5 råd: Sådan får du en billig bilforsikring som studerende
Som studerende er pengene små, og diverse forsikringer bliver derfor ofte skåret væk i forsøget på at opretholde budgettet som SU-modtager. Visse forsikringer kan du dog ikke undvære. Det er blandt andet obligatorisk, at have en ansvarsforsikring til sin bil. Så er du blandt de mange studerende, som tager bilen til dit uddannelsessted, får du her 5 gode råd til, hvordan du får en billig bilforsikring.
1.Selvrisiko vs. forsikringspræmien
Selvrisikoen er den faktor, der har den største indflydelse på prisen. Selvrisikoen er den pris, som du selv skal betale, hvis der opstår skader på din bil. Forsikringspræmien er derimod den pris, som du betaler for at have din bil forsikret.
Hvis du vælger en høj selvrisiko, og dermed en lav forsikringspræmie, anbefaler vi, at du har lagt penge til side til uventede skader. På denne måde ødelægger selvrisikoen ikke din økonomi, og du betaler en lav pris for din bilforsikring.
2. Sammenlign priser
Når du har gjort op med dig selv, hvilke slags forsikringer du skal have til din bil, (kaskoforsikring, glasdækning m.fl.) kan du gå i gang med, at sammenligne priserne fra de forskellige forsikringsselskaber.
Dette kan bl.a. gøres på sammenligningstjenester, såsom Mikonomi.dk. Prisen beregnes som regel ud fra din alder, din kørselsmæssige erfaring, hvor du bor (mængden af trafik og risikoen for skader), bilens type og den førnævnte selvrisiko.
3. Forhandl med dit forsikringsselskab
De priser som du finder online, eller ved at kontakte dit forsikringsselskab, kan i visse tilfældes godt forhandles ned. Der er nemlig som regel mængderabat, hvis du samler alle dine forsikringer og lignende aktiviteter hos ét forsikringsselskab. Dette kan f.eks. være din indbo- og elektronikforsikring.
4. Overvej hvilken bil du vil have forsikret
Er du lige startet på din nye uddannelse, og står du og skal købe din første bil? Så kan det godt betale sig at overveje, hvilken bil du skal købe. En lille og brugt bil er for eksempel billigere at forsikre end en stor og ny bil. Skellet mellem en stor og en lille bil går som regel ved 75 HK (hestekræfter).
Køber du en bil med en lav værdi, kan du ovenikøbet overveje at skære kaskoforsikringen fra. Kaskoforsikringen dækker de skader der måtte komme på din egen bil, for eksempel i tilfælde af tyveri eller et trafikuheld.
5. Få din egen bilforsikring
Det kan virke fristende at få ens forældre til at betale for din bilforsikring. Deres budget er større end dit, og de har gennem årene optjent en stor anciennitet, hvilket giver dem en billig bilforsikring. Men lad dig ikke friste. Det er nemlig ulovligt og strafbart, hvis du står som ejer af bilen, men ikke som ejer af bilforsikringen.
Din første bilforsikring vil altid være den dyreste. Men jo tidligere du har en, jo mere anciennitet kan du få optjent. Med en høj anciennitet kan du opnå statussen som elitebilist, når du bliver ældre og dermed få store rabatter og fordele.
Skrevet af Helle Skjold Elmelund, kommunikationsassistent Mikonomi.dk