Sådan forbereder du dig godt til eksamen

Skal du snart til en eksamen og gerne vil vide, hvordan du bedst forbereder dig? – Vi har samlet de bedste råd. Gennem studiet skal man som studerende løbende op til eksaminer, og det er derfor vigtigt at forberede sig så godt som muligt, så man derved bliver mindre nervøs og kan få en højere karakter. Det er dog ikke altid lige let at gennemskue, hvilke forberedelsesteknikker, der virker bedst, og derfor har vi samlet nogle gode råd til, hvordan du bedst kan forberede dig, inden du skal til din næste eksamen.

 

Disponér over din tid

Tid er den altafgørende faktor, når det kommer til planlægning. Når du har fået alle datoerne for dine eksaminer, skal du planlægge herefter. Det gælder om at danne sig et overblik, så du har en fornemmelse af, hvor meget tid du kan sætte af til at forberede dig. Forsøg, at lave en tidslinje så du har et visuelt overblik. Når du har skabt dig overblikket, kan du nu dag for dag i din kalender skrive, hvad du skal nå at læse. På den måde har du på forhånd sat tid af til, at du rent faktisk kan nå at læse det hele. Sæt gerne nogle dage fri, så du har nogle buffere, hvis der sker noget uventet. Så har du lidt ekstra dage at løbe på.
Det er særdeles vigtigt, at du overholder din tidsplan, så du ikke ender med at stresse dig selv, fordi du er bagud.

 

Læsning vs. pauser

Sætter du en hel dag af til at læse, vil din koncentration i den grad blive sat på prøve, specielt hvis du ikke tillader dig selv at holde pauser indimellem. Der findes ikke noget mere frustrerede end at have læst en tekst og bagefter ikke kunne huske det. De små pauser skal være med til, at du kan nå at reflektere over, hvad du har læst og ikke mindst forbedre din koncentration. Ligesom ved løb kan du læse i intervaller, hvilket vil sige, at du f.eks. læser 45 min. Og holder pause i 20 min. Prøv selv at eksperimentere med forskellige intervaller, så du kan få en fornemmelse af, hvad der bedst passer til dig.

 

Sluk for de sociale medier

Du kender det helt sikkert, din telefon ligger lige ved siden af din bog, og du modtager snaps og beskeder på Facebook, og trangen til at åbne dem vokser sig hvert minut. Mobilen er en af de helt store tidsrøvere i dag, og under eksamensforberedelserne er det ikke en undtagelse. Når du læser, skal du derfor lægge din telefon fra dig, slukke for den eller slå notifikationerne fra. Kun på den måde kan du 100% fokusere på din læsning. 

 

Brug din studiegruppe

At læse til eksaminerne på egen hånd kan med tiden virke en smule uoverskueligt, og derfor er det godt at have sig nogle studiekammerater, som man arbejder godt sammen med for derved at kunne spare med hinanden. Et effektivt værktøj til dette er at oprette en Google Docs, hvor I alle kan tilføje tekst og billeder til det samme dokument. I har derfor nemt ved at dele hinandens noter, motivere hinanden og spare en masse tid.

 

Øv dig foran spejlet

Det er ikke kun pensummet, du skal forberede dig på, det er også den måde, som du performer på. Skal du op i en mundtlig eksamen, kan det være en rigtig god metode til at se kritisk på den måde, du præsenterer på. En anden effektiv metode er at optage din præsentation, hvor du efterfølgende kan evaluere på, hvad du skal gøre bedre. I starten kan det virke meget grænseoverskridende, men du vil blive overrasket over, hvilken positiv effekt det vil have på din samlede præstation til eksamen.

 

Tro på dig selv

Det sidste og ikke mindst lige så vigtige råd er, at du skal tro på dig selv. Udviser du selvtillid til eksamen, vil du automatisk fremstå mere sikker, hvilket dermed vil blive en mere behagelig oplevelse ved det grønne bord. Tænk, altid positivt og øv dig i at tænke, at det ikke handler om liv og død. Du skal nok klare den!

Vi håber, at du med disse råd vil få en bedre oplevelse, når du skal op til din næste eksamen. Et godt forarbejde vil som regel også afspejle sig i sin præstation. Held og lykke!