Det kan du gøre, hvis du ikke kom ind på drømmeuddannelsen

Det kan du gøre, hvis du ikke ind på drømmeuddannelsen

Hele landets håbefulde kommende studerende har lige ventet på svar, om de er kommet ind på drømmeuddannelsen. Ifølge Politiken har 91.539 personer søgt ind på en videregående uddannelse i år 2017, hvor fx medicin og pædagogstudiet især er populært blandt de mange ansøgere. Selvom der i år har været 3.205 færre ansøgere, har medicinstudiet, civilingeniørstudiet og bygningskonstruktørstudiet alligevel fået flere ansøgere end tidligere. Dette kan have noget at gøre med, at flere unge søger uddannelser med de bedste jobmuligheder og en god fremtidig løn. Drømmeuddannelsen er derfor blevet betegnelsen for vejen til økonomisk stabilitet og sikkerhed – i hvert fald for nogen ansøgere. Men hvad gør man så, hvis man ikke er blevet optaget på drømmeuddannelsen?

Få et arbejde

Du kan eventuelt starte med at sende en masse velskrevne ansøgninger ud, forhåbentlig blive indkaldt til en jobsamtale og derefter lande jobbet. Du kan arbejde som fx tjener, butiksassistent, kassedame i Netto eller prøve at finde et studiejob, som vil se godt ud på CV’et og fremme dine muligheder for, at komme ind på drømmeuddannelsen på kvote 2 året efter. Arbejdet kan du også bruge til at tjene lidt ekstra ind til, hvis du evt. vil ud at rejse året efter eller tage på højskole.

 

Tag på højskole

Som nævnt i punkt 1, er det en god idé, at have haft et arbejde, så du kan tjene nogle penge ind, hvis du evt. vil på højskole. Man kan tage på højskole for det sociale og sin egen personlige udvikling, men man kan også gøre det for, at styrke sine kvalifikationer til at søge ind på en uddannelse. Dette gælder eksempelvis journalistik, hvor man som bekendt måles gennem en optagelsesprøve. På en højskole med journalistik som linje, kan man intensivt øve sig på foregående optagelsesprøver til journalistik, og skrive den motiverede ansøgning med feedback fra erfarne journalister.

 

Undersøg dine uddannelsesmuligheder

Nogle gange viser det sig, at der er flere forskellige muligheder for, at arbejde med det, du gerne vil lave efter uddannelsen. Overvej derfor at søge ind på ’det næstbedste’, som også kan bane vejen til den ønskede fremtid. Du kan fx studere dansk eller samfundsfag på en bachelor, for derefter at søge ind på journalistik på kandidatuddannelsen. Du kan desuden tjekke ledige pladser på drømmeuddannelsen eller det, der ligner drømmeuddannelsen, og måske kan du være heldig, at der stadig er en ledig plads til lige netop dig.