Nordjyske studerende fortjener mere frihed i deres studieliv

Nordjyske studerende fortjener mere frihed i deres studieliv

Aalborg er en kæmpestor studieby med rigtig mange unge studerende. Det er grundlæggende rigtig positivt og en kæmpe gevinst for landsdelen, at vi har uddannelsesinstitutioner, som kan tiltrække studerende fra hele landet. Men det bekymrer Liberal Alliances politiske ordfører og spidskandidat i Nordjylland storkreds, Christina Egelund, hvordan studerende i stigende grad oplever at være presset og stresset.

Flere og flere studerende med et højt stressniveau

Den seneste Nationale Sundhedsprofil viste, at 30,5 % af de 16-24-årige, der er under uddannelse, har et højt stressniveau. I 2013 var tallet 23,2 % i 2013. Den udvikling skal vendes ifølge Christina Egelund, og til det har hun nogle konkrete løsningsforslag.

Uddannelsesloftet og fremdriftsreformen bærer dele af skylden

Christina Egelund mener, at uddannelsesloftet og fremdriftsreformen bærer sin del af skylden for den ovenstående bekymrende udvikling blandt Danmarks studerende.

Hendes begrundelse er, at man med uddannelsesloftet fratager de studerende muligheden for at træffe nye valg, hvis de har valgt en forkert uddannelse. For Christina Egelund er det vigtigt, at der er plads til at begå fejl, også i uddannelsesprocessen. For igennem livet begår vi mennesker fejl, sådan er det bare. Hun mener, at uddannelsesloftet begrænser de studerendes frihed, og hæfter sig ved, at det aldrig er en god ide at begrænse unge menneskers mulighed for at få drømmeuddannelsen. Derfor er én af hendes mærkesager at få uddannelsesloftet afskaffet.

Christina Egelund mener, at den anden skyldige i stigningen af studerende med højt stressniveau, er fremdriftsreformen, fordi den presser de studerende igennem deres studie. Ifølge Christina Egelund har fremdriftsreformen vist sig at være en stor hindring for de studerende, fordi den er for rigid og begrænser deres uddannelsesmuligheder. Hun hæfter sig ved, at siden fremdriftsreformen blev indført i 2014, er antallet af studerende, der dropper ud af studiet, steget med 20 pct. I en tid, hvor Danmark skal leve af sin viden, finder hun denne udvikling meget bekymrende.

De studerende skal have fleksibiliteten og friheden i deres studieliv tilbage

Ifølge Christina Egelund skal de igen studerende igen være herre over egen uddannelse, og ikke presses igennem uddannelsessystemet hurtigst muligt med det formål at blive statens skaffedyr. For studerende uddanner sig først og fremmest for sin egen skyld – ikke for statens skyld.

Derfor går Christina Egelund til valg på at få uddannelsesloftet afskaffet og fremdriftsreformen rullet tilbage. Og pengene dem har hun fundet. For sammen med sit parti, Liberal Alliance, har hun fremlagt en 2030-plan, baseret på beregninger fra Finansministeriet, som afsætter de fornødne 1,3 mia. kr. til at afskaffe uddannelsesloftet og rulle fremdriftsreformen tilbage.

Kilde: https://migogaalborg.dk/nordjyske-studerende-fortjener-mere-frihed-i-deres-studieliv/