5 tips til planlægning af din langtidsrejse

Er du træt af de skiftende temperaturer i Danmark – eller ønsker du bare at komme ud at opleve verden i længere tid, end blot et par uger? Så er langtidsrejser lige noget for dig.

Men hvor skal du tage hen og hvad skal du opleve? Her bringer vi 5 tips til, hvad du bør tænke på, når du står over for at skulle på en langtidsrejse.

1)   En bestemt rejsetype – eller en kombinationsrejse?

Ligegyldigt hvor du rejser hen, er det vigtigt at du gør dig klart fra start, hvilken type rejse du ønsker dig. Skal det fx være trekking, skiferie, rundrejser eller bare afslapning? Husk, at du også kan kombinere de forskellige rejsetyper og fx både tage på skiferie til Canada samt kombinere det med et roadtrip på tværs af landet bagefter.

Så snart du ved, hvilken type rejse du ønsker, er du allerede et godt stykke af vejen i forhold til at vælge destination.

2)   Varmt og afslappende, flotte kulturoplevelser eller smuk natur?

Det er også vigtigt at du forholder dig til, om du har bestemte krav til klimaet, om du helst vil opleve kultur og byliv eller måske går efter den perfekte naturoplevelse.

Fordelen ved en langtidsrejse er, at du kan opleve et land og dets kultur i længere tid end blot en eller to uger. Du har dermed mulighed for at komme mere ind under huden på lokalbefolkningen og opleve ting, som du ikke ville kunne nå på en almindelig rejse.

3)   Hvor lang tid skal du være afsted?

Hvor lang tid du skal være afsted, har naturligvis stor indflydelse på pris og destination for din langtidsrejse. En rejse over fx et halvt år kan være en dannelsesrejse du sent vil glemme – og som vil give dig oplevelser du vil huske for altid. På den anden side vil en rejse på en måned til det samme land også kunne give dig mange oplevelser, du ikke vil kunne nå på en almindelig en-to ugers rejse.

Gør dig klart inden du lægger dig fast på en destination, om det er vigtigt for dig at være afsted i længere tid end en måned, eller om du kan ”nøjes” med mindre.

4)   Få styr på rejseforsikringen

Når du skal ud at rejse i længere tid, er det ekstra vigtigt at have styr på rejseforsikringen. Der kan være stor forskel på hvad de enkelte forsikringsselskaber dækker samt i hvilke tilfælde forsikringen dækker.

En rejseforsikring skal dog typisk dække følgende ydelser:

a)     Sygeforsikring, der dækker lægebehandling og hospitalsindlæggelse

b)    Hjemtransport ved sygdom eller tilskadekomst

c)     Ulykkesforsikring, der dækker skader på krop og tænder samt skader ved overfald

d)    Katastrofeforsikring, der dækker evakueringer i tilfælde af naturkatastrofer, terrorangreb eller krig

e)     Ansvarsforsikring, der dækker ved personskader og skader på ting.

f)     Tyveriforsikring, der dækker tab på op til ca. DKK 10.000.

5)   Få styr på vaccinerne

Skal du afsted til mere eksotiske destinationer, er det vigtigt at få styr på vaccinationerne. Manglende vaccinationer kan være livstruende under de forkerte omstændigheder.

Det er vigtigt at sætte sig ind i det land man gerne vil rejse til, og hvad der er vigtigt at have styr på inden man rejser. Vil du fx gerne til enten Afrika eller Asien vil der fx være risiko for malaria og det vil være et must også at få styr på stivkrampevaccinen inden afrejse.