Gravid og studerende – hvad gør jeg?

Gravid og studerende – hvad gør jeg?

Mange spørgsmål melder sig, når man er gravid

Uanset om det var planlagt eller ej, så er din krop nu ved at skabe et nyt, lille liv. Med dig som passager kan du nu se frem til 9 måneders mirakuløs udvikling, som varer lige indtil du ligger i sengen med dit lille barn i armene. Det er ikke til at forstå. Tillykke!

Måske er du urolig for, hvordan du skal kunne klare den som gravid og studerende?

Hvad med SU-klip? Hvordan er barselsreglerne for en studerende. Skal du tage barselsorlov eller har du ret til barsel på dagpenge? Hvad med eksamenerne og tilmelding til næste semesters moduler?

Der er masser af spørgsmål, der trænger sig på, når man venter sig – for det er en stor omvæltning. Både for din krop, dit sind og for hele din hverdag. Så prøv at starte med at tage en dyb indånding. Tag det roligt og tænk på, at der er mange, mange, mange kvinder, der har gjort det før dig, og at der er masser af råd, støtte, erfaringer og vejledning at hente. Du er ikke alene.

Du er privilegeret

Det er faktisk sådan, at du som studerende i Danmark er privilegeret, når det kommer til at få børn under studietiden. Mange mener, at det er at foretrække at få børn, mens man studerer!

Økonomisk kan de fleste studerende se frem til 12 ekstra SU-klip, som du selv administrerer – og der er også ekstra klip til faderen til barnet.

Skal du læse videre fra en bachelorgrad, så husk at få meldt dig ind i en A-kasse senest 14 dage efter, at du blev færdig med din BA.

Hvis du meldte dig ind i en A-kasse senest 14 dage efter, at du blev bachelor, og dermed er dagpengeberettiget, kan du også modtage barselsdagpenge under dit videre studieforløb efter særlige regler. Spørg hos din A-kasse.

Hvis man tager højde for de ekstra klip, og fleksibiliteten af udbetalingen af klippene samt de øvrige muligheder for tilskud, når man som studerende får et barn, så har mange studerende forældre faktisk flere penge mellem hænderne, end forældre der arbejder!

Planlæg efter dit barn og dine ønsker

En stor fryd ved at få børn, mens man studerer, er muligheden for selv at planlægge sin dag. Du kan vælge at afholde hele din barsel, - alle 12 klip, eller du kan slå nogle af dem sammen og forkorte barselsperioden, hvis du gerne vil tilbage til studierne.

Du kan også på nogle studier planlægge din tilbagevenden til studiet sådan, at du får dit lille barn passet af en fra mødregruppen eller en bedsteforælder et par timer om ugen når du er på barsel, mens du snupper et par forelæsninger, og så kan du læse på deltid og vælge fag og moduler efter, hvad der passer i planlægningen.

Eller du kan sende baby i vuggestue  og vende tilbage fuld tid – eller sågar vælge at passe dit barn selv og måske fjernstudere via nettet eller tage barnet med, hvis det er en mulighed på dit studie.

Spørg på studievejledningen på dit studiested, mulighederne varierer.

Som studerende er tiden din egen

Du er sjældent tvunget til at være et bestemt sted fra 7-17, som mange arbejdende forældre er, når man regner transporttid med. Transporttiden stiger nemlig ofte, når man får et job; hvorimod de fleste studerende bor i relativ nærhed af studiestedet (det gælder dog ikke alle). Har du fx 20 timers undervisningstid om ugen, så kan du selv planlægge resten af din forberedelsestid, gruppe-arbejde osv.

Med et lille barn kan det være en stor fordel at have timerne mellem kl 15-19 fri, da det er dér, barnet typisk er vågent og gerne vil være sammen med dig. Så kan du stadig studere aktivt, mens barnet er i vuggestue om dagen, og så kan I hygge jer om eftermiddagen, hvorefter du kan forberede dig, når baby sover om aftenen.

Hvor finder jeg mere info?

Du kan læse meget mere på min-barsel.dk hvor du finder svar på alt det, du får brug for at vide om graviditet og barsel  – en ting er studiet, en anden ting er alle de andre spørgsmål, der sikkert melder sig,  når du ser de to røde streger på graviditetstesten.

Du kan blandt andet finde de aktuelle barselsregler for studerende og de generelle barselsregler i Danmark.

Du kan også gå ind på undervisningsministeriets hjemmeside og læse mere om at være forældre når du er på uddannelse her.