Bliver studiepresset for hårdt?

Bliver studiepresset for hårdt?

Det er eksamenstid på landets gymnasier og uddannelsesinstitutioner. Gadebilledet er en blanding af glade studenter med sommerferie og pressede unge mennesker, der stadig har eksamener foran sig.

Og de studerende er pressede i dag. Mere end de var før i tiden. Det ved man hvis man selv er studerende eller har nogen i familien. Men man får også samme besked hvis man snakker med fagfolk, der har problemstillingerne inde på livet. F.eks. kan vi tale med studenterpræst Nicolai Halvorsen fra Københavns Universitet. Han har arbejdet med studerende i 15 år og får henvendelser fra studerende med psykiske problemer 3-4 gange om ugen – oftere i eksamensperioderne.

»Problemerne fandtes også for 15 år siden, men de er blevet langt mere udbredte i dag. De studerende bliver presset mere i deres studieliv og studiemiljø og af forventningerne til, at de skal være hurtige, dygtige og have høje karakterer. Det er både omverdenens og deres egne forventninger, der presser dem. Der er ikke plads til fejl.« udtaler Halvorsen til Universitetsavisen.

Der er i dag langt højere fokus på karakterræs og såkaldt selvrealisering. De unge mennesker vil mere og vil have topkarakterer. Derfor lægger de større pres på sig selv og hinanden end de gjorde for bare 10 år siden.

Vi lever også i en tid, hvor man starter med læring helt nede i 0. klasse og i folkeskolen arbejder med læringsmål og nationale tests. Vi skal lære noget fra vi er helt små og vi skal måles på det vi kan. Det er tendensen og det er ikke alle børn og unge, der kan holde til det medfølgende pres.

Tendensen er den samme i hele landet

Det er ikke kun i hovedstaden at de studerende får stress og depressioner. Psykolog Karen Duelund fra Århus kan berette om samme stigning af pressede unge i hendes praksis i Århus-området.

Studenterrådgivningen der har afdelinger i forbindelse med alle landets universiteter – København, RUC, Odense, Esbjerg, Aalborg, Aarhus, DTU og Kolding – og som tilbyder gratis hjælp både i form af individuelle forløb og gruppeterapi, har lavet statistik på området.

I 2014 handlede 31,5% af henvendelserne til Studenterrådgivning om stress, hvilket svarer til at fire nye studerende henvendte sig med stressrelaterede problemer hver eneste dag.

Samme år talte rådgivningen 5.500 henvendelser fra pressede studerende. Det er 15 om dagen. Og en stigning på 73% siden år 2000.

Studenterpræsten afslutter:

»Jeg oplever nogle gange, at studerende reagerer uhensigtsmæssigt på den situation, de er i. De har for meget arbejde, men arbejder endnu hårdere for at løse problemet. Det er en dårlig strategi, hvis man er stresset. Unge mennesker kan have svært ved at forstå, at det kan hjælpe ikke at gøre noget. De fleste vil gerne handle og har svært ved det kontroltab, der ligger i, at man ikke kan arbejde sig ud af situationen. Noget, man dog kan gøre i sådan en situation, er at søge hjælp.«