Piger finder praktikpladser

Piger finder praktikpladser

Flere piger skal læse naturvidenskabelige og tekniske fag. Derfor tilbød 17 danske virksomheder næsten 80 piger fra 8. klasse et kort praktikforløb, da de mødtes på Experimentarium.
Klokken er 15. Rambøll Danmark har lige aftalt med ti piger fra 8. klasse, at de skal i et kort praktikforløb hos dem i uge 41, selv om planen var, at de skulle have besøg af fem piger. ”Vi har planlagt en generel dag for pigerne, så om vi tog fem eller ti piger gør ikke den store forskel. Når pigerne er søde og rigtig gerne vil besøge os, så vil vi gerne se dem,” forklarer Annie Maria Blynov, som er rekrutteringskonsulent ved Rambøll Danmark. Hun er især overrasket over, hvor nysgerrige pigerne har været, når de er kommet forbi Rambøll Danmarks stand. Arrangementet har fokus på, at naturvidenskab også er et kvindefag. Rambøll Danmark er en af 17 virksomheder, der er mødt op på Experimentarium i Hellerup den 27. september 2011 for at give næsten 80 piger fra 8. klasse mulighed for at komme i én dags praktik hos dem. Piger finder praktikpladser”Dagen er bygget op, så pigerne ikke bare skal følge en ingeniør en hel dag. De skal møde kvindelige ansatte, lave en beregningsopgave og besøge Bella Sky,” fortæller Annie Maria Blynov fra Rambøll Danmark. Naturvidenskabeligt show Inden pigerne besøger virksomhedernes stande på Experimentarium, ser de et naturvidenskabeligt show, hvor flydende nitrogen bliver kastet ud på gulvet, og balloner bliver vist frem i et gult natriumlys. Ligesom fire piger, der læser eller vil læse naturvidenskabelige fag, fortæller om deres oplevelser med fagene. En af talerne i salen er Dorthe Ravnsbæk fra Aarhus Universitet. Hun forsker i, hvordan man gemmer strøm, og blev i foråret kåret til Europas bedste unge forsker. Til daglig arbejder hun på at udvikle en avanceret benzintank. ”Jeg styrer instrumenter til flere millioner kroner og samarbejder på kryds og tværs med forskere i resten af verden. Det er ret sejt,” fortæller hun. Hun mener, at det er en fordel for pigerne, at de er gode til at skrive og dygtige i de tekniske fag.

Fik interesse for det tekniske

En anden af talerne er Kirstine Banke. Hun blev student i sommer. Oprindeligt ville hun gerne på Landbohøjskolen for at blive dyrlæge, men i løbet af gymnasiet blev hun mere interesseret i det tekniske. Derfor har hun ændret mening og vil i stedet søge ind på Danmarks Tekniske Universitet til sommer, hvor hun vil læse medicin og teknologi. Det giver hende mulighed for at arbejde med mennesker, men stadig lære en masse om teknologi.

Emma og Sara vælger Rambøll

”Hvad laver man hos jer?” spørger 14-årige Sara Gardar fra Brøndbyvester Skole, da hun og hendes 14-årige klassekammerat, Emma Sørensen, kommer hen til Rambøll Danmarks stand, hvor Annie Maria Blynov tager imod dem. Efter en kort snak går pigerne videre med et par Rambøll-foldere i hænderne. Pigerne besøger resten af standene, indtil deres lærer finder dem, og fortæller, at de snart skal finde et sted, de vil i praktik. De kigger på hinanden og løber op til Rambøll Danmark, hvor de skriver under på en kontrakt om at skulle besøge dem i uge 41. ”Det lød til at være sjovt at arbejde som arkitekt. Man kan lave en masse sjove bygninger,” siger Emma Sørensen.

Fakta

Under titlen I praktik som problemknuser – piger i naturvidenskabelig og tekniske fag, har Undervisningsministeriet i samarbejde med Ligestillingsministeriet, DTU, DI, Experimentarium og Ingeniørforeningen, IDA, valgt at sætte fokus på at få flere piger til at vælge de naturvidenskabelige og tekniske fag på ungdoms- og videregående uddannelser. Projektet er inspireret af et lignende tiltag i Tyskland, der har eksisteret i ti år og i dag engagerer 120.000 piger årligt. Kilde: UVM