Guide: Alt du behøver at vide som studerende over 18 år

Guide: Alt du behøver at vide som studerende over 18 år

Så er tiden kommet, hvor du som studerende fylder 18 år, og det betyder 1 ting – SU. Du får endelig penge for at studere. Men der er meget mere man skal vide når man er over 18 år og er studerende. Der er faktorer såsom bil, bolig, a-kasse og fritids-ulykkesforsikring. Alt dette vil vi hjælpe dig igennem med ved hjælp af denne guide.

Som en 18 studerende i Danmark så har du ret til SU. Hvor høj eller lav SU'en er, afgøres af dine forældres indkomst - eller din boligsituation hvis du bor alene. SU er en fantastisk ting, du har nu siddet på skolebænken i 12 år, og nu får du faktisk penge for det. Størstedelen af de elever der studerer videre efter folkeskolen, er bekendt med begrebet SU, så den kommer vi ikke nærmere ind på.

Bil

Du er nu 18 år, dvs. at du har muligheden for at erhverve dig et kørekort. Et kørekort som giver dig tilladelse til at køre bil i ind og udland. Bilen er utrolig god mulighed for dig som har langt i skole, eller hvor det offentlige er noget værre rod. Bilen er nok at foretrække hos alle studerende hvis de kunne vælge, men ikke alle kan låne en bil, så må man selv købe en. Det med at købe bil er som regel en ret stor udgift i køb. Plus det er en ekstra udgift til hverdagen grundet benzin og forsikring.

Vores anbefaling er at hvis du har langt til skole, enten pga. De offentlige forhold er dårlige eller du bare generelt har langt i skole, så kan en bil være lige det transportmiddel du har brug for. Hvis du har mellem 0-10 km i skole så anbefaler vi at du tager jernhesten, da det som regel er det hurtigste, plus du undgår al trafikken i myldretiden.

Lejlighed

Du er nu 18 år, og ser dig selv som voksen, så du tænker måske på bolig. Der er mange fordele og ulemper ved at flytte hjemmefra som 18-årig. Du kender sikkert allerede lidt til fordelene og ulemperne ved at flytte hjemmefra, men herunder er de alligevel beskrevet.

Fordelene ved at flytte hjemmefra:

  • Du har dit eget hjem du kan indrette og tilpasse
  • Ingen der bestemmer over dig
  • Udeboende SU som ofte er 5 gange højere end hjemmeboende
  • Mulighed for at bo tættere på studiet

Dog er der en del ulemper forbundet med at flytte ud bl.a.:

  • Leje/køb af bolig er forholdsvis dyrt hvis du kun er på SU
  • Ingen kære mor til at hjælpe med husholdningen
  • Ingen mad, medmindre du selv laver det
  • Til tider ensomt
  • Mindre plads at begå dig på

Man kan dog vælge at flytte sammen med et par venner også er forholdene anderledes. Det vil tildeles være nemmere at finde en lejlighed, og procentvis billigere at dele en lejlighed. Dog er du ikke herre over hjemmet, men du må indfinde dig med dine roomies dårlige vaner.

Der er mange fordele og ulemper ved at flytte hjemmefra, dog anbefaler vi til, at man har økonomien til det, og har fuld forståelse for hvad det kræver at bo alene.

A-kasse

Nu hvor du er 18 år, så det på tide at melde sig ind i en a-kasse. Grunden til dette skyldes at du flere steder kan få gratis a-kasse når du er studerende. Melder du dig ind i en a-kasse 1 år før du er færdig på studie, så den dag du er færdiguddannet giver din a-kasse dig dagpenge svarende til ca. 14.000kr. alt afhængig af a-kassen. Det modtager man de første 3 måneder, så du ikke behøver at stresse over at skulle finde job, eller finde ud af om du skal læse videre.

Der er dog der nogle krav du som studerende skal overholde for at kunne få et gratis medlemskab. Derudover er det vigtigt at påpege, at det kun er så længe, du er studieaktiv på din pågældende uddannelse, at a-kassen er gratis – samt så længe du er under 30 år. Der er mange a-kasser derude, og det kan være svært at finde den a-kasse, man skal vælge. Derfor anbefaler vi, at man gør sig klogere på sider som A-kasse Eksperten, der sammenligner de forskellige udbydere.

Fritids- ulykkesforsikring

De fleste har en fritids- ulykkesforsikring gennem deres forældre, denne forsikring gælder indtil man enten er 18 eller 21 år. Det er ret essentielt at man tjekker op på dette, så kan vi kun anbefale at man skynder sig at tegne sig denne forsikring. Prisen er meget forskellig fra person til person, men en god og sikker fritids- ulykkesforsikring koster mellem 130-300 kroner om måneden. Du kan tilføje en række valg, som gør at du er bedre sikret ved skader eller lignende, dette betyder selvfølgelig også at du betaler mere.

En historie fra det virkelig liv: Nicklas på 20 år spiller til dagligt fodbold og har aldrig haft en skade. Han til dagligt er han tjener i en restaurant i byen. Nicklas spiller så en kamp i Kalundborg, hvor han bliver fældet på groveste vis bagfra. Han ender så en tur på hospitalet hvor han får af vide, at hans forreste korsbånd er røget, og han skal opereres. Nicklas havde ingen fritids- ulykkesforsikring og han kunne først begynde at arbejde 6 måneder efter operationen. Han fik konstateret en mén grad på 8%, men i og med han ikke havde fritids-ulykkesforsikring, så fik han ikke de 110.000 kr. Som forsikringen ville have givet ham for hans mén grad.