Gå efter fordelene, når du vælger a-kasse som studerende og nyuddannet
Annonce
Som studerende eller nyuddannet er det vigtigt at huske at melde sig ind i en a-kasse. Det giver dig nemlig ret til dagpenge, hvis du ikke får job, lige efter du er blevet færdig med din uddannelse. Alle a-kasser betaler som udgangspunkt det samme i dagpenge. Rådet lyder derfor: gå efter de billige, der tilbyder dig flest fordele.
Skal du til at i gang med en uddannelse, er du allerede i gang med en, eller er du lige blevet færdig, så kender du garanteret allerede til a-kasser og er måske oven i købet medlem af en.
Hvis du ikke er, så skal du huske at melde dig ind, minimum ét år før du bliver færdiguddannet. Så er du sikker på at få din dagpengesats, når du står med karakterbeviset i hånden.
Der findes 26 forskellige a-kasser i Danmark, og de tilbyder alle det samme grundprodukt; dagpenge. Dagpengene er din forsikring eller dit økonomiske sikkerhedsnet, hvis du bliver ledig. Du kan modtage dem i op til to år i træk og er derfor ikke tvunget til at tage imod det første, det bedste job, men kan lede efter rigtige og relevante stillinger. Og har tid til at skrive målrettede og gennemresearchede ansøgninger.
Kig på fordele og faggrupper
Hele dagpengeområdet er reguleret fra statens side, og det betyder, at satser og reglerne for tildeling af dagpenge er ens, uafhængigt af hvilken a-kasse du er medlem af.
Derfor er det ikke det økonomiske beløb, du får stillet til rådighed, der adskiller a-kasserne fra hinanden. I stedet skal du vælge din a-kasse ud fra andre faktorer.
Det kan for eksempel være, om a-kassen er billig, eller ud fra størrelsen på den – altså hvor mange medlemmer den har og antallet af afdelinger, ansatte og eksperter. De tal giver dig en indikation om efterspørgslen på a-kassen, og hvor langt du skal rejse, når du skal til møde med konsulenter og rådgivere. Samt kvaliteten af den vejledning, de stiller til rådighed.
Du skal også kigge efter, hvilke faggrupper de respektive a-kasser specialiserer sig i at hjælpe. Henvender de sig til dem med kort, mellemlang eller lang videregående uddannelse? Til ufaglærte, faglærte, ingeniører, økonomer, jurister eller helt andre fagligheder? Hvis din a-kasse er vant til at arbejde for andre med din baggrund og profil, så kan de nemlig bedre guide og hjælpe dig videre i job.
Desuden er det en god ide at undersøge, hvilken type arrangementer og udbud a-kasserne tilbyder. Her er det igen vigtigt at vælge efter, hvem der giver de tilbud, som er mest relevante for lige netop dig.
Gratis medlemskab for studerende
Med andre ord skal du altså være lidt egoistisk og vælge a-kasse ud fra, hvem der giver dig flest fordele. Som studerende på SU vil det også være økonomisk klogt at melde sig ind et sted, hvor det er gratis at være, mens man læser. Bl.a. FTF-A, har gratis medlemskab for studerende. Læs mere her.
På den måde slipper du for en udgift til a-kassen, men kan stadig gøre brug af dens arrangementer. Som medlem låser du dig dog ikke til lige præcis den a-kasse og kan altid skifte, hvis du kan blive mere tilfreds et andet sted.