Firenze – udsigter øjet aldrig bliver træt af

Firenze – udsigter øjet aldrig bliver træt af

Firenze er en lille by. Man kan let gå fra den ene ende af byen til den anden. Efter en dag behøver man ikke  kort for at finde rundt i byen. Alligevel er det ikke et problem at få en studietur til at gå i denne imponerende by, der har det med at bjergtage alle, der besøger den.

Få hjælp til din tur til Firenze

Seværdigheder

Firenze rummer et utal af seværdigheder, og jeg vil her kun gennemgå dem, jeg så med klassen eller dem, som jeg overvejede, da jeg planlagde turen.

Domkirken Santa Maria Del Fiore
Er nærmest et obligatorisk punkt på programmet. Det indvendige i kirken er meget lidt imponerende og bliver hurtigt overstået. Her skal man huske eleverne på, at de skal være tildækket. Drengene skal have skjult deres skuldre, og pigerne skal have skjult både skuldre samtidigt med, at de skal have noget på ned over knæene. Det kan godt forsinke en tur lidt, hvis nogle skal hjem og skifte. Kuplen og turen derop er derimod det hele værd. Man går op af meget stejle trapper, der bestemt ikke egner sig til folk med klaustrofobi. Første stoppested er ved det flotte galleri, hvor man kan se malerierne på loftet og se ned i kirken. Herefter går turen til toppen, hvor udsigten er helt fantastisk. Det kan virkeligt anbefales. 

Kunstmuseet Uffizi:
Kunstmuseet Uffizi er også et besøg værd. Husk at bestille tid hjemmefra. Det er altid velbesøgt. Desuden kan det være en god ide, at være ret fokuseret i sin gennemgang. Der er mange smukke ting at fordybe sig i, men eleverne kan drukne i mængden og forstår måske ikke helt dybden i det, de ser. Men her er mange store værker og eleverne vil nok altid huske, at de har set Michelangelos David. Han er nemlig en af de mange perler, som museet gemmer på.

San Lorenzo:
Et sidste museum eller kirke jeg vil nævne er San Lorenzo. Den blev bygget som gravkammer til Medicierne, den familie, der styrede Firenze. Kirken er flot med gravkammer og en lille have med appelsintræer. Museet er samtidig Mediciernes gamle bibliotek, hvor man kan se titlerne på de bøger, som de havde. Det er ret fascinerende at se på – og gætte på, hvor mange af dem har været originaludgaver.…

Der er et hav af andre museer, som vi overvejede til vores tur f.eks. det naturhistorisk museum eller Palazzo Pitti. Der er et utal af muligheder for et valg af museum. Det sværeste er at bestemme sig.

Ponte Vecchio
Der er desuden to ting, som jeg synes, man skal se, når man er i Firenze og det er Ponte Vecchio, der er den gamle bro over floden Arno. De andre gamle broer blev ødelagt under 2. verdenskrig, og den står alene tilbage. På broen ligger der et hav af guldsmede – det har der gjort igennem de sidste mange hundrede år. Broen byder på en god udsigt, og en fortættet stemning.

David – pladsen
David – pladsen, som er det andet sted, jeg mener man bør se, ligger oppe over byen og kan blandt andet nås med en af de mange turistbusser. Pladsen er prydet af en kopi af Michelangelos David og danner rammen omkring en helt, helt fantastisk udsigt ned over byen. Prøv at time det således, at I besøger pladsen i aftenlyset. Det ser helt vidunderligt ud, når solen kaster de gyldne stråler ned på alle kirketagene, og den gyldne flod bugter sig ud i horisonten. Det er et øjeblik, hvor selv eleverne næsten får åndenød.

Hvis man mener, at eleverne gerne skulle se noget lidt mere nutidigt, er der også mulighed for at besøge diverse skrædderier og modevirksomheder. Der findes adskillige i selve Firenze. Der er desuden forskelige former for fabrikker i nærområdet. Dette kan ofte arrangeres gennem rejebureauet. Vi havde ikke valgt noget af dette, fordi priserne var ret høje, når det netop gik gennem rejsebureauet. Men måske kunne man på egen hånd forsøge at kontakte diverse virksomheder. Man kan også besøge bilfabrikker. Man skal dog være opmærksom på, at hverken Ferrari eller Lamborghini modtager besøg i produktionen, men de har begge museer, der skulle være ganske gode.

Husk at medbringe studiekort og evt. en skrivelse fra rektor på skolen, så er det nemlig muligt at få rabat på en del entreer. 

Skattejagt rundt i byen

Firenze er så overskuelig og samtidig spændende en by, at den egner sig til at være lidt kreativ og lade eleverne gå mere rundt på egen hånd og udforske byen.  

Vi indledte vores studietur med en skattejagt eller måske nærmere opgavejagt rundt i byen. Eleverne fik et kompendium med en beskrivelse af forskellige seværdigheder og et kort over disse. Herefter skulle eleverne finde seværdighederne, og når de fandt dem, skulle de indspille en lille video, hvor de fortalte om stedet. Det var så meningen, når de kom hjem til Danmark, skulle de lave en lille studietursfilm.

Dan Browns ”Inferno”
Næste gang jeg besøger Firenze med en klasse – for der har jeg ikke været for sidste gang – vil jeg inden turen læse Dan Browns ”Inferno” med dem.  Den finder netop sted i Firenze, og det kunne være sjovt at bygge en skattejagt på den.

