Athen - Demokratiets vugge

Athen - Demokratiets vugge

Athen og Grækenland i det hele taget er måske ikke inde i den bedste udvikling for tiden, men det bør på ingen måde skræmme fra et besøg her. Athen har – og vil altid have- noget specielt at byde på.

Skovrejser.dk formidler billige rejser til Grækenland via Rejser fra Hamburg Lufthavn.
Læs mere om hvad du kan opleve på turen her.


Virksomhedsbesøg

Vi begynder med det knapt så oplagtenemlig virksomhedsbesøg i Athen. Normalt forbinder man en studietur i Grækenland med gamle (og spændendeJ), men hvis man rejser med en hhx-klasse har Athen sandelig også meget nutidigt at byde på. I kan f.eks. besøge de største mejerier i Grækenland. De hedder FAGE og Delta. FAGE fremstiller den græske yoghurt TOTAL, som vi kender i Danmark. Et besøg vil indeholde et foredrag om mejeriet og dets drift. I vil også få lejlighed til, at se produktionen af et af mejeriets produkter.

Det er også en mulighed at besøge f.eks. den familieejede vingård Papagiannakos, som ligger ca. 30 km fra Athen. Vingården er en mindre, men meget kendt virksomhed, som producerer en anerkendt græsk vin. Nogle afsnit af den græske udgave af ”Masterchef” er blevet afholdt på vingården. Familien har i flere generationer produceret vin, men stedet er bygget i ny og moderne stil, hvor der i arkitekturen blandt andet er lagt meget vægt på, at skabe de bedste muligheder, der kan have påvirkning på selve vinproduktionen. Her får I indblik i selve vinproduktionen fra drue til flaske og eksport. Der kan tilbydes 3 vinsmagsprøver og hertil serveres små snacks. Ejeren er uddannet i marketing, og er I en klasse med fokus på eksport, markering, innovation m.m., så er en sådan vinkel også muligt. Når I, eller jeres rejsebureau kontakter dem, så oplys jeres interesser så besøget kan vinklers mest optimalt. Det er naturligvis også muligt at besøge andre vingårde.

Der er mulighed for at arrangere besøg i SOS Børneby. Det er et hjem for forældreløse børn, hvor det tilstræbes, at efterligne et privat hjem. Børnene er således opdelt i familier med en ”mor” i hver. Der holdes foredrag på engelsk om stedets drift. Der vil være lejlighed til, at stille spørgsmål.

Besøget bliver passet ind i børnenes hverdag. Til et besøg i SOS børneby er det kutyme, at medbringe en symbolsk gave. Børnebyen ligger syd for Athen ved Vari og kan evt. kombineres med et besøg i Poseidon-templet ved Soúnion.

Det Danske Institut i Athen er også et spændende besøg. Det er både en forskningsinstitution og et kulturinstitut. Instituttet har til formål at fremme forskning, undervisning og kulturformidling inden for Grækenlands og Middelhavslandenes arkæologi, historie, sprog, litteratur, billedkunst, arkitektur og kulturtraditioner. I vil få indblik i, hvordan Instituttet arbejder, hvad de laver og hvorfor man har et dansk institut i Athen mv.

Herefter er der mulighed for, at få et mere specifikt foredrag om et emne, som gruppen har interesse for. Det kan eks. være om Akropolis, udgravningerne i den antikke by Kalydon, Det Antikke Græske Teater eller Det Athenske Demokrati. Det siger nærmest sig selv at for en historieinteresseret klasse er et besøg her oplagt.

Besøg på Instituttet skal aftales ved direkte henvendelse til Instituttet.

Ved den Danske Ambassade i Athen kan I få et foredrag med en medarbejder her. Det er spændende at høre om den danske arbejde i Athen og få et ærligt syn på den græske økonomi og flygtningesituationen.

Besøg Parlamentet – stedet hvor tingene sker…
Som enhver ved, var demokratiet en atheniensisk opfindelse, så det må siges at være meget passende at besøge det græske parlament, når man er i Athen. Desuden må det siges at være et sted, der præger den europæiske politik pt. Man kan booke en rundvisning på engelsk her. Fokus er på parlamentets historie. Vær opmærksom på at besøg i parlamentet er særdeles populære, så vær ude i god tid og undersøg ansøgningsprocessen – den er lidt kringlet.

