Billig mad behøver ikke at være lig med dårlig mad

Billig mad behøver ikke at være lig med dårlig mad

Er du træt af at aftensmaden den sidste uge af måneden altid er rugbrød med makrel, pasta med ketchup, pasta med pølser eller måske pasta med kalkun? Eller er du nød til at tage forbi dine forældre for at få mad på bordet, ekstra madpenge og evt. mad med hjem igen til lejligheden?

Sådan behøver det ikke at være. Du kan for få penge leve af god mad, der er billigt. Vi har alliereret os med Per Asmussen, redaktør hos GastroFun.dk (madmedie og forum med opskrifter), der kommer med sine bud på hvordan du kan spise godt uden at skulle bruge flere penge på mad.

 

Der er ikke tid til hjemmelavet mad i en travl studietid!

Jo, der er tid. Det kræver at du bruger lidt længere tid på at planlægge hvad du skal have at spise, lave større portioner og plads i din fryser på bekostning af frossen junk food. Det betyder dog ikke at du ikke har hurtig og let mad fremover. Forskellen er bare at du selv har lavet det mad du tager op af fryseren og at det koster ingenting i forhold til hvad frossen junkfood eller hvad din lokale pizzamand koster.

Planlægning

Hvis du er sådan en der modtager tilbudsaviser, så brug lige et par minutter på at læse dem fra supermarkederne, især Netto, Rema 1000, Lidl, Fakta og Aldi. Typisk er der et stykke stort kød, f.eks. oksebov, oksecuvette, hamburgerryg eller hel kylling på tilbud. Hvis ikke, så kig efter okse-, svine- eller kyllingefars. Køb generelt aldrig små stykker kød, da prisen altid er for høj i forhold til et større stykke kød. Får du ikke tilbudsaviser, så er en app som ”eTilbudsavis” at foretrække.

 

Hel kylling

Lad os tage kylling som et eksempel hvor du kan spare mange penge. Typisk koster 2 kyllingebrystfileter mellem 30-35 kr. Det er nok til 2, måske 3 portioner. Hvis du til gengæld køber en kylling på 1200 gram, så kan den strækkes til 8 portioner og cirka hver tredje uge har enten Netto eller Rema1000 en på tilbud til 25 kr. I modsætningen til de to kyllingebrystfileter, så er den ikke pumpet med vand og der er også skind og knogler, der er sprængfyldt med god smag og sprødhed.

Husk at du betaler for al afpudset/benene/skindet, selvom du kun køber 2 kyllingebrystfileter. Så hvorfor ikke købe det med og få hele oplevelsen og alle mulighederne på kyllingen?

I den her artikel: ”Hel kylling – 4 måltider til 2 personer” kan du læse hvad du kan gøre for at strække den til 8 portioner, f.eks. kyllingefrikadeller, stegt kyllingebrystfileter med sprødt skind, friturestegt kylling og hønsekødssuppe/løgsuppe.

 

Sous Vide

Madteknikken sous vide kan hjælpe dig til at lave nemme og billige retter. Hvis du ikke ved hvad det er, så er det en stav man kan sætte ned i en gryde der holder en stabil temperatur på vandet i gryden. Ved f.eks. at pakke en roastbeef ind i en tætsluttet pose (eller vakuumpose) kan man tilberede den over lang tid og få en perfekt, flot rosa steg uden at den bliver overtilberedt. Man kan nøjes med at skære noget af stegen fra og pakke resten i nye poser til fryseren. Da kødet er tilberedt, så kan du genvarme det en dag du kommer hjem fra skole og få god mad på kort tid. Der findes et hav af forskellige stave i forskellige prisklasser. GastroFun.dk har denne guide der kan hjælpe dig i gang: Sous Vide Stav. Tidligere kostede disse stave mange tusinde kroner, men i dag kan de fås for bare få hundrede kroner, så alle kan være med på sous vide bølgen i dag.

 

Bagning

I bund og grund er der ingen undskyldning for ikke at bage selv. Bageren/supermarkedet skal selvfølgelig tjene penge på at sælge dig brød og over halvdelen er prisen er til deres arbejdsløn og fortjeneste.

Derfor skal du bage selv og det kan du sagtens. Det kræver et par få tips, men med dem kan du komme langt.

 

Rugbrød

Ordret/råvaren surdej skræmmer de fleste væk fra at prøve at lave rugbrød selv. Denne opskrift på rugbrød uden surdej er relativ hurtig og kræver ikke surdej, så alle kan gøre det. Skær brødet i skiver og frys det ned i portioner a’ 8 stk., så du nemt kan komme igennem 14 dage uden at skulle bage igen.

 

Franskbrød

Du har måske en gang prøvet at bage et franskbrød, der var kompakt og ikke hævede op. Den udfordring kender de fleste der har prøvet kræfter med franskbrød. Nøglen er måden brødet æltes og foldes på. Du kan se hvordan det skal æltes her

Generelt skal du huske at hvis du bruger lidt tid i forvejen på at planlægge og laver store portioner, så behøver du ikke at lave mad hver dag og på den måde får du mere tid i din hverdag og bedre mad.
Velbekomme.