Få overblik over dine muligheder i jagten på den helt rigtige lejlighed

Få overblik over dine muligheder i jagten på den helt rigtige lejlighed

Boligmarkedet i dagens Danmark er blevet presset en del de sidste par år, hvilket har resulteret i høje priser og en efterspørgsel, der ikke matcher udbuddet. 

Heller ikke for de studerende, er det en dans på roser at finde en lejlighed, specielt ikke omkring studiestart. I juli måned optages flere tusinde studerende på en videregående uddannelse og mange efterstræber i forbindelse med dette en ny start – med tilhørende ny lejlighed. 

På et marked, der i forvejen er presset, er dette ønske en farlig tilføjelse, der efterlader studerende i en hård og desperat kamp efter den helt rigtige lejlighed til studiestart.  

 

Udbuddet falder, mens efterspørgslen stiger

Den generelle mangel på studieboliger og lejligheder tvinger de studerende til at tænke i andre baner og undersøge ethvert alternativ. 

Lånio.dk har de udarbejdet en infografik, der giver den studerende et overskueligt indblik i de muligheder der er, når det kommer til at finde en lejlighed. Yderligere illustreres omkostningerne ved de forskellige boligformer samt forslag på mulige finansieringsmetoder.   

Ungdomsboliger og kollegier var så presset i perioden 1/8 2015 til 1/8 2016, at 4 studerende skulle bo i en ungdomsbolig i København, hvis alle ansøgere skulle have en plads. Yderligere falder udbuddet af både andelslejligheder og ejerlejligheder, og mindsker derved chancerne for at få fat i disse. Ligeså stiger prisen og efterlader et marked, hvor det er tæt på umuligt at finde en billig andels- eller ejerlejlighed, som en studerende kan have råd til. Mens udbuddet fortsat er faldende, er efterspørgslen stigende og købere er derfor villige til at betale den høje pris. 

Infografikkens data præsenterer altså en barsk realitet, der kan tage modet fra mange håbefulde studerende i jagten efter den helt rigtige lejlighed.

 

38% færre hjemmeboende

Jagten virker måske som noget, der ingen ende vil tage. Men der er lys for enden af vejen for de studerende. 

Sammenligner man tallene fra i dag med tallene i 2014, er der færre personer i alderen 18-29 år, som bor hjemme. Derudover lå den gennemsnitlige husleje i 2016 for samme aldersgruppe på 3.300 kr., hvoraf mange derved bor i en lejlighed, der er til at betale på en SU.    

Selvom det kan virke umuligt at finde en lejlighed, er der håb forude og drømmelejligheden er måske ikke så langt væk som først antaget.