Parlamentet ligger på Syntagmapladsen, der er hjemsted for både den græske præsident og parlamentet. Stedet beskyttes af bevæbnede soldater iklædt den lidt særprægede uniform med nederdel. Ved vagtskiftet samles hundredvis af især turister på stedet, der i reglen også har besøg af duer i snesevis. Den største oplevelse er at følge vagtskiftet søndag kl. 11. Lige bag parlamentsbygningen ligger Athens største park, Nationalparken, hvor man kan sidde i den hidsige sol, slappe af og se på livet, der passerer forbi.

Alt det der gamle skidt…Så kom vi endelig til det…Til det som Athen og Grækenland måske er allermest kendt for…


Akropolis

Akropolis Museum
Få en god begyndelse og introduktion…begynd med et besøg på Akropolis Museum. Det er et enestående, helt moderne museum for fundene fra Akropolisklippen, der benytter sig af de nyeste museologiske tiltag. Vi her på Studenterguiden kan klart anbefales at man besøger dette museum, før man ser selve Akropolis. Dermed er eleverne nemlig klædt på til at forstå det, de ser.

Akropolis
Oldtidens græske byer var anlagt på og omkring en akropolis, en klippe, der lod sig befæste og forsvare. Den mest berømte er Athens Akropolis, som er selve monumentet over politiske og kulturelle præstationer i Grækenlands storhedstid. De vigtigste seværdigheder på området er Parthenon templet for Athene, Karyatidehallen med kvindestatuerne og templet for sejrsgudinden Nike. Det ca. 2.500 år gamle bygningsværk er placeret i Athens udkant højt oppe på en klippe, og det smukke syn kan ses fra stort set hele Athen. En god detalje for en rejsende skoleklasse er, at unge under 18 år har fri adgang.

Dionysos-teatret
Teatret er hugget ud i Akropolis’ sydlige klippevæg. Dens historie går helt tilbage til det 6. århundrede f.Kr., hvor Dionysos-helligdom blev opført. Til kulten hørte også teateropførelse, og man har her den allerførste spire til det europæiske teater. I det 5. århundrede f.Kr. opførtes de klassiske tragedier af Aischylos, Sofokles og Euripides ved den årlige Dionysosfest. Det giver et besøg her ekstra dybde, hvis eleverne hjemmefra har læst uddrag af tragedierne. Desuden blev teatret brugt som gladiatorarena i det 3. århundrede f.Kr., hvor romerne kunne få plads til ikke mindre end 17.000 personer.

Olympieion – Det største tempel i oldtiden
I et forsøg på, at vinde folkets kærlighed begyndte tyrannen Peisistratos, at opføre et tempel til ære for den græske gud Zeus. Templet blev dog først færdiggjort under romerne 2. årh. e.Kr. 15 høje korinthiske marmorsøjler på 17,25 m ud af de oprindelige 104 søjler står stadig tilbage. Disse er dog nok til, at give et indtryk af templets helt enorme størrelse. Det har været omkring 96 m langt og 40 m bredt og var det største tempel i oldtiden.

Når I alligevel er i området, kan I besøge Planka
Det er Athens ældste bydel og en af de smukkeste. Plaka ligger blot nogle hundrede meter fra Syntagma ned mod Akropolis. Her er smalle og snoede gader med masser af restauranter og butikker af skiftende kvalitet. De bedste restauranter serverer god græsk mad. Det er forholdsvis nemt at finde dem, for de er velbesøgte, hvor genboens er næsten tom. Man kunne evt. bearbejde besøget Akropolis med et besøg på en lækker restaurant i Planka. Der kan desuden i Plakaens læderbutikker gøres gode handler. Der findes en del moderne butikker, hvor elevernes SU kan brændes af, men bygningerne må ikke ændres, da de er fredede.

Det Arkæologiske Nationalmuseum
Hvis I simpelthen ikke kan få nok af det antikke Grækenland, er Nationalmuseet Grækenlands største og mest berømte museum. På museet kan I få et imponerende og grundigt overblik over den antikke græske kunst.

