Sådan holder du gejsten igennem eksamensperioden
Du er sikkert så småt startet på eksamensperioden, eller måske den er lige oppe over. Det kræver både et ekstraordinært overskud, en benhård læseplan og en målrettet strategi for, hvordan du læser/ laver opgaverne effektivt.
Det kræver ofte mange års erfaring at finde den perfekte studietaktik, og ofte må man prøve sig lidt frem, før man finder den ultimative strategi. Så er du i starten af din studietid, kan det være en god idé at få tips og inspiration til, hvordan du kan gribe eksamensperioden an. Vi har derfor lavet en lille guide med 5 gode råd:
Sørg for de bedste studieforhold
Det første, du bør gøre, er at sikre dig, at du har de bedste rammer for at læse op. Bor du i en lejlighed, hvor du ved, at fredag og lørdag står på fest og farver hos dine roommates eller nabo, så afklar forud for eksamensperioden, hvilke planer de har, og planlæg dine studieaftner herefter.
Aftal med en studiekammerat, at I sætter jeg på læsesalen på jeres skole eller på en af byens frit tilgængelige læsesale. Ofte har universiteterne adgang til læsesalene i dagtimerne, uden at man behøver studiekort til netop deres studiested. Du kan også tage på biblioteket, hvor de større af slagsen har en offentlig læsesal f.eks. den sorte Diamant eller på hovedbiblioteket inde i midtbyen, hvis du bor i eller omkring København. På flere af disse steder er der desuden mulighed for at have et aflåst skab, hvor du kan låse dine studiebøger og noter inde, så du ikke skal medbringe dem hver dag.
Du bør derudover sørge for, at du har nogle hørepropper eller ørebøffer, der isolerer for larmen. Så du er garderet i alle tilfælde, hvis du skulle støde ind i larm og snak.
Sørg for at tanke op på energikontoen
Eksamensperioden kan både byde på stress, manglende søvn, motion og sund mad, men netop i denne periode er det ekstra vigtigt, at du prioriterer din sundhed, så du ikke ender med at blive syg undervejs. Et kosttilskud som f.eks. mælkesyrebakterier holder både maven sund, men derudover hjælper det din krop med at optage de vigtige vitaminer og mineraler fra den mad, du spiser. Du bør også supplere med vitamintilskud, så din krop har de byggesten, den skal bruge i en periode, hvor ensidig mad måske forekommer oftere end normalt. Der findes desuden ”Brainfood”, hvilket er fødevarer, der er særlig gode for at få din hjerne til at fungere optimalt - f.eks nødder og blåbær. Især skal du sørge for at få tanket rigeligt op fra morgenstunden, så du har energi til en lang studiedag.
Prioriter desuden din søvn. Måske du tænker, at du lige kan indhente lidt læsning, hvis du tager et par timer fra din søvn, men det er absolut ikke anbefalelsesværdigt. Er du træt får du mindre ud af en 10 timers studiedag, end du gør, hvis du udhvilet arbejder i 6 timer. Du vil også have sværere ved at koncentrere dig og huske det, du læser, hvilket jo er ret så afgørende.
Også motion er vigtig at prioritere, da det både giver dig en mental pause fra bøgerne, og du derfor arbejder mere effektivt efterfølgende, men derudover giver det også energi at dyrke motion. Du behøver ikke bruge flere timer på motion, men en rask gåtur i den friske luft eller nogle styrketræningsøvelser hjemme på værelset kan sagtens være nok. Hæng evt. en stige fast på væggen, som kan holde til at lave nogle push ups, benløft eller armbøjninger op af. På den måde kan du undervejs på dagen få energien op og sætte gang i blodcirkulationen, efter du har siddet stille nogle timer.
Skab overblik over stoffet
Før du går i gang med at læse, så skab dig først det store overblik over dine eksaminer og de dage, du vil bruge på at læse op til hver eksamen. Dan dig et overblik over dine noter og powerpoint slides, du har til hvert område, samt hvilke dele af pensum du har sværest ved at huske. Det kan du gøre ved at bruge oversigten i bøgerne og resumet sidst i kapitlet, der opsummerer hvert kapitel. Sammenhold det derefter med dine noter, så du kan finde frem til, hvad du bliver nødt til at prioritere at læse op på.
Lav en detaljeret og realistisk læseplan, som også indeholder pauser og arrangementer. Man kan være nok så optimistisk, men for ikke stå med for mange hængepartier til sidst, bør du sørge for rigeligt med ”buffers” til uforudsete opgaver eller udfald.
Læs intensivt op til den forestående eksamen
Mange deler deres studiedage op og læse skiftevis op til de forskellige fag, men det kan anbefales at læse pensum til samme fag intensivt op til eksamen! Du vinder meget ved at have din viden frisk i erindring og ofte hænger teorier og emner godt sammen igennem pensum. Det vil derfor være nemmere at huske og relatere de forskellige emner indenfor pensum, når du allerede er tunet ind på området efter flere dages intensivt terperi i stedet for, at du skal bruge tid på at komme tilbage på sporet efter nogle dage med et andet fags pensum.
Husk på, at du umuligt kan nå at læse hele pensum op.
Sorter på forhånd i aftaler
Før du begynder eksamensperioden, så dan dig et overblik over dine arrangementer og aftaler. Ofte ligger eksamensperioden enten over jul eller i den tidlige forsommer, hvor der også ligger en del sociale arrangementer eller familiefester. Du er lovlig undskyldt, hvis du ikke kan overskue alt sammen, også selvom du tillader dig at holde en fridag ind i mellem - hav ikke skyldfølelse over, at du ikke bruger den på familiejulefrokosten. Når man bruger meget energi på at læse til eksamen, kan det dræne en for energi at man derudover skal sidde en hel dag og sniksnakke med Onkel Ove, når man allerhelst vil sove længe og se serier på Netflix.
Julegaveshopping falder ofte sammen med eksamensperioden i december. Her bør du uddelegere, hvad uddelegeres kan. Det, du nødvendigvis selv må købe, kan evt. klares over nettet i webshops, hvor du kan købe alt fra sko til din søster til en sweater til din far. Eller køb et gavekort, giv en hjemmelavet middag - engang når eksamensperioden er overstået, eller noget andet der ikke indebærer, at du skal bruge for meget tid på at ose rundt. Bed eventuelt din familie om udførlige ønskelister, så du ikke selv skal være kreativ.