Jul på SU

Jul på SU

Julen er hjerternes fest, og det er en tid på året, hvor det både handler om samvær og nærvær, og hvor det handler om julekager, juletræ og julegaver. For langt de fleste er det en hyggelig tid, der emmer af den gode julestemning og spænding op til den store julefest. Men spændingen kan for andre, særligt gruppen af unge studerende, hvis eneste indtægt er deres SU, også blive trykket i forhold til den økonomiske belastning, det kan være at skulle give julegaver. Men det behøves ikke være en økonomisk lænke om benet, for det er muligt at finde billige lån til studerende op til jul, at gå på tilbudsjagt eller måske endda lave gaverne selv.

Når du låner penge, er det generelt vigtigt at være opmærksom på blandt andet ÅOP (årlige omkostninger i procent), den månedlige ydelse, rentetilskrivelser og lånets løbetid. Ved at have disse for øje og tænke dem med i overvejelserne om lånet, kan du mindske risikoen for uforudsete renter og et lånebeløb, der eksploderer.

 

Gør-det-selv julegaver

At fejre jul kan være en dyr affære, men det behøves ikke, som et gammel t ordsprog lyder: at koste en bondegård. Mad, pynt, fint tøj og julegaver er alt sammen elementer, som kræver en vis opfindsomhed, hvis man skal holde budgettet nede – men det er muligt! Et af stederne, hvor det er særligt nemt at skære ned på omkostningerne, er ved at lave julegaverne selv.

Her kommer en række ideer til billige og nemme gør-det-selv julegaver. For når man giver en gave, er det altid tanken, der tæller, og når man modtager en hjemmelavet gave, så ved man, at der er lagt lidt ekstra omtanke og kærlighed i.

  • Lav en personlig nøglering. Det eneste, det kræver, er en håndfuld fine perler i træ, et stykke lædersnor, en nøglering og en karabinhage.
  • Lav en gave, der kan spises. Til denne gave skal du bruge en opskrift på dit – eller modtagerens – favorit hjemmebag, en glaskrukke med låg, silkebånd eller lignende, små julekugler, gran eller andet pynt. Bag, køl af, i krukke og på med båndet.
  • Lav en pude. Har du hænderne skruet nogenlunde på, kan du også give dig i kast med et gør-det-selv projekt. Her skal du bruge pudefyld, stof og kantbånd.
  • Lav personlige magneter af beton. Det eneste, du skal bruge, er nogle små stærke magneter, silikoneforme og betonblanding.

Studielån eller studiejob?

Står du som studerende med et økonomisk stramt budget uden meget råderum, kan du overveje at finde et studiejob, som kan supplere din månedlige udbetaling af SU. Det er vigtigt at finde et job, som tillader, at du har tid til dine studier, og du kan med fordel vælge et job, der er relevant for den uddannelse, du tager. Studiejobbet kan give dig relevant erfaring og samtidig give dig faglig sparring undervejs i dine studier. Er et studiejob derimod ikke en mulighed, kan du undersøge mulighederne for at optage et studielån eller finde et billigt lån til studerende.