
Sørg, for at lave en god research på de mange muligheder, som du har, så du vælger det helt rigtige land samt universitet.
De vigtigste forberedelser inden dit studieophold
Når du har fundet det sted, hvor du gerne vil studere, er det nu tid til, at du gør dig nogle gode forberedelser inden rejsen. Jo tidligere du begynder at planlægge dit udlandsophold, desto bedre er det. Start som regel et år før, dit udlandsophold skal finde sted.
Som det første skal du sende en ansøgning til det valgte universitet, og ansøgningsproceduren afhænger meget af, hvilket uddannelsessted du er tilknyttet.
På de fleste uddannelsessteder er der kun 1-2 ansøgningsfrister om året, så husk derfor at holde øje med dem.
Derudover skal du også gøre dig nogle overvejelser over, om du gerne vil have merit for dine fag i udlandet, og ønsker du dette, skal du huske at få en forhåndsgodkendelse, som du får fra dit uddannelsessted i Danmark.
Mange steder skal du også kunne bevise, at du har nogle gode sprogkundskaber, og det kan enten ske via dokumentation eller sprogtests.
Derudover skal du også have styr på en bolig, forsikringer, visum og opholdstilladelse.
Lav et realistisk budget
Når du skal på udlandsophold kan det blive en dyr fornøjelse, hvis ikke der på forhånd at lavet et budget. En god ide er at lave dit budget, inden du tager afsted, og lav det så realistisk som muligt, da ting koster mere, end man lige regner med.
Er du allerede udeboende kan du bruge det som udgangspunkt, fordi du allerede kender til dine forbrugsvaner. Som hovedregel skal du nok sætte lidt ekstra penge af, da du gerne vil prøve mere på kort tid.
Priserne på varerne er meget forskelligt fra land til land, og prøv derfor at sæt dig ind i, om de generelt set er billigere eller dyrere end i Danmark. Overvej også, hvor meget du vil bruge på fornøjelser, da det typisk er dem, der sluger flest penge til sig.
Husk at se dit budget som en hjælpende hånd til at få en sund økonomi, mens du er afsted. Den kan justeres undervejs, hvis der er behov for dette.
Vi håber, at du med denne guide får et bedre overblik over, hvordan du bedst planlægger dit udlandsophold, så du får en oplevelse, du sent vil glemme. Husk, du altid kan spørge om hjælp på dit uddannelsessted, da de højst sandsynligt gerne vil hjælpe dig. God tur!