Opgaven med en skattejagt virkede rigtigt godt til at give eleverne en fornemmelse for byen og for, hvor speciel den er.  Det er nemlig meget karakteristisk for Firenze, at det mest imponerende ikke er deres museer (selvom de også er gode), men derimod det man ser, når man bevæger sig rundt i gaderne. Nu vil jeg ikke anbefale, at man bliver lurer, men hvis I går rundt i Firenze ved aftenstid, så prøv at se ind på lofterne og lejlighederne i Firenze. De er fantastiske! Det viser virkeligt, hvor gennemført Firenze er som renæssance by.

En anden og mere traditionel måde at se Firenze på, som vi også prøvede på studieturen, var at tage en guidet busrundtur. Turen var ganske fin, meget generel naturligvis, men det gode var, at den også tog eleverne til forstæderne og op til den imponerende David Pladsen. Desuden gav rundturen eleverne mange historie og forklaringer, som de kunne huske i lang tid efter. 

Hvor skal vi bo?

Firenze bliver vist overredt af ivrige gymnasieelever – af god grund. Der er i hvert fald en masse gode hoteller at vælge imellem. Kvaliteten er overraskende høj. En anden klar fordel ved at have Firenze som rejsemål, er at Firenze ikke rigtigt rummer ”en farlig side”. Derfor kommer man ikke rigtigt til at booke et hotel, der ligger i den forkerte ende af byen eller et sted, hvor omgivelserne er alt for deprimerende.

En tredje fordel ved at rejse Firenze på studietur er, at man kan gå til det hele. Det er naturligvis dejligt at spare pengene, men det er næsten endnu bedre, at man også spare en masse tid.  Desuden er det let og trygt for eleverne at finde hjem efter en shopping – eller gå i byen tur.

Natteliv og barer:
Nattelivet i Firenze er overraskende levende og aktivt. Bag de mange renæssancefacader dukker der efter mørkets frembrud et utal af diskoteker og natklubber frem. Med dem følger også diverse lidt spekulative personager, og det kan godt betale sig at understrege for eleverne, at selvom Firenze er en relativt lille by, skal man passe på sig selv, aldrig gå alene osv.

Mad og shopping:
Maden i Firenze er et helt kapitel for sig. Det er næsten umuligt at finde et sted, hvor maden er dårlig eller bare middelmådig. Derimod nærmest vader man i fantastiske italienske spisesteder. De fleste spisesteder har både den traditionelle velkendte italienske mad, men flere af stederne har også toscanske specialiteter. De er bestemt ikke ringe – og selv kræsne danske gymnasieelever kan sætte pris på et stykke godt brød med toscansk vildsvinelever.

Som i alle turistbyer kan man sagtens shoppe i Firenze. Her det dog ikke de store butikskæder, der dominerer men derimod specialbutikkerne. Her findes mange fine specielt smykke - og kunstbutikker. Jeg skal dog understrege, at både HogM, Zara og andet godt bestemt også er at forefinde i byen. 

Ud i det blå

Toscana er dejlig! Og det vil næsten være synd, hvis ikke eleverne fik mulighed for at se det flotte landskab. Vi besluttede, at vores elever skulle en tur til Pisa. Man kan købe adskillige ture gennem vores rejsebureau, hvor man også kunne få spisning med på italienske gårde og andet godt. Vores budget var dog relativt stramt, så vi besluttede os for at tage med tog. Det blev dog en overraskende dyr fornøjelse. Priserne ligger ikke langt fra de danske, selvom det hjalp, at vi var en rejsende skoleklasse.

Det skæve tårn og meget mere:
Togturen til Pisa tager omkring en time, og selvom man kører igennem en del industrikvarterer ser man da også noget af det dejlige toskanske landskab. Pisa og det skæve tårn var sjovt at se for eleverne. De brugte lang tid på at tage de klassiske turistbilleder, hvor man henholdsvis skubber eller holder tårnet oppe. Vi besøgte ikke selve tårnet, idet det skal bookes i god tiden inden turen, og billetterne er relativt dyre.     

Hvis man synes, at Pisa er lidt for kliche, kan man også leje en bus og besøge byerne Siena og San Gimignano, der ligger ca. 70 km fra Firenze.  Begge er middelalderbyer, der har bevaret meget af deres oprindelige struktur. Siena byder to gange årligt på det berømte hestevæddeløb, hvor heste fra byens forskellige kvarterer konkurer mod hinanden på byens rådhusplads, der til lejligheden er blevet dækket af jord. Kvarterene har hvert deres symbol eller nærmere våbenskjold. Det kan være ganske underholdende at gå rundt i byen og finde de forskellige tegn. Læg også mærke til rådhuset i Siena, der var inspiration til Københavns rådhus. San Gimignano er berømt for sine tårne og regnes for en af Toscanas bedst bevarende middelalderbyer og er meget autentisk at bevæge sig rundt i. Der er desuden en lang række andre mindre byer relativt tæt på Firenze, man sagtens kan besøge. 

Firenze bliver man aldrig helt færdig med!
Firenze er en fantastisk dejlig by. Her er lidt af det hele under meget ordnede forhold og derfor kan den klart anbefales som mål for en studietur.

Du kan få hjælp til rejse og hotel her