Obs! Når I besøger de smukke ruiner…
Der er flere ting, som det er godt at være opmærksom på, når I besøger ruinerne. Specielt hvis man har en lidt livlig klasse med.

Vær opmærksom på, at der er meget streng kontrol, når man bevæger sig rundt på de antikke steder. Det er ikke lige her, man er kæk overfor  sikkerhedsvagten…Desuden er der flere af stederne, hvor det er et krav, at man har en guide med. Der er ligefrem restriktioner mod, at man som lærer selv må guide sin klasse rundt. Vær desuden meget opmærksom på – og informer eleverne om- at man ikke må tage potteskår eller sten med hjem. Heller ikke dem man kan købe på markederne rundt omkring i byen. Det er ikke noget, man ser mildt på i Grækenland.

Alt godt fra havet…

Der er lige et par ting, som vi vil anbefale jer at se, når I alligevel er i Athen, men som ikke rigtigt passer ind i de forgående kasser…

Lykabettós-højen
Tandhjulsbane fra Ploutárchou Højen kan med sine 277 m ses, uanset hvor I er i Athen. I kan gå hele vejen derop ad forskellige stier, hvilket tager ca. en times tid eller I kan være tøser og vælge, at tage tandhjulsbanen. På grund af den fantastiske udsigt over Athen by, er højen er et meget yndet sted for athenerne. På Lykabettóshøjen ligger en restaurant, nogle cafeer, som gør højen til et udsøgt mål for en god gåtur.

Plateía Síntágma
Denne plads er hjemsted for det græske parlament, Voulí-bygningen. I baggrunden finder I den Den Ukendte Soldats Grav. Nationalgarden står konstant på vagt foran graven. Soldaterne er iklædt den berømte uniform med kilt og røde sko med kvaste. Det bedste tidspunkt, at besøge pladsen på er søndage kl. 11.00, hvor der er vagtskifte.

Ud på tur

Der er masser af spændende steder omkring Athen, der fortjener et besøg.

Det antikke Delfi
Ingen studietur til Athen uden et besøg i Delfi – antikkens berømte orakel, hvor folk tidligere valfartede til, for at få svar på alverdens spørgsmål om deres skæbne. Lej en bus og drag af sted om morgenen til det høje Parnássos-bjerg. På turen derud vil I opleve landskabet ændre sig fra det flade ved Athen til et frodigt bjergrigt område. I vil se Apollon-templet og den Hellige Vej. Derefter kan I følge stierne rundt og se de mange andre helligdomme - for til sidst, at slutte af med Delfi Museet. Museet har en samling skulpturer og fragmenter af bygninger fordelt i 13 sale.

Kombinere Delfi-turen med et stop ved det smukke Ossios Lucas Kloster, hvor I kan spise en traditionel græsk frokost og gå en tur i det smukke område. Denne tur egner sig i høj grad som en hel dags udflugt.

Cape Sounion
Cape Sounion er et populært udflugtsmål og kendt for Poseidon-templet, som ifølge græsk mytologi er havets Gud. Templet er bygget ca. 440 år f.Kr., og de resterende ruiner er beliggende på et område med vand på tre sider.

Stedet er desuden kendt for at være Athens Riviera pga. de mange badestrande og luksushoteller. Det er da også oplagt at holde en pause her, så man få dyppet de trætte tæer i det salte hav. Time det eventuelt sådan, at I kan se solnedgangen. Det er ikke helt ringe.

Antikke Korinth
Korinth var et velhavende sted, fordi området lå på en smal landtange mellem den saroniske og den korinthiske bugt med havne til begge sider. Varer til Grækenland kunne således let transporteres denne vej. Selv helt tilbage i stenalderen valgte man denne vej, fordi det er den korteste vej fra det østlige Middelhav til Adriaterhavet. Denne spændende historie kan ses på det lokale museum, ligesom I kan se resterne af den romerske by samt det græske Apollon-tempel. Desuden er der den marmorbelagte Lechaion-vej, som forbandt havnen med byen.

Athen forener det historiske med spændende aktuelle brændpunkter!

Find din næste rejse til Grækenland her hos Skovrejser.dk