SDU satser stort på velfærdsteknologi

SDU satser stort på velfærdsteknologi

Syddansk Universitet skal lede en stor national forskningsindsats i velfærdsteknologi. Budgettet er på knap 190 millioner kroner.
Syddansk Universitet skal stå i spidsen for en storstilet satsning inden for velfærdsteknologi. Indsatsen, der er rettet mod sygehuse og ældrepleje, involverer flere udenlandske partnere, andre danske forskningsinstitutioner og 29 virksomheder. Universitetet har netop fået besked om, at Det Strategiske Forskningsråd og Rådet for Teknologi og Innovation har besluttet at støtte initiativet med 70 millioner kroner. Dermed er konsortiet, der har et budget på knap 190 millioner kroner, en realitet. -Der er tale om en af de største forskningsbevillinger i SDU’s historie, så vi er naturligvis stolte. Vi har gennem flere år styrket forskning og uddannelse i velfærdsteknologi og er godt klædt på til at løfte den nye nationale opgave sammen med partnere i ind- og udland, siger rektor Jens Oddershede. ­- Mange lande står over for store udfordringer, fordi deres befolkninger bliver ældre og mere plejekrævende. Der er en stadig stigende efterspørgsel på innovative løsninger inden for plejesektoren, og da Danmark allerede har ry for at være nyskabende inden for ældreplejen, kan det nye forskningskonsortium være med til at bane vejen for helt nye eksportmuligheder for danske virksomheder, siger han.

Bedre velfærdsydelser og højteknologisk indtjening

Ikke færre end seks SDU-institutter er med i det nye seksårige projekt, der bærer titlen ”Patient@home”. Det er Mærsk Instituttet, Mads Clausen Instituttet og Institut for Teknologi og Innovation på Det Tekniske Fakultet samt Institut for Idræt og Biomekanik, Klinisk Institut og Institut for Sundhedstjenesteforskning på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet. ­- Vi får samlet vores miljøer, så vi alle arbejder i samme retning og kan skabe løsninger, der går på tværs af de traditionelle forskningsområder. Vi skal kigge på, hvordan vi kan optimere behandlingsforløb og skabe kobling mellem behandling, monitorering, pleje og rehabilitering. Det er oplagt i forhold til de nye supersygehuse, som skal bygges i de kommende år, men forhåbentlig kan vi også være med at skabe et nyt ”vindmølle-eventyr”, som kan tjene højteknologiske kroner hjem til Danmark, siger professor Uffe Kock Wiil fra Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet. Han skal lede det nye landsdækkende konsortium, der blandt andet tæller Nilfisk-Advance A/S - en af verdens største producenter af professionelle rengøringsmaskiner –, it-koncernen Logica samt en række små og mellemstore virksomheder. I alt 29 virksomheder er med i ”Patient@home”, der kaldes en strategisk forsknings- og innovationsplatform. Virksomhederne bidrager med 78 millioner kroner, Region Syddanmark med 18,7 millioner, mens andre innovations- og forskningspartnere, herunder SDU, skyder 22 millioner kroner ind. Der skal ansættes 22 forskere (ph.d.-studerende og post.doc.-ansatte) i projektet, og knap halvdelen får Syddansk Universitet som daglig arbejdsplads. De øvrige vil blive ansat på andre forskningsinstitutioner, blandt andet Osaka University, der er kendt for sin robotteknologi, og University of Arizona, der er kendt for avanceret databehandling. Kilde: SDU