Hvilket studiejob passer til dit studie?
Næsten alle studerende overvejer på et eller andet tidspunkt at tage et studiejob, og langt de fleste når igennem flere jobs i løbet af deres uddannelse. Når du vælger studiejob, er der flere forskellige ting, du skal kigge efter. Hvilket job du skal vælge, afhænger blandt andet af, hvad du studerer, og hvordan dit studie er struktureret.
Skal du have et relevant studiejob?
Mange universitetsuddannelser lægger op til, at du har et relevant studiejob. Det kan for eksempel være på et museum, hvis du læser historie. Et relevant studiejob er ofte en rigtig god måde at få et indblik i ens kommende arbejdsliv på, og det kan være med til at skabe gode kontakter, som kan hjælpe dig med at få et fuldtidsjob, når du er færdiguddannet.
På nogle uddannelser er dit studiejob næsten en del af uddannelsen, fordi du på jobbet lærer nogle bestemte programmer og teknikker, som du ikke lærer på din uddannelse.
Hvis du læser en håndværksmæssig uddannelse eller en professionsbachelor, kommer du meget ud i praktik, så her behøver dit studiejob ikke nødvendigvis være relevant. Hvis du vil supplere SU’en en lille smule i dine skoleperioder, kan du her vælge stort set hvilket som helst job. Nogle foretrækker et job, som er helt anderledes end det, de laver til hverdag. Så kan du for eksempel vælge at være vikar i en vuggestue i ferierne eller lignede.
Hvor meget skal du arbejde?
Hvis dit studie er meget selvstændigt, så du ikke har undervisning hver dag, kan du vælge mange forskellige typer jobs. Der er både jobs, der kræver, at du møder op på arbejdet, og jobs hvor du kan arbejde hjemmefra. Du kan vælge ud fra dit eget temperament, og ud fra hvad der passer bedst ind i din hverdag.
Hvis du primært laver selvstudie, kan du også overveje nogle helt alternative studiejobs. Der findes mange typer jobs, hvor du arbejder i nogle perioder og har fri i andre, så du for eksempel kan bruge al din energi på studierne, når du har fri.
I Danmark er der for eksempel rigtig gode muligheder for at arbejde i offshore-industrien, hvor du cirka er ude i to uger og så har fri i to-tre uger. Offshore-arbejde giver en rigtig god løn, så du kan også nøjes med at have jobbet i en kortere periode og spare pengene op. Du kan læse mere om, hvad offshore-jobs kræver af sikkerhedskurser her.
Hvordan finder du det rigtige job?
Det kan nogle gange være svært at finde det helt rigtige studiejob – især hvis du har nogle bestemte krav. Det vigtigste værktøj er, at folk ved, du søger job. Vær ikke bange for at bruge dit netværk og sige, at du er på udkig efter et nyt job. Der opstår mange jobs rundt omkring, og mange arbejdsgivere foretrækker en kandidat, som nogen i firmaet kender og kan stå inde for – hvis du gør dig synlig, kan det være, at de nævner dit navn næste gang.