Guide: Sådan pakker du til vandreturen

Guide: Sådan pakker du til vandreturen

Vandreture er den perfekte getaway. Det er altid dejligt at komme tæt på naturen og få en masse frisk luft, og vandring er en super måde at komme ud på. I Danmark har vi heldigvis masser af vandrestier og spændende ruter gennem vores smukke landskab, så du har gode muligheder for at tage ud på tur.

Så snart du går mere end bare et par kilometer på en hyggegåtur, er det nødvendigt med det helt rigtige tøj og udstyr. Ellers risikerer du hurtigt at få det for varmt eller koldt med det forkerte tøj, ømme fødder af dårligt fodtøj eller ondt i ryggen efter flere timer med en dårlig rygsæk.

Du finder alt tøj og udstyr til vandreturen på friluft.dk. Det er høj kvalitet til en god pris, og du får et stort udvalg, så du kan købe alt det, du har brug for. Kig de forskellige kategorier igennem for at finde det outdoor-tøj, som du har brug for til din vandretur. Hvis ikke du er helt sikker på, hvad du egentlig har brug for, kan du læse med nedenunder, hvor vi nævner noget af det vigtigste, du skal overveje, når du planlægger din tur.

Tre nøgleord til vandring: let, praktisk og sikkert

Når du skal pakke til vandring, er der tre nøgleord, du bør have in mente. Du skal pakke let, praktisk og sikkert. Først og fremmest skal du sørge for, at alt hvad du har med, er så let som muligt. Det kan være udfordrende, men det kan gøre det muligt for dig at vandre i længere tid uden at få ondt i ryggen, benene osv. Det er blandt andet soveposen, rygsækken i sig selv, tallerkener og andet service, som du kan finde lettere varianter af.

Derudover skal du tænke praktisk og spørge dig selv, hvad du helt grundlæggende har brug for. Er du afsted i én dag eller flere? Hvis du er afsted i længere tid, er det måske nødvendigt med service, en vanddunk og et trangia-sæt til madlavning.

Derudover skal du tænke over din sikkerhed. Der kan ske meget på en vandretur: Du kan vrikke om eller snuble, og derfor bør du altid have en nødhjælpskasse med dig med det grundlæggende udstyr som bandager, plastre, støttebind og isposer.

Udstyr i høj kvalitet er essentielt for en god vandretur

Hvis du er afsted i flere dage, er udstyret vigtigt. Og det skal være i høj kvalitet, så det ikke går i stykker undervejs, og så du får alt det ud af det, du har brug for. Her er det for eksempel alt til overnatning: soveposer, liggeunderlag og telt. Det skal kunne holde til vejret, så du ikke ligger og fryser om natten, eller så vandet ikke går igennem teltdugen, hvis der kommer en ordentlig byge.

Det er også mindre ting som termokrus, rygsæk, kogegrej og service. Det virker som en lille ting, men let og godt udstyr kan gøre en stor forskel, når du har en lang vandretur foran dig.

Få styr på garderoben

Dit tøj er lige så vigtigt som det rigtige udstyr. Din rygsæk og sovepose kan være nok så gode, men hvis du ikke har det rigtige tøj på, bliver din vandretur hurtigt træls alligevel. Og der er en del at tænke over, inden du køber tøj til din outdoor-garderobe.

Husk de tre lag

Det vigtigste ved tøj til friluftslivet er lag-på-lag-princippet. Det betyder, at du skal have et inderlag, mellemlag og yderlag. Hvert lag har en særlig funktion, der sikrer dig optimale betingelser gennem hele din vandretur – det samme gælder, hvis du er på camping, jagt eller noget andet aktivt udenfor.

Inderlaget er et langt stykke af vejen det mest nødvendige – især i de kolde måneder. Det er typisk langt undertøj eller lignende i merinould eller en blanding af syntetiske materialer. Dets vigtigste rolle er at transportere fugt og sved væk fra din krop – hvis din hud bliver fugtig, afkøler du nemlig, hvilket du skal undgå, når det er koldt. Det skal desuden være åndbart og hurtigttørrende, og her er det netop merinould og syntetiske materialer, der klarer sig bedst.

Mellemlaget er det, der holder dig varm. Igen er syntetiske materialer gode, og fleece er et populært valg. Hvis du fryser på din vandretur, tager du et mellemlag mere på, og hvis du får det varmt, starter du med at tage et mellemlag af.

Yderlaget er isolerende. Det vil sige, at det skal beskytte alt det, du har på indenunder, mod vind og vand. Led derfor efter en jakke, der er både vind- og vandtæt, og som har det tilbehør, du har brug for – for eksempel en hætte til at beskytte hovedet og praktiske lommer til grej, snacks, vanter og lignende. Yderlaget kan også være et regnslag, en softshell eller noget i den dur, der beskytter dig mod vejret – på varme dage kan en jakke være for varm at have på, mens en softshell for mange er at foretrække, hvis det hovedsageligt blæser.

Vær forberedt på lidt af det hele

Det er vigtigt, at du ikke bare tager afsted i en T-shirt og en tynd jakke, bare fordi vejrudsigten lover godt vejr. Skal du på en længere vandretur, bør du være forberedt på lidt af det hele. Det vil sige, at selvom solen skinner fra en klar himmel, skal du altid huske et varmt lag, som du kan tage på, hvis vejret skifter. Er det iskoldt fra starten, skal du overveje, om du skal have et varmt lag mere med, og om du måske skal bruge et inderlag i merinould i stedet for polyester. Selvom der ikke er regn på vejrudsigten, bør du også altid som minimum have et regnslag med, hvis du ikke har en regntæt jakke på – det bliver hurtigt en træls vandretur, hvis du er gennemblødt efter en pludselig skylle. Så tænk alle scenarier igennem, når du pakker både tøj og udstyr til din vandretur – så kan du klare alle udfordringer, turen skulle byde dig.