10 gode råd inden du lejer en studiebolig
Du er kommet ind på drømmestudiet; du skal flytte til en ny by, og væk fra din familie og venner. Første skridt er at finde tag over hovedet, og dette kan ofte virke temmelig overvældende. Her er 10 gode råd til hvordan du kan gribe dette an.
1. Forberedelse
Før du søger studiebolig, skal du realistisk overveje dine faktiske behov. Hvad forventer du af en studiebolig, og på hvilke områder kan du gå på kompromis? Jo bedre du forbereder dig, desto stærkere vil du stå overfor udlejere, ligesom det også bliver nemmere for dig at træffe den rette beslutning.
2. Læg et budget
Måske det vigtigste råd, er at du lægger et realistisk budget. Det tager tid, men et budget er alle anstrengelserne værd, og gør det muligt for dig at kigge din økonomi efter i sømmene. På trods af dette kan selv det bedste budget dog ikke gøre en flytning billigere, og det kan ofte være vanskeligt at komme op pengene til depositum, møbler, internet osv. Find billige lån til studerende her.
3. Vær seriøs
Der er rift om gode studieboliger, og boligsøgning er hårdt arbejde. Derfor skal du gå målrettet til opgaven og tage opgaven seriøst. Vær aktiv på boligportaler, sociale medier, aviser, opslag osv. Studieboliger fungerer efter ”først til mølle” princippet, så jo større din indsats, desto større dine chancer vil være for at finde din drømmebolig.
4. Undgå ubesete lejemål
Inden du underskriver en lejekontrakt og overfører husleje og depositum, skal du altid sørge for, at du rent faktisk ser boligen, da du ofte kan ende med noget som du ikke ønsker dig.
5. Brug banken
Overfør altid ethvert beløb via din bank, og betal aldrig kontant eller under bordet. Det sidste er ulovligt, og du har ingen mulighed for at få dine penge retur.
6. Søg bredt
Nogle gange kan man ikke kan få den man elsker, men må elske den man får. De billigste, centralt beliggende boliger er måske ikke til at få fingre i, og det kan derfor betale sig at udvide din boligsøgning til et bredere geografisk område. Du vil ofte få langt mere for pengene.
7. En midlertidig base
Ved studiestart handler det først og fremmest om at få tag over hovedet. Det kan derfor være en god mulighed at fremleje et værelse eller lejlighed i en kortere periode, indtil du finder den rigtige bolig.
8. Vær flere
En genvej til at få et socialt netværk og få dig til at føle dig mere hjemme i din nye by, kan være at dele en lejlighed med andre (f.eks. venner, et bofællesskab eller kollektiver), som også vil give dig insidertips om dit nye lokalområde.
9. Pas på
Der er uheldigvis megen snyd på boligmarkedet, så læs derfor altid kontrakten grundigt igennem inden du skriver under på noget.
10. En anden mulighed
Måske har du ikke mulighed for at komme op med adskillige tusind kroner til et depositum, og en mulighed kan derfor være at tage et lån. Den gode nyhed er, at man idag ikke behøver at lede længe efter en villig låneudbyder, og du kan nu med ro i sindet fokusere på det, der er vigtigst, nemlig dit studie.