Barcelona – det oplagte valg….

Barcelona – det oplagte valg….

Skal man på studietur, er Barcelona det oplagte valg. Her er adskillige seværdigheder, der vil kunne tilfredsstille stort set enhver lærer samtidigt med, at eleverne nyder det gode vejr, storbyen og de mange shopping- og gå- i-byen muligheder.

Kom helt tæt på en af Europas helt store destinationer

Must see

Når man besøger Barcelona, er der en række ting, der kan synes nærmest obligatorisk. En af dem er selvfølgelig Antonio Gaudis fantastisk kirke; La Segrada Familia, som der stadig arbejdes på. Der er oftest lang kø foran kirken, og det kan virkeligt betale sig at bestille og betale billetterne hjemmefra. Det gøres nemt og bekvemt fra deres hjemmeside. Der følger en audioguide med, som fortæller om kirkens indre og ydre, og den er god til at få eleverne til at forstå det storslåede ved kirken. Specielt imponerer interiøret og det indre i kirke, hvor Gaudi tydeligvis har hentet inspiration fra skoven. Her er ofte rigtigt mange turister med medfølgende larm, men med audioguiden får man fokus på indholdet og fortaber sig ikke i alt støjen. Et besøg her er i hvert fald ikke spildt!    

Hvis man ikke kan få nok af Gaudi, er der flere andre ting, der er et besøg værd. Her kan f.eks. Park Guell nævnes. Det er en stor park, der er pyntet med skulpturer af fabeldyr og bygninger lavet af Antonio Gaudi. Parken er meget flot og imponerende og egner sig til at spise en is og sidde på en af de mange bænke i solen. Man skal dog lige huske at som noget nyt, skal man betale indgang for at se husene og skulpturerne. Indtil for kort tid siden var det gratis.

Camp Nou:
For også at tilfredsstille drengerøvene i klassen inkluderede studieturen også et besøg på Barcelonas Camp Nou. Også her kan det betale sig at købe billetter hjemmefra og komme tidligt på formiddagen, for der var fyldt med begejstrede elever i lange køer. Billetten inkluderer et besøg på deres museum, en lille rundtur på tribunerne og journalisternes pladser. Desuden ser man det besøgende holds omklædningsrum og endelig ender touren i den store og imponerende souvenirbutik. Besøget viser virkeligt eleverne, hvor stor en virksomhed de store fodboldklubber er. Det er ikke bare sport og underholdning – det er en virksomhed i sig selv.

Et besøg i Barcelona bør også inkludere et besøg i den gamle bydel ”Barrio Gotico”. Her er snørklede veje, kirker, altre og andet godt. Med en god guide – eller en velinformeret lærer – kan det ikke undgå at imponere eleverne. I denne bydel ligger Barcelonas bymuseum, hvilket er et ganske fint museum.  Specielt er kælderen, hvor man på en gangbro gå mellem de romerske ruiner flot. Jeg havde en hhx-klasse med og selvom romersk historie måske ikke lige er deres fokusområde, var de meget imponeret og engageret i ruinerne. 

Skjulte perler

Når man har set de ting, man ligesom skal se i Barcelona, må man ikke glemme, at der er en lang række ting, der måske ikke nyder samme opmærksomhed, men som absolut er et besøg værd. Her kan nævnes chokolademuseet; Museo de la Xocolata.

Museo de la Xocolata
Museet tilbyder en rundvisningen og herefter en prøvesmagning af chokolade. Konceptet lyder ret ordinært, men det fungerer fantastisk. Først er der en gennemgang af chokoladens historie helt fra inkaernes brug til introduktionen i Europa og til, hvordan vi bruger det i dag. Rundvisningen er levende, detaljeret og spændende. Under rundvisningen kan man se på skulpturer lavet ved den seneste konkurrence i chokoladekunst. Derefter er der prøvesmagning af chokolade. Det var meget fascinerende at smage den forskel, der er på f.eks. varm og kold chokolade. Eleverne kom blandt andre ting også til at smage forskellen mellem kakaobønner fra et træ, der har stået ved siden af et appelsintræ og et, der ikke har. Der var ro og koncentration i de par timer, det vrede. Ovenikøbet var besøget overraskende billigt. En sand perle, hvor man får meget for pengene.

Hidden City Tours
Barcelona og Spanien i det hele taget har den seneste tid været ramt af en økonomisk krise. Det er der kommet et ret interessant koncept ud af, og det hedder; ”Hidden City Tours”. Det er et guidefirma, hvor det er en tidligere hjemløs, der viser rundt i byen. Guiden tager udgangspunkt i sine egne erfaringer og fortæller herudfra om situationen i landet. Desuden viser guiden de mere skjulte sider af byen; suppekøkkener, steder man ikke skal opholde sig efter mørkets frembrud, bordeller, hjælp til tidligere prostituerede osv. Det var meget interessant for eleverne at se og høre om en anden siden af byen end den, der normalt bliver fremvist turisterne. Guiden fortæller meget engageret, levende og vidende, så det bliver aldrig en banal gennemgang af kuriositeter. Guiden har også sat sig ind i den lidt mere traditionelle byhistorie, så den kan også inddrages, hvis det ønskes. Som lærer skal man huske at fortælle guiden, hvilken vinkel man gerne vil have på touren.

