Porto er portvinens fødeby – Og en særdeles SU-venlig destination!
Af årsager, som må stå hen i det uvisse, så bliver Portugal ofte overset, når folk planlægger ture sydpå, hvad enten det drejer sig om ferier eller studierejser. Det mener jeg personligt er ærgerligt, efter jeg sidste sommer rejste rundt i Portugal i 14 dage. Her var jeg blandt andet i Portugals næststørste by Porto, som formåede at gøre et rigtigt godt indtryk på mig. Her i denne guide vil jeg både forklare hvordan man nemt og billigt kan flyve derned, samt hvilke seværdigheder og oplevelser som man kan få sig i Porto. Desuden vil jeg fortælle hvordan vi boede, og hvad der kendetegner byen og området.
Billige direkte fly fra Kastrup Lufthavn til Porto
Ryanair har for nyligt åbnet op for billige direkte flyruter fra Kastrup Lufthavn til Porto. Det er en flyvetur, som tager omkring 3 timer, og selv om der aldrig er nogle der har beskyldt Ryanairs fly for at være komfortable er det en udmærket måde at rejse derned på. Hvis man vil have mere end håndbagage skal man dog være opmærksom på at det skal tilkøbes. Da vi rejste derned i sommer var der billetter til omtrent 1800 kroner per person for en returbillet.
Airbnb lejligheder til alle budgetter
Porto er en by med et ganske lavt prisniveau, og i forhold til Danmark vil langt de fleste ting føles billige. Både restaurantbesøg, transport og logi er væsentligt lavere end herhjemme. På den måde er Porto og Portugal som helhed et meget SU-venligt sted at besøge. Et restaurantbesøg for 2 kan således snildt klares for omkring 30 euro i alt, og hvis man vælger Husets vin på restauranter er det ikke unormalt at få en hel karaffel udmærket vin for under 10 euro.
Hvis man gerne vil bo centralt og billigt, så er Airbnb en god mulighed i Porto. Det er ikke svært at finde hele lejligheder centralt i byen som man kan leje for omkring 200-300 kroner per nat. Så er der også lidt ekstra lommepenge til at bruge i byen.
Byens beliggenhed
Byen Porto ligger 300 km nord for Portugals hovedstad Lissabon, og er den regionale hovedby i det nordlige Portugal. Byens indbyggertal er på omkring 2,1 millioner mennesker inklusive forstæder. Så det er altså en rigtig storby vi har med at gøre! Byens centrum er udsprunget omkring den store Douroflods bredder, hvor man har selve byen Porto på den ene flodbred, og så byen Vila Nova de Gaia, som i dag er en del af Porto. Klimamæssigt er det ganske mildt i Porto, hvor temperaturen sjældent bliver uudholdelig varm, men også sjælden meget kold. Et perfekt ferieklima efter min mening. Da vi rejste dernede i august måned var temperaturen omkring 25 grader i gennemsnit. Hvis man har lidt længere tid end et par dage i området så er det værd at tage langs floden Douro, eventuelt i båd eller i bil. Langs floden ligger alle de forskellige portvinsgårde som perler på en snor langs flodens bjerge. Det er et utroligt smukt område at begive sig rundt i, og hos langt de fleste portvinsgårde (kaldet ”Quinta’er”) er der mulighed for at komme ind og smage på varerne.
En by hvor man kan komme langt til fods
Selvom Porto er en millionby er det overraskende nemt at komme byen rundt til fods. Som turist vil man som oftest bo i den centrale del af byen, og her er der altså mulighed for at komme godt rundt til fods. Hvad enten man vil ned til floden, over broen til Vila Nova de Gaia for at besøge et af portvinshusene eller noget helt tredje. Men vær opmærksom på at det er en kuperet by! Så fornuftigt fodtøj kan anbefales.
Tag en dukkert i Atlanterhavet
Lidt nord for Porto finder man fantastiske strande direkte ud til det store Atlanterhav. Det er et fremragende sted at koble af på, og ikke mindst tage sig en dukkert. Vi var dog lidt overraskede over vandets temperaturer. Uanset lufttemperaturen så kommer vandtemperaturen sjældent over de 20 grader, og det er altså et koldt gys man kan få sig. Men det er ikke nødvendigvis så ringe når man trænger til en god nedkøling!
En by hvor portvin fylder alt
Porto og Portvin. Det er svært at nævne én af de to uden at nævne den anden. Portvin fylder alt i den portugisiske storby, som hvert år eksporterer millioner af liter af portvin til resten af verden, inklusive Danmark, som importerer en hel del portvin. Derfor er det også meget nærliggende at tage på portvinssmagning hvis man er i Porto. Langs Douro floden i Vila Nova de Gaia er de store portvinshuse som fx Sandemanns, Calem og mange flere placeret dør til dør. Hos dem kan man for ned til omkring €10 per person få sig en rundtur i deres ”bryggeri” og slutte af med en portvinssmagning af varerne. Det er anbefalelsesværdigt og et must hvis man er i Porto
FC Porto – Byens stolte fodboldflagskib
Ude ved endestationen på en af Portos metrolinjer ligger FC Portos enorme fodboldstadion ”Estadio do Dragão”. FC Porto er en af de store og traditionsrige klubber i Fodbold-Europa og deltager stort set hvert år i Champions League. En turnering de i øvrigt vandt tilbage i 2004. Hvis man er i Porto under fodboldsæsonen så er det bestemt værd at tage ind og se en hjemmekamp med FC Porto. På Estadio do Dragão er der plads til omkring 50.000 passionerede fans, som støtter det lokale hold. En billet koster i omegnen af 20 euro.
Lokale delikatesser – Spis som en portugiser
Portugal er mere kendte for deres portvin end for deres køkken. Når det så er sagt så kan man få nogle ganske udmærkede lokale retter og specialiteter i Porto. Når man bevæger sig rundt i byen vil man hos stort set enhver café kunne bestille en ”Pastel de Nata”, som er en form for wienerbrød. En utrolig velsmagende kage, som man nemt kan komme til at spise nogle stykker af på sin ferie - For de smager sindssygt godt!
En anden lokal specialitet er den brutale ”Francesinha” sandwich. Francesinha er portugisisk og betyder ”Lille franske”. Det er dog ikke fordi tankerne henledes på det franske køkken, når man ser en Francesinha sandwich. Det er en sandwich med hvidt brød, og ost på toppen. Den serveres med skinke indvendigt og komplimenteres oftest af pommes frites. Som en ekstra ting kommer der sovs hen over. Det er et måltid du skal være sulten for at spise op! Francesinha serveres overalt i byen, men hvis man vil have en af de rigtigt gode sandwiches så er Café Santiago kendt for at servere nogle af byens bedste Francesinhaer. God appetit!
Jeg håber, at denne rejsevejledning får folk til at få øjnene op for en af Europas mest undervurderede byer – Hvor det også er nemt at få en god tur på et smalt studenterbudget. Vamos para o porto!
Hvis man har lidt længere tid til at se mere af Portugal, så vil jeg desuden give hovedstaden Lissabon en varm anbefaling med på vejen. Der finder man på samme måde som i Porto både, kultur og attraktioner. Du kan finde alt fra gamle kirker til casinoer i Lissabon området, som er et område med en rig og dramatisk historie.