Gør din have skøn med højbede

Gør din have skøn med højbede

Fordelene ved at have højbede i haven er mange. De fleste bruger højbede til at dyrke afgrøder, men også til planter, blomster eller stauder, der er skønne at se på. Her kan du læse mere om, hvorfor det er skønt at have højbede samt hvordan du selv kommer i gang med at lave højbede til haven.

Lav en køkkenhave i et højbed

Højbede er ideelle til anlægning af køkkenhaver. Det er de fordi køkkenhaven helt naturligt bliver afgrænset. Typisk er arealet nem at holde. Et højbed, som navnet antyder, er anlagt i lidt højere niveau end normale havebede og dette gør det nemt at luge og passe jorden. Hvis du har en drøm om at være selvforsynende med grøntsager, så er det bare et spørgsmål om, hvor mange højbede, du har plads til. Mulighederne er mange, da du kan plante alt muligt, lige fra krydderurter og grøntsager til planter og solsikker.

Nemme og billige højbede med pallerammer

Man kan godt bygge et højbed fra bunden med hjørnepæle og planker. Men mange havefolk har fundet på en nemmere metode, nemlig ved hjælp af pallerammer. Pallerammer findes i forskellige størrelser, men typisk har de størrelsen 80 x 120 x 20 cm. Du kan finde dem til billige priser og så slipper du for selv at skære planker og hjørnepæle. Vær opmærksom på at der skal bruges flere pallerammer til ét højbed. Hvor mange afhænger af, hvor højt et højbed, du gerne vil have. Der er altså god plads til at dyrke flere afgrøder i ét højbed. Man kan fint placere pallerammerne direkte på fliser, hvis du ikke vil placere dem i haven. Du skal male pallerammerne udvendigt med en god træbeskyttelse, hvis du vil forlænge træets levetid.

Kom godt i gang med dit højbed

Når du skal til at bygge et højbed skal du først sikre at mængden af materialer passer til den størrelse højbed eller det antal højbede, som du ønsker. For nemmere at kunne placere hjørnepæle, planker eller pallerammer i jorden, er det en god idé at vende jorden flere gange, så den bliver blød. Placer pallerammen og alternativt hjørnepælene først og derefter plankerne. For at holde på fugten og for at beskytte træet kan man beklæde bedet indvendigt med plast. Brug lecanødder eller småsten som dræningsmateriale nederst i højbedet. Der må godt være op til 10 centimeters dræningsmateriale. Sidst skal der næringsrig jord i højbedet. Det skal dog ikke jord, da planterne også tager en del plads. Du kan altid fylde ekstra jord i omkring planterne, når de er placeret.