Livet på SU

Livet på SU

Det kan være svært at få SU’en til at slå til hele måneden ud, men det kan lade sig gøre, hvis man sørger for at bevare et køligt overblik. Domea Magasinet har talt med to studerende, der fortæller, hvordan de får den økonomiske kabale til at gå op.

Af Cecilie Larsen, cel@domea.dk

Line Nielsen og Dan Thorup er studerende, bor på kollegium og får begge SU. De er hver især godt i gang med deres uddannelser, og har efterhånden en del erfaring med at balancere et liv på SU. Strategien er forskellig. Den ene lægger budget, den anden har et sikkerhedsnet. Fælles for dem begge er dog, at uden planlægning er pengepungen tom, inden sidste kalenderdag er nået.


Pasta med ketchup er passé

Line Nielsen er 22 år, bor på Fårup- og Højagerkollegiet og læser til folkeskolelærer på Jellinge Seminarium. Økonomi har aldrig haft særlig stor interesse hos Line, men vigtigheden af en sund økonomi er ikke til at kimse af. Hun har nemlig fået SU i snart tre år og har lært, at det er en god idé at lægge planer for, hvordan SU’en skal spenderes.

– Det er nødvendigt at skænke sin økonomi en tanke eller to, for SU’en rækker kun lige akkurat, fortæller Line. Det er ikke en gastronomisk tilværelse, de studerende lever, men samtidig fastslår Line, at livet på SU er mere end pasta med ketchup.

– Det handler om altid at have en række basisvarer i køkkenskabene og samtidige ikke lade sig friste af skolekantinens lune retter. På den måde kan der blive plads til middagsretter i god kvalitet.

Man kan vel egentlig godt kalde Line for en erfaren studenterøkonom. For det er en kunst at få råd til fornøjelser sidst på måneden på et skrabet studenterbudget. Derfor må man være sparsommelig og strategisk.

– Jeg er min egen økonomidirektør. Jeg har regnet ud, hvor meget jeg har til hver eneste uge, og så sætter jeg altid 100 kr. af til uforudsete udgifter.

Økonomisk sikkerheds net

På Erik Grøn Kollegiet i Haderslev bor 21-årige Dan Thorup. Han er studerende på University College Syddanmark, hvor han læser grafisk kommunikation på andet år. Dan har en lidt anden tilgang, når det drejer sig om at få SU’en til at slå til – han har nemlig skabt sit eget sikkerhedsnet.

Læs hele artiklen her.