Billigste lån efter studiet tages mens du studerer
Dette er historien om hvordan jeg tog su-lån under studiet, og et par år efter endt studie havde penge til udbetaling af køb af hus. Min guide til hvordan du kan have billigt lån efter studie indeholder investeringer i aktier. Inden du går i gang, så bør du dog vide at det selvsagt ikke er risikofrit at investere i aktier, obligationer, vindmøller eller hvad man nu ellers kunne finde på at investere i.
Grunden til at tage så meget su-lån som muligt
Der findes ikke noget lån billigere end su-lån. Efter endt studie betaler du 1% + diskontoen (så lige nu hedder den reelt bare 1%), for at låne penge. Hvis du ellers vil låne penge uden sikkerhed, vil det normalt koste mindst 10% pr. år, og ofte endnu mere for unge mennesker. Med eksempelvis et lån på 100.000 kr, så kan du altså spare 9000 kr om året. Jeg brugte de lånte penge på køb af bolig, så lad os tage udgangspunkt i et boliglån på 7%, hvilket stadig giver en besparelse på cirka 6000 kr om året. Hvis du optager 200.000 kr i su-lån, som du vel at mærke ikke forbruger, så vil du altså kunne spare cirka 12.000 kr om året. Hvis du bare har pengene stående på en bankkonto med rente på 0,7%, som er det du kan få på en opsparingskonto hos Bank Norwegian, så det vil altså koste dig 600 kr om året indtil du skal bruge lånet.
Hvis du følger ovenstående model, så kan du altså have et utroligt billigt lån efter studiet. Der skal ikke gå mange år med et dyrt lån, før det billige su-lån har tjent sig selv hjem mange gange. Hvis du ikke er risikoavers, kan du også overveje at investere su-lånet, og se om du måske ligefrem kan tjene penge på det billige lån. Desto højere fortjeneste du går efter, desto mere risiko vil der som udgangspunkt dog også være.
re fortjeneste du går efter, desto mere risiko vil der som udgangspunkt dog også være.
Sådan tjente jeg penge på at låne penge
Da jeg stadig studerede, optog jeg i en periode su-lån. Halvdelen af de lånte penge brugte jeg på forbrug, mens den anden halvdel blev investeret i aktier. Jeg valgte at gøre det igennem en aktiefond hos Danske Invest. I dag ville jeg nok se om jeg kunne finde en med lavere omkostninger, og dermed vælge at sætte mine penge i en indeksfond.
Efter endt studie fik jeg en besked om at jeg skulle betale knapt 100.000 kr tilbage i su-gæld over de næste 10 år. 3 år efter da jeg valgte at købe mit første hus, så kunne jeg sælge mine investeringsbeviser for knapt 100.000 kr, selvom jeg altså kun havde investeret halvdelen af mit su-lån.
Jeg ville ønske jeg havde taget mere lån
Det er altid nemt at være bagklog, men havde jeg haft samme viden som jeg har i dag, så havde jeg helt sikkert optaget så meget su-lån under studiet som jeg overhovedet kunne. Jeg ville fast have sat et større beløb ind på en opsparingskonto a la den fra Bank Norwegian, og så ville jeg måske have investeret en lille smule mere. I sidste ende ville jeg undgå at tage lån 200.000 kr til en høj rente, men i stedet hurtigere og billigere kunne finansiere køb af større ting som eksempelvis hus eller bil, via su-gælden.
Jeg håber du kan bruge mine erfaringer til noget. Hvis du tager ekstra lån, så husk nu ikke at bruge dem på ekstra forbrug.