7 uundværlige råd hvis du er på SU
Ny uddannelse, ny by, ny bolig måske et budget er på sin plads?
Et nyt skoleår står snart for døren. Uanset om du kommer direkte fra tre år på gymnasiet, eller du kommer tilbage til skolebænken efter et år eller to med sabbatår, kan det virke overvældende at flytte hen til dit nye uddannelsessted. Der er nye omgivelser, nye mennesker, og konstant nye indtryk samt informationer.
Midt i denne forvirring skal du have styr på din økonomi, hvilket kan virke uoverkommeligt, lige når man er flyttet. En god start med et fastlagt budget, der overholdes, kan lægge et godt fundament for en fremtidig stabil økonomi. Man kan nemt opleve unødvendig stress, hvis man ikke har styr på, hvad der skal betales, og hvor mange penge, der er brugt. Det kan derfor betale sig eksempelvis at gemme og gennemgå kvitteringer og boner. Det kan i sidste ende give dig det overblik, du har brug for.
Som studerende er du nu på udeboende SU, og får lidt over 6000 kr. før skat. Hvad du for eksempel skal give i husleje varierer alt efter om du bor alene i en studiebolig, eller med kæresten eller en roomie i en lejlighed.
Det kan også være, du skal betale lidt mere end andre til enten medicin eller kontaktlinser.
Når du lægger et budget skal du derfor sørge for, at du får betalt dét, du skal, og samtidig får dækket dine behov. Der er dog nogle fællesnævnere, som vi alle betaler til.
Nedenfor ses en liste over ting, der bør overvejes i dit budget:
- Husleje
- Varme, el, vand
- Internet, TV
- Mad
- Dagligvarer
- Transport
- Forsikringer
- Opsparing
- Fritidsinteresser, byture og cafépenge
De 7 gode råd til at spare penge:
- Når du handler bør du gå efter tilbud. Tjek tilbudsaviser for de butikker, du handler i. Selvom det kan være tidskrævende, er det pengebesparende. De penge, som du sparer, kan du bruge på fornøjelser og forkælelse.
- Hvis du overskrider månedens budget, kan du overveje, om der er nogle steder, du kan spare i næste måneds budget.
- Hvis du har et studiejob, skal du undersøge, hvor meget man må tjene ved siden af SU’en. Tjener du for meget, skal du nemlig tilbagebetale, så i nogle tilfælde vil det måske kunne betale sig at framelde SU’en. Hold desuden styr på skat, så du ikke ender med skattesmæk. Find et studiejob her.
- Husk du kan søge boligstøtte/boligsikring, hvis din bolig kvalificerer sig. Du kan søge her
- Undgå impulskøb! Lav ugentlige madplaner, og køb kun det, som du har skrevet ned på din indkøbsseddel.
- For hvert semester skal du ud og købe bøger. Der er en del penge at spare, hvis du køber dem brugt. Find evt. nogle her.
- Har du nogle ting, du ikke bruger? De kan sælges online, hvilket kan give lidt ekstra penge i din lomme.
Når du har lagt dit budget, vil du opleve, hvordan du opnår et helt andet overblik, der kan gøre det nemmere for dig at prioritere din tid, så du får den bedste start på din nye uddannelse.