Kokain – fra jetsetfest til problem for almindelige unge

Kokain – fra jetsetfest til problem for almindelige unge

Bassen pumper, og selvom festen har været i gang i mange timer, så er dit energiniveau højt. Du har bare lyst til, at festen aldrig slutter. Bare én bane til. Så får du lige det sidste med. Måske lyder det her som en typisk weekendfest for dig. Måske kan du slet ikke genkende mønsteret. Ligegyldigt, hvordan din egen virkelighed ser ud, så er scenariet blevet mere og mere almindeligt i det danske natteliv. Kokain er blevet langt mere normalt end tidligere, og det mærker man tydeligt på landets behandlingscentre.

 

Kokain har indtaget provinsen

Tidligere var kokain forbeholdt jetsetterne fra storbyerne, det var dyrt, og svært at få fat i, medmindre man boede i de store byer”, fortæller Jan Meincke, stifter af misbrugscenter Tjele, der hjælper unge kokainafhængige på deres centre i hele landet. Han fortsætter: ”Dette billede har ændret sig gennem de senere år, hvor kokain er tilgængeligt over hele landet, både i storbyerne og provinsen er det nu let at skaffe kokain i nattelivet. Samtidig er det blevet billigt, hvor et gram kokain for nogle år siden kostede omkring 1500,- kr. koster det nu typisk ikke mere end 500 – 600 kr. Derfor har langt flere - og specielt unge - nu råd til at købe det hvide pulver, når de fester eller går i byen”.

Samtidig med at kokain er blevet billigere og lettere tilgængeligt, er den kokain man køber på gaden også blevet markant stærkere de seneste år. På institut for retsmedicin, hvor man løbende analyserer den beslaglagte kokain, har man oplevet, at renheden af kokain er 3-doblet de sidste 2 år – fra 20% til 55 %.

”Kokain er i dag blevet et meget potent stof, hvilket gør det yderst vanedannende, og den øgede renhed, giver samtidig en øget risiko for forgiftning. Forskellen på den mængde kokain, der giver den eftertragtede rus, og den mængde, der er en overdosis og medfører en forgiftning, er desværre ikke særlig stor, og med den meget stærke kokain i omløb, kan det være svært at styre hvor meget kokain man tager – specielt når man som de fleste kombinerer kokain med alkohol ”, udtaler Jan Meincke.

Kokain og alkohol - en farlig cocktail

Det er især de unge, der har taget kokainen til sig, og selvom andre syntetiske stoffer som ecstasy, herunder MDMA, og amfetamin ligeledes er populære, så er det kokainen, der er de unge mellem 18-35 års foretrukne feststof. Kokainen indtages dog sjældent alene. Langt de fleste kombinerer kokainen med alkohol, som giver en meget voldsom rus, hvor man let mister sin dømmekraft og ender i slagsmål, beruset bilkørsel, utroskab og situationer, hvor man ikke evner at passe ordentligt på sig selv.

 

Hvornår er det et misbrug?

Det kan være svært at indse, hvornår indtagelse af kokain er et relativt uskyldigt supplement til en sjov aften i byen, og hvornår det udvikler sig til et egentligt misbrug.

I starten evner de fleste at opretholde en fungerende hverdag samtidig med at de tager kokain 2 – 3 gange om ugen, og det kan derfor være svært at se forbruget som et misbrug. Men kokain er et af de allermest afhængighedsskabende stoffer, og det store problem er, at afhængigheden sætter ind, længe inden man er opmærksom på at man er blevet afhængig. Det betyder at mange kokainmisbrugere har følelsen af at ”have styr på det” selv om de ikke længere evner at stoppe selv om de ville.

Muligheden for at kunne passe skolen og arbejdet gør, at det slet ikke føles som et misbrug, selvom det måske er det”, supplerer Jan Meincke.

 

Når festen er forbi

Når først man er blevet afhængig af kokainen, kan det være svært at bryde ud”, fortæller Jan Meincke. ”De kokainmisbrugere vi møder i behandlingen, har oftest en dagligdag som er brudt sammen. Mange er fyret fra deres job eller droppet ud af deres uddannelse, er blevet skilt fra deres partner og har problemer med deres familie, mange har en uoverskuelig gæld og er begyndt at begå sig i kriminelle miljøer. Derfor er det så vigtigt at disse unge får den rigtige hjælp – og gerne så tidligt som muligt – så de igen kan komme på sporet og få et godt liv”.