Bum. Bum. Bum. En elev fra Niels Steensens Gymnasium leder an med rytmen på en bongotromme. Bag ham kommer en række elever med kunstfærdigt udsmykkede kinesiske drager. Eleverne bærer dragerne igennem den klassiske, danske ribbe-beklædte gymnastiksal, som i dagens anledning er pyntet med traditionelle røde, kinesiske lanterner.
Kina er i den grad kommet til Niels Steensens Gymnasium, torsdag den 25. november 2010. Anledningen er åbningen af det andet Confucius Classroom i Danmark med deltagelse af blandt andre undervisningsminister Tina Nedergaard og den kinesiske ambassadør i Danmark, H.E., Mr. Hangsheng Xie.
Danske studerende med globalt udsyn
Tina Nedergaard siger i sin tale til åbningen af Confucius Classroom blandt andet, at det er vigtigt, at danske studerende opnår viden om fremmede sprog og kulturer.
”Kina spiller en væsentlig rolle på den globale scene. Og Kina er også begyndt at spille en rolle på den danske uddannelsesscene,” siger undervisningsministeren og understreger, at det er en udvikling, hun hilser velkommen.
”Med åbningen af det andet Confucius Classroom her i dag, føler jeg mig endnu mere overbevist om, at antallet af elever med kendskab til Kina og kinesisk vil stige. Til gavn for den fremtidige relation mellem Danmark og Kina,” siger ministeren.
Kendskab til Kina
Confucius Classroom Programme bliver etableret i samarbejde med Copenhagen Business Confucius Institute på Copenhagen Business School (CBS). Formålet med programmet er at udbrede kendskabet til kinesisk historie, kultur og religion. Det første Confucius Classroom i Danmark åbnede på Støvring Gymnasium i august 2010.
En minister i gavehumør
Åbningen af det andet Confusius Classroom er ikke den eneste grund til, at de store smil er fremme denne efterårsdag. Ej heller skyldes de store smil og den spontane klapsalve, at Niels Steensens Gymnasium samme dag også fejrer 60 års fødselsdag.
Nej, det er noget helt andet, der får bestyrelsesformand for gymnasiet P. Lars Reuter til fuld af overraskelse at springe op af stolen under undervisningsministerens tale. Det er en minister i gavehumør, der fra talerstolen giver gymnasiet tilladelse til at undervise i kinesisk på fortsætterniveau som en del af et forsøg. En tilladelse, der falder i god jord.
Den lille havfrue
Det er ikke kun undervisningsminister Tina Nedergaard, der anerkender betydningen af den dansk-kinesiske relation. Det gør den kinesiske ambassadør også. Han betoner blandt andet den store betydning, som H.C. Andersen har haft for generationer af kinesere, senest med den varme velkomst af Den lille havfrue ved verdensudstillingen i Kina.
Kinesisk sang fra dansk gymnasiestemme
Efter undervisningsministeren og ambassadørens tale optræder to danske gymnasieelever med en kinesisk sang og digtoplæsning. En gestus, der bliver modtaget af de kinesiske deltagere med taktfast klappen og læber der bevæger sig til de velkendte ord.
Kilde: UVM.dk