God kaffe som studerende - sådan gør du
“Men først - kaffe”
Sådan har du sikkert følt det mange gange, hvor læsegruppen eller projektgruppen har mødtes. Kaffen er med til at sætte gang i arbejdet. Det er som om man ikke rigtig kan komme i gang før man har fået den første kop kaffe. Det er derfra arbejdet begynder.
Men uanset om det er i læsegruppen, projektgruppen eller på egen hånd, så skal kaffen være god. Og hvordan får man så råd til at servere god kaffe, på en sølle SU? Skal man have dyrt kaffeudstyr, gode hele kaffebønner, formalet kaffe, eller noget helt fjerde?
Det får du svaret på her. Vi har guiden til hvordan du kan brygge god kaffe, på niveau med de gode kaffebarer i eks. Aarhus og København, uden at skulle droppe de næste par byture, tage SU-lån eller permanent ændre diæten til pasta med ketchup.
God kaffe til billige penge - sådan gør du
Kaffeudstyret - Billigt men godt
For at brygge en god kop sort kaffe, behøver du ikke en dyr kaffemaskine, eller en Nespresso/Tassimo/osv. der er billig i starten og derefter ruinerer dig i dyre kapsler.
Den billigste måde at komme i gang er at købe en kaffetragt. En god kaffetragt kan fås fra 80,- kr. Og så har du endda en Hario kaffetragt, der er anerkendt som en af de bedste kaffetragte, grundet dens vinkel på tragten, mønsteret i tragten og dens gode kaffefiltre.
Skal du samtidig have en glaskande og den første pakke filtre med, så kan du købe et Hario Start Kit til kun 149,-. Så er du super godt i gang og mangler kun kaffebønnerne. Dem kommer vi til nu.
Gode kaffebønner
Vi kan selvfølgelig godt sige du skal gå ned i supermarkedet og købe den billigste formalede kaffe. Så er det i hvert fald billigt. Men så kan godt kaffeudstyr ikke redde din kaffe. Og det er nok også sidste gang din læsegruppe gider komme hjem til dig, medmindre du har en hulens masse mælk at kaste i.
Næste trin vil være at tage en dyrere supermarked-kaffe. Men her finder du heller ikke den gode kaffe. De fleste supermarked-kaffer vi har prøvet, er ristet så brændt at bitterheden i kaffen overdøver hele smagen, og efterlader dig med en dårlig eftersmag.
Prøv i stedet en god specialkaffe fra et mikroristeri. Disse kaffebønner er af en høj kvalitet, hvilket giver dem mulighed for at lysriste kaffebønnerne. Når de lysrister bønnerne, bevarer de den gode smag fra kaffebønnen, i stedet for at riste den væk. Det giver dig en rigtig god kop kaffe.
Hvis du vil spare yderligere kan du købe grønne kaffebønner til en billigere kilopris, som du selv kan riste i din ovn eller i en wok. Men dette kræver lidt yderligere finesse.
Kværn selv kaffen
Hele kaffebønner bevarer smagen og aromaen, meget bedre end formalet kaffe. Derfor skal du først kværne kaffen, når den skal brygges. Det bliver du glad for.
Hvis du har en pose formalet kaffe i skabet, der har ligget der i noget tid, så prøv at gå ud og stik næsen ned i posen og tag en dufter. Ikke en overvældende duft, vel?
Hvis du synes den dufter godt, så mangler du at sammenligne det med en hel friskristet specialkaffe der lige er blevet kværnet. Det dufter himmelsk og meget bedre end en formalet kaffe fra supermarkedet.
Man kan købe billige kaffekværne med knive der slår kaffen i stykker. Lidt ligesom en blender. Disse skal du holde dig fra. De slår kaffebønnerne i stykker i alle mulige størrelser, hvilket du ikke kan bruge til noget. Kaffe skal nemlig kværnes ensartet.
Det billigste du kan komme i gang med, som samtidig er rigtig godt, er en håndkværn med koniske blade. Sådan en kan fås til 295,- kr.
Skal det være lidt hurtigere, så kan du købe en elektrisk kaffekværn med koniske blade fra omkring 599,-.
Konklusion - Ja, det er vel til studerende
Simpelt, billigt kaffeudstyr og gode, hele kaffebønner der kværnes lige inden der skal brygges den gode kop kaffe. Så har du en kop sort kaffe der er lige så god som kaffen fra en god kaffebar, til en langt billigere kroner-pr-kop pris.