SDU præsenterer gennembrud
Forskere fra Syddansk Universitet holder mandag den 4. juni en international konference om nye strategier i kampen mod resistente bakterier.
SDU-forskere er blandt de førende på forskningsområdet. De har netop fået patenteret et helt nyt lægemiddel JEK47, der betragtes som et gennembrud i bekæmpelsen af de bakterie-infektioner, som ikke længere kan slås ned med antibiotika.
På konferencen vil overlæge Jette E. Kristiansen redegøre for, hvordan det nye lægemiddel gør resistente bakterier følsomme over for antibiotika igen, så patienter atter kan bliver raske ved hjælp af almindeligt antibiotika, f.eks. penicillin.
JEK47 kan blive et afgørende vendepunkt i en udvikling, hvor stadig flere mennesker dør af infektioner, som tidligere kunne kureres med antibiotika.
Man anslår, at cirka hver 10. af de patienter, der indlægges på danske hospitaler, smittes bakterier som stafylokokker og pseudomonas aeruginosa, og årligt dør der 200-300 danskere af den type infektioner. Det Europæiske Center for Sygdomsforebyggelse og -kontrol skønner i sin seneste rapport, at mellem 35.000-50.000 dødsfald i Europa, skyldes resistente bakterier.
Et non-antibiotika
JEK47 er et non-antibiotika, altså et lægemiddel, der egentlig ikke er udviklet til behandling af infektioner. Men det kan sørge for, at de resistente bakterier ikke længere er i stand til at afvise det antibiotikum, der skal dræbe dem og dermed helbrede patienten.
Der er mere nyt på konferencen om non-antibiotika, som også har vist sig at have en god effekt som kombinationsmiddel i nogle former for kemoterapi, bl.a. behandling af brystkræft.
Professor Hans Jørgen Kolmos vil også fremlægge den seneste forskning inden for bekæmpelsen af stafylokokker.
Konferencen arrangeres af Center for Biomembranfysik på Syddansk Universitet i Odense, og der er fri adgang for alle interesserede.
Kilde: SDU