Sådan klarer du livet som studerende

Sådan klarer du livet som studerende

Mange unge døjer med livet som studerende. Det kan være svært at navigere i livet med masser af læsetid, få penge på lommen og mødet med en uvis fremtid. Heldigvis er der flere gode råd at hente, til hvordan man gør hovedet klar til at studere og ikke mindst, hvordan man får færdiggjort sit studie og kommer ud på den anden side. Her kan du læse mere om, hvordan du forbereder dig bedst muligt.

Livet som studerende er ikke altid ligetil. Fra en gymnasiehverdag med faste tider og lektier, så lægger universitetet op til meget mere selvdisciplin. Og det kan være svært at navigere i, særligt for dem der nu på helt egen hånd skal få en hverdag til at fungere. Friheden kan være rar, men med den følger også et ansvar. Gode råd behøver ikke være dyre, og her kan du blive klogere på, hvad du selv kan gøre for et godt studieliv.

Tal om tingene

Det er altid en god idé ikke at isolere sig derhjemme på studieværelset. Så begynder tankerne for alvor at rumstere. Derfor er det altid en god idé at tale om tingene og åbne op om de ting, der er svære i livet.

Mange studerende oplever også at få brug for psykologsamtaler i løbet af deres studietid, og det kan være en stor hjælp, hvis man føler, man sidder fast. For studerende på Syddansk Universitet kan man altid finde psykologer i odense, der kan hjælpe en med at komme på rette spor.

Find svar de rigtige steder

Der kan være svært at gå fra at være elev til studerende, så derfor er der masser af gode råd at hente. Både universiteterne over hele landet, men også Studenterrådgivningen har samlet erfaringer sammen gennem mange år, som de giver videre til alle nye studerende. Her finder du blandt andet:

  • Hvorfor du skal være med i en læsegruppe
  • Sådan lærer du bedst
  • Håndtering af eksamensangst
  • Studieplanlægning og organisering

Det skulle gerne give dig nogle værktøjer i hverdagen, som du kan bruge for at gøre studielivet til en god tid. Det er langt fra alle, der lærer at være en god studerende, men med hjælp fra dem, der ved, hvad de taler om, så kan man komme rigtig langt.

Find et meningsfuld job ved siden af

Livet er heldigvis meget mere end sit studie, og ofte er det sundt at komme i kontakt med livet udenfor universitet. Derfor er et meningsfuldt studiejob også en vigtig del af det at være studerende. Ikke nok med at du får lidt ekstra penge på lommen hver måned, så kan det også give dig nogle kompetencer og erfaringer, som du kan bruge senere hen.

Studielivet er på mange måder en forberedelse til arbejdslivet, og studiejobs, uanset hvad det er, er kun med til at forstærke dette i sidste ende. Det kræver måske lidt planlægning at finde det rigtige studiejob til dig, men får du først foden indenfor døren et sted, så får de også svært ved at slippe dig igen.

Oversigt over A-kasser i Danmark