Sådan bliver du mere effektiv, når du studerer

Sådan bliver du mere effektiv, når du studerer

Når du sidder koncentreret foran computeren i mange timer hver dag, er det vigtigt, at du indbygger nogle små pauser. En af de mest brugte teknikker til at opnå øget effektivitet og samtidig overholde pauserne kaldes Pomodoro-teknikken. Pomodoro er det italienske ord for tomat, men det har som sådan ikke noget med teknikken at gøre. Pomodoro-teknikken går ud på, at du arbejder koncentreret og helt uden afbrydelser i en periode, hvorefter du får lov til at holde en kort pause. Cirka hver anden time holder du en længere pause, hvor du får mere tid til at koble helt af.

Photo Pixabay, by JESHOOTS-com, Pixabay License

Hvorfor virker Pomodoro teknikken?

Vi kender alle udfordringen med, hvor fristende det kan være lige at tjekke de seneste opdateringer på Facebook og Instagram eller læse nyhederne i arbejdstiden. Det er der som sådan heller ikke noget i vejen for, at du fortsat kan gøre, men du skal nu bare bruge dine pauser til det. Ved at arbejde koncentreret i en kortere periode, kan du lettere holde fokus og undgå overspringshandlinger. Bevidstheden om at pausen kommer inden længe, gør det meget lettere for dig at bevare koncentrationen. Når du bliver fristet til at lave en overspringshandling, så tænk på at du har planlagt en pause inden længe, og at du sagtens kan koncentrere dig indtil da.

Pauserne er ligeså vigtige arbejdet

Det er vigtigt, at du bruger pausen til at koble helt af fra skolearbejdet. Hvad der bedst kan aflede dine tanker, er naturligvis individuelt, men aktiviteter såsom krydsord og casino-spil er kendt som gode adspredelser. I disse aktiviteter bliver du nødt til at være fokuseret og koncentreret, og derfor kan du lettere glemme opgaverne for en stund. Der er selvfølgelig også andre ting, som du kan bruge pauserne til, men det vigtigste er, at du vælger noget, som giver dig ny og frisk energi. Her er nogle flere forslag, som du kan lade dig inspirere af:

  1. Gå en rask tur.
  2. Slap af med en mindfulness-øvelse.
  3. Spis et sundt mellemmåltid.
  4. Lav strækøvelser eller lidt gymnastik.
  5. Lyt til beroligende musik.
  6. Slap af med et spil på mobilen.

Det er en god idé at bruge en af de lange pauser til at bevæge dig lidt. Hvis du har tid så gå eller løb en lille tur. Der skal ikke så meget til for at klare hjernen og gøre dig klar til at arbejde videre. Brug også pausen til at lufte ud så du kan bevare et godt indeklima, mens du læser.

Sådan bruger du Pomodoro-teknikken i praksis

En Pomodoro varer 25 minutter, hvor du skal arbejde fokuseret med din opgave. Når de 25 minutter er gået, holder du en kort pause på 5 minutter. Når du har kørt fire gange Pomodora, altså i alt 2 timer, skal du holde en længere pause på 25-30 minutter. Herefter er du klar til fire nye omgange. Det er vigtigt, at du overholder pauserne, også selvom du lige er kommet godt i gang med arbejdet. Det kan tage noget tid at vænne sig til at arbejde på denne måde, men du vil opdage, at du vil se med helt friske øjne på opgaven, når du kommer tilbage fra pausen. Der vil naturligvis være situationer, hvor du har telefonopkald, Skype-møder eller lignende, der ikke gør det muligt at holde planen. Når det sker, starter du blot på en ny Pomodora, når dit møde er færdigt. Få mere at vide om Pomodoro og om at arbejde fokuseret her.

Photo Pixabay, by silviarita, Pixabay License

Styr Pomodoro-tiden med en app

Du skal helst undgå at kigge på uret, mens du arbejder. Det letteste er at hente en app, der styrer Pomodoro-tiden for dig. Hvis du søger efter Pomodoro i din app-butik, vil du opdage, at der findes rigtig mange forskellige apps at vælge imellem. Hvilken du vælger er ikke så vigtigt, blot at den er simpel at sætte i gang og let at anvende. Du kan naturligvis også anvende et helt almindeligt æggeur, hvis du synes, at det er lettere.