Klik her for at komme til Penge-sektionen, hvor du finder flere artikler omkring a-kasser, forsikringer og banker målrettet unge og studerende

A-kasse under studiet – Ja eller nej?

A-kasse under studiet – Ja eller nej?

Som studerende har du mulighed for at vælge dig ind i en a-kasse. På den måde er du sikret dagpenge, når du kommer ud af studiet, hvis du ikke har fundet et job her.

Men er a-kasse under studiet en god idé? Får du noget ud af det andet end dagpenge når du er færdig? Og hvilken a-kasse skal du så vælge? Det forsøger vi at svare på her.

Gratis medlemskab som studerende

Om du bør være med i en a-kasse eller ej er nemt at svare på – det er et ja.

Det hænger især sammen med at du som studerende har mulighed for ganske gratis at være med i flere af de største danske a-kasser. A-kasserne håber, at du bliver som medlem, når du er færdig med uddannelsen.

Ved at blive medlem har du et sikkerhedsnet under dig, når du bliver færdig på studiet, hvis du intet job har. Hvis du bliver færdig uden at være medlem af en a-kasse kan du se frem til kontanthjælp – eller ingen hjælp fra staten, hvis du har formue, da du så skal tære på din formue først.

Spørg enhver økonomisk rådgiver – de vil anbefale dig som studerende at benytte dig af muligheden for et gratis medlemskab så længe du er studerende.

Brug andet end blot dagpengene

Spørgsmålet er så, om du skal fortsætte dit medlemskab efter at være færdig på studiet, hvis du har fundet et job.

For nu begynder a-kassen at koste penge – regn med 450 kroner om måneden og opefter selv for de billigste a-kasser. Du kan se en samlet prisliste på følgende oversigt over a-kasser til studerende.

Hvis du er bange for at miste dit job eller sover bedre om natten med medlemsskabet er det givet godt ud.

Hvis ikke skal du overveje hvor mange af a-kassens funktioner, du i øvrigt bruger. Din a-kasse er ikke blot adgang til dagpenge, hvis du mister dit job. Det er også CV-kurser og netværksarrangementer og hjælp i løbet af din erhvervskarriere til at få det bedste ud af den.

Som nyuddannet får du kun 78 % af den almindelige dagpengesats, når du kommer ud efter endt studie. Det hænger sammen med, at a-kassen er en opsparingsordning for erhvervsaktive. Efter at være færdig med studiet har du ikke haft lejlighed til reelt at spare op til denne forsikring. Skiftende regeringer har derfor nedsat den såkaldte dimittendsats til det nuværende niveau på 78 & af den ordinære dagpengesats.

Vælg efter kvalifikationer og ikke billigste pris

Når du vælger en a-kasse bør du vælge efter kvalifikationer og i mindre grad pris.

Uanset hvilken a-kasse du vælger får du den samme dagpengesats. Hvor meget værdi du får ud af a-kassen afhænger derfor af de andre tilbud og i hvor høj grad, du udnytter dem. Vælg en a-kasse der er stærk inden for netop din område.

Der findes a-kasser til akademikere, ufaglærte og ledere – og en lang række andre grupper.

Vælg den specialiserede, uanset det koster et par kroner ekstra hver måned. Hvis det er den a-kasse og et arrangement i denne der sikrer dig dit job i længere tid er det penge, der er godt givet ud.

Som konklusion; Ja. Udnyt muligheden for at få et gratis medlemskab under studiet. Om du skal fortsætte medlemsskabet efter studiet afhænger især af hvor meget du som person får ud af medlemsskabet udover dine dagpenge.

Oversigt over A-kasser i Danmark