Kaffemaskinen er danskerens bedste ven

Kaffemaskinen er danskerens bedste ven

Annonce

Som en af de mest kaffedrikkende nationer i verden, er Danmark formentlig også et af de lande, der har flest kaffemaskiner pr. indbygger. Det afspejler sig også i udvalget i forretningerne, for det bugner med kaffemaskiner i alle afskygninger. Prøv for eksempel at se her, hvor Wupti lige præsenterer et udvalg på små 150 forskellige modeller! Samme tendens gør sig gældende hos mange andre butikker, for vi har hver vores præferencer og kaffesmag, og der er stor forskel på resultatet, alt efter kaffemaskinemodel og -type.

Stempelkanden - mærk historiens vingesus

Den ældre generation kender sikkert til god gammeldags kaffebrygning, hvor man ganske enkelt blandede kaffe og kogende vand i en ”madam blå” og efterfølgende hældte forsigtigt op, så der ikke kom for meget kaffegrums med. Det er faktisk lidt det samme vi gør med den moderne stempelkande, blot sikrer stemplet, at hovedparten af grumsen sorteres fra. Det er helt basal kaffebrygning, og det giver en helt særlig og karakteristisk smag. Nogle foretrækker den, mens andre hellere vil have almindelig filterkaffe. Fordelen ved stempelkanden er, at den er billig i anskaffelse, og der er også en vis hygge i at ”tilberede” kaffen direkte ved bordet. Man kan måske næsten sige, at der er lidt kinesisk the-ceremoni over det.

Filterkaffemaskinen - den klassiske og mest udbredte

Der er ingen tvivl om, at filter-kaffemaskinen er den mest populære. Her får man meget for pengene, både fordi disse maskiner masseproduceres, og fordi der er udviklet meget på dem. Der er ganske vist en smule vedligehold i form af afkalkning, men det er en sjælden begivenhed, og visse modeller kan selv foretage processen. Skal vi være ærlige, er der sikkert også en del, der skifter kaffemaskine så ofte, at afkalkningen ikke når at blive et problem. Problemet afhænger naturligvis også af kalkholdigheden i det lokale vand og mange andre faktorer. Den almindelige kaffemaskine fås i alle prisklasser, men betaler man kun hundrede kroner, får man også en kvalitet derefter.

Moccamaster er et eksempel på et meget rost mærke, som dog også koster en del mere end de billige modeller. Til gengæld fås de i et væld af farver og designs. Her er der for eksempel gjort meget ud af, at vandet har den helt optimale temperatur, når den møder bønnerne i filteret. Det har stor betydning for smagen, idet selv en enkelt grads forskel kan smages. Temperaturen skal optimalt set ligge ganske få grader under kogepunktet.

Køb en kaffekværn, hvis du vil have friskmalede bønner

Uanset om man er til stempelkaffe eller filterkaffe, skal de ristede kaffebønner males før brygningen. De fleste køber færdigmalet kaffe, men mange kaffeelskere foretrækker at male kaffen selv. Så kan man nemlig selv bestemmer formalingsgraden, og kendere mener desuden, at kaffen får mere smag, når bønnerne er helt friskmalede. Hertil bruger man en lille kaffekværn, og de fås heldigvis til billige penge mange steder.

Kaffemaskiner til kapsler

De brugervenlige kaffemaskiner til kapsler er blevet uhyre populære, og de egner sig især til den, der kun snupper en enkelt kop kaffe i ny og næ. Sæt en kapsel og en kop i maskinen, og kaffen er klar på et øjeblik. Lettere bliver det næsten ikke, men drikker man meget kaffe, er det en lidt dyr løsning på grund af kapslernes pris. Til gengæld kan man få et hav af kapselvarianter med alle mulige typer af bønner og tilsætning. En cafe latte eller andre specialiteter er lige så hurtigt lavet.

Fuldautomatiske kaffemaskiner

Er man villig til at ofre lidt ekstra på kaffemaskinen, kan man vælge en fuldautomatisk model, som kombinerer mange af fordelene ved de øvrige modeller. De fås eksempelvis med indbygget kaffekværn og bønnebeholder, som blot skal efterfyldes efter behov. Der kan også være tilslutning af vand, og så brygger kaffen sådan set sig selv ved tryk på en knap. Nogle modeller brygger en hel kande, mens andre brygger en passende mængde direkte i koppen. I den helt dyre ende finder man også specialmaskiner, som kan lave espresso med videre.