Ice Bar Barcelona:
Man kan diskutere den faglige relevans, men et besøg på Ice Bar Barcelona ved den olympiske by vækker begejstring hos eleverne. Konceptet er en bar, hvor der er 20 minus grader. Simpelthen. Inkluderet i indgangen er lån af handsker og dunjakke og en drink. Husk at bestille plads og tid hjemmefra. Der er ofte lang kø, og baren er relativt lille.  Baren ligger ved den gamle olympiske by, hvor der nu er dukket en lang række eksklusive diskoteker op. Det gav god mening at slutte en tætpakket dag med et besøg på Ice Bar Barcelona og derefter give eleverne –næsten – frie tøjler i nattelivet. 

Beliggenhed, beliggenhed, beliggenhed

Barcelona er en stor by, og det kan bestemt godt betale sig lige at sætte sig ind i, hvor det er hensigtsmæssigt at bo henne i forhold til studieturens program. Byen er nemlig så stor, at det er umuligt at gå fra den ene ende til den anden, og transport kan godt tage uhensigtsmæssigt meget tid.  Desuden er der steder i Barcelona, hvor det er meget lidt sjovt at bo med en gymnasieklasse.  Vær ude i god tid med at bestille hotel for de billigste og bedst placerede steder ryger først. Barcelona er et yndet studierejsemål for klasser fra hele Europa, så der kan være pres på.   

Transport og ophold:
Under et at mine ophold i byen boede vi nede ved stranden. Vi besøgte Barcelona i en hedebølge, så det passede fint, for stranden er stor, havet var varmt, og barerne var velbesøgte. Desværre betød vores placering ved stranden, at der var meget langt op til byen, og at der derfor altid skulle beregnes ekstra transporttid. Barcelona har en fin metro, men specielt i forstanderne er der langt mellem stationerne.

Under et andet af mine besøg boede vi inde på Ramblaen, og det var helt perfekt i forhold til metroen og restauranter. Til gengæld var larmen om natten imponerende – på den trælse måde.     

Restauranter:
Der er naturligvis mange restauranter i Barcelona, og der er mange, der tilbyder mad til grupper. En simpel søgning på google, kan finde dem. En god ide er dog at aftale pris og menu hjemmefra. Det giver unødige gnidninger, dels at diskutere og kordinere med eleverne og dels at gøre sig forståelig over for betjeningen, der ikke altid er helt sikre i det engelske. Generelt er priserne på restauranterne mere end rimelige, men pas på kvaliteten.  En del af de restauranter, der ligger tæt på Ramblaen, har meget svingende kvalitet. Her bliver der opvarmet rigtigt meget industrimad, der bliver kaldt ” hjemmelavet spansk”. Hvis man går lidt længere ud af de små gader, er der dog noget at komme efter. Her findes flere gode restauranter, der både byder på forskellige former for tapas men også på paella og andre gode lokale lækkerier.

Shopping
Barcelona er også en dejlig by til shopping. Her er både de populære, lokale mærker; Zara, Mango, Pull and Bear osv., men her er også de mere eksklusive; Hugo Boss, Armani osv. foruden naturligvis alle de store internationale; H og M, Esprit. De spanske mærker er lidt billigere end herhjemme, mens prisen på de andre mærker er nogenlunde det samme som i Danmark. 

Ud af byen

Hvis man får for meget af Barcelona eller bare gerne vil se noget andet, er det også en mulighed at tage lidt væk fra byen og se noget. Man kan besøge f.eks. SEAT. Vi havde på en af mine ture booket en tur gennem vores rejsebureau, men det blev desværre aflyst i sidste øjeblik, da de fik nogle nye modeller hjem, som vi ikke måtte se. I stedet blev vi tilbudt en tur til bjerget og klostret Montserrat med efterfølgende besøg på en vingård. Det var et hit blandt eleverne. Klostret med den berømte sorte Madonna ligger i bjergene uden for Barcelona, og bare køreturen på de stejle og snørklede veje derud er imponerende. Klostret kan besøges, og der skal betales entre. Men man kan også bare vælge at se på bygningerne, og derefter gå en tur i de fine bjerge. Her er flere stier, der giver en god udsigt.

Besøget på vingården var fint og informativt. Det inkluderede en rundvisning og herefter en prøvesmagning af produkterne. Igen fungerede det vældigt godt at vise eleverne en industri, som de måske ikke altid er opmærksom på.     

For at sige det kort!
Barcelona har alt, hvad man som lærer begærer. Den giver uendelige muligheder for at vinkle sin studietur, så den passer til studieretningen, de medrejsende fag eller tema. Eleverne nyder storbyen, varmen og alle indtrykkene. Med Barcelona som rejsemål kan man ikke helt galt i byen!

Find rejse -og overnatningsmuligheder her