Derfor er Bitcoins kommet for at blive
Du har stensikkert hørt om Bitcoin før. Det kan godt være, at du ikke ved, hvad det er - eller hvorledes det fungerer. Men du har med garanti hørt personer i din omgangskreds snakke om Bitcoin.
Bitcoin er dette årtis modeord i den finansielle sektor. Og med fuld berettigelse. Det mener ihvertfald Mads Eberhardt fra BetterCoins.dk, som er en af Danmarks største forhandlere af Bitcoin samt Ethereum, hvor man kan købe såvel sælge Bitcoins og Ethereum.
Mads forklarer, at førend man kan forstå, hvorfor Bitcoin er kommet for at blive, så er man nødsaget til at forstå, hvordan det er, at vores nuværende finansielle setup fungerer.
Det skulle efter sigende være langt svære at forstå vores nuværende finansielle setup end at forstå Bitcoin, da dette involverer indflydelse fra mange forskellige myndigheder, banker, europæiske unioner og meget andet, hvor det ved Bitcoin blot er teknologien, som man skal forstå, da det er denne, som får valutaen til at fungere.
Ønsker man at gå helt i dybden med, hvorledes vores nuværende finansielle setup fungerer, så bliver vi ikke færdig lige foreløbig. Derfor har vi valgt i samråd med Mads blot at forklare det mest basale.
For at starte, skal vi forklare, hvordan pengeskabelsen foregår. Mange tror, at det er Nationalbanken, der trykker de danske penge. Det er det til dels også. Men det er kun 5% af de danske kroner, som Nationalbanken trykker. Resten bliver trykket af bankerne.
Hvorfor, spørger man så?
Det er fordi, at Nationalbanken trykker de kontante penge, hvor banken trykker de digitale penge. Eller rettere, bankerne skaber de digitale penge som henholdsvis røde og grønne numre på en skærm. Disse penge skaber de nemlig gennem udlån.
Det vil sige, at hver gang du låner kr. 100.000 af banken, så bliver disse penge skabt, hver og en øre - det er derfor ikke gamle penge, så at sige, men helt nye penge.
Det lyder underligt, men det er desværre nu sådan, at det er.
Det resulterer i langt flere finanskriser, bobler og finansielle kollaps, da bankerne skaber flest penge i gode tider, hvortil de stopper i dårlige tider. Det gør, at økonomien blomstrer rigtigt meget i gode tider, hvor den står helt stille i dårlige tider.
Det er det éne problem med vores nuværende finansielle setup. Dertil er der flere problemer, bla. at det er langt dyre at sende penge henover landegrænser, end de burde være, at pengenetværket er centraliseret og meget andet.
Bitcoin (og andre kryptovalutaer) løser dette. Her har vi at gøre med open-source og decentraliseret netværks, som ingen ejer eller kan bestemme over. Hverken staten eller bankerne, som ved normale valutaer.
Du kan overføre penge fra Danmark til Kina på få minutter - uden nævneværdige gebyrer - og du kan følge transaktionen hele tiden på Bitcoins Blockchain, som alle har adgang til. Du kan have dem stående på din digital wallet (tegnebog), hvor ingen teoretisk kan røre dem. Og så har vi at gøre med en valuta, hvor der er et fastsat interval for, hvornår der bliver frigivet nye Bitcoins i cirkulation såvel hvor mange der maksimalt må være i cirkulation. Det sikrer, at ingen kan skabe flere Bitcoins, end hvad der står i kildekoden, som man f.eks. kan med normale valutaer.