Hulmursisolering
Der er en række gode energirenoveringer man kan lave relativt nemt på sit hus. En af dem er hulmursisolering. Men hvordan finder man egentlig ud af om man overhovedet har et hus med en hulmur? Dette er nødvendigvis et krav for at kunne gennemføre denne type af energirenoveringer. Inden du gennemsøger nettet for en ekspert der kan hjælpe dig med dette, er det værd at prøve at undersøge dette selv. Det er nemlig nemt og uden problemer selv lige at lave nogle grundlæggende tests og målinger.
Lad os dykke lidt ned i hvilke muligheder man selv har som husejer for at undersøge om man har en hulmur, og om den kan hulmursisoleres, eller om der måske allerede er en hulmursisolering mellem væggene.
Hvis du ligger inde med tegningerne af huset burde du gennem læsning af disse, kunne tyde hvorvidt der er et hulrum mellem inder og ydervæggen, samt hvor stort dette hulrum er. Nu er det jo ikke sådan at alle lige har tegningerne på sit hus, og så er det selvfølgelig ikke en løsning der kan benyttes.
Hvis din ydervæg er muret kan du også prøve at måle tykkelsen på denne. Et godt pejlemærke er nemlig at er den tykkere end 24 cm, har du højst sandsynlig et hulrum. Dette skyldes at en mursten i for og bagvæg kun tilsammen vil være ca 21 cm, hvilket efterlader et hulrum i midten. Denne lille måling er også med til at give dig en ide omkring hvor meget effekt du kan få af en eventuel hulmursisolering. En tommelfingerregel er, at jo tykkere ydervæggen er, jo større er afstanden mellem murerne og derfor er der også plads til mere hulmursisolering. Det giver sig selv at jo mere isolering du kan presse ind, jo større effekt vil det have.
En anden metode hvis det med at måle udgøre nogle problemer, er at bore gennem væggen. På den måde kan du måle afstanden til ydervæggen, og finde ud af hvor stort et hulrum du har. Denne metode har også en anden fordel, nemlig at du får vished om der i forvejen er hulmursisoleret. Når du bore igennem indervæggen og finder ud af der er et hulrum, vil der alt efter stand, var til at se om der er isoleringsmateriale i dit hulrum.
Alt dette er selvfølgelig indledende undersøgelser der skal give et indblik i om der overhovedet er grobund for sådan en hulmursisolering. Er der det skal du have fat i nogle fagfolk er kan undersøge dit hus til bunds. Dette kan fx gøres med et varmefølsomt kamera. Sådan et kamera kan affotografere hele dit hus, og give et tydeligt billede af hvor varmen slipper ud af huset, og om der i det hele taget er behov for hulmursisolering. Dette værktøj kræver dog der er minimum 12 graders forskel på inde og ude temperaturen, så det skal altså ikke laves en højsommer dag hvor solen står på. Dette gøres nemt om foråret eller i vinterhalvåret. Så det kræver altså lidt planlægning inden man går i gang, men ellers er det er ret nemt indgreb.