Vidunderlige Wien

Vidunderlige Wien

Wien er ikke altid det foretrukne valg, når eleverne skal vælge en studietur. Men med lidt researche omkring Wien kan man let finde argumenter, der kan overtale en klasse. Nævn f.eks. at de i Wien har muligheden for at hilse på en panda….

Historiske seværdigheder

Selve Wiens centrum er på UNESCO´s verdensarvsliste – hvilket må siges at sige noget omkring kvaliteten af bygningerne. Byen har en lang historie bag sig, og det kan man for alvor se, når man træder ind i det gamle centrum. Her på Studenterguiden kan vi dog anbefale, at eleverne lige får en hurtig introduktion til Østrigs spændende historie for, at de kan se perspektiverne i det de kan se. Man kan også overveje at uddele de historieske bygninger til eleverne, så de hver for ansvar for at holde et kort oplæg omkring seværdigheden. I centrum er der nemlig slotte, haver, monumenter og en masse, masse andre bygninger fra Wiens storhedstid. Det er ved det historiske centrum, at man for alvor forelsker sig i byen og stemningen.

Hvis klassen er til kunst, kan I besøge Kunsthistorisches Museum, der bortset fra at have hjemme i en meget smuk bygning, indeholder Wiens en lang række smukke værker fra hele verden og forskellige perioder. Arkitekturen er fremragende, og her er kunstværker fra de helt store mestre så som Raphael, Rembrandt og Michelangelo.

Når I besøger det kunsthistoriske museum, kan I lige skrå over vejen og så besøge det naturhistoriske museum. Det er et af de vigtigste naturhistoriske museum i verden med imponerende samlinger inden for mange forskellige områder. Der er mange afdelinger og tingene hentet fra hele verden. Tjek deres website ude for at planlægge jeres besøg. En anden klar fordel ved museet er, at entreen er lav, og at det er gratis for alle under 19. Ikke helt ringe, når man sammenligner med entreen mange andre steder J

Besøg også Kejserpaladset, der er interessant på grund af dets arktektoniske skønhed (men det er der mange ting af i Wien) og dets historie. Det var her, at den østrig-ungarske kejser boede indtil 1.verdenskrig, hvor kejserriget som bekendt ophørte med at eksistere. Slottet rummer 2600 rum (!), hvor ca. 5000 personer i dag arbejder og bor. I kan booke en spændende rundvisning, hvor I bl.a. ser sølvkammeret, kjolerne, smykker, og hvordan kejser Franz Josef og kejserinde Elizabeth boede.

Schloss Schönbrunn er et af de største turistattraktioner i Wien. Og med god grund, skulle vi her fra Studenterguiden hilse og sige! Slottet er fantastisk flot og ligger omgivet af haver, træer, paladser, hvor man enten bare kan nyde solen eller spise sin frokost og prøve kræfter med nogle af de spil, der er opstillet. Man kan sagtens sætte et par timer af til lidt teambuilding og hygge i parken :-). Slottet har stået på sin plads i en eller anden form siden 1500-tallet – om end der naturligvis er sket mange ændringer. Historisk set er det en af de vigtigste østrigske bygninger. Det har været brugt som hovedsæde for forskellige kejsere, og i nyere tid har der været afholdt flere vigtige møder på stedet, blandt andet mellem USA og Sovjetunionen under den kolde krig.

Stephansdom er en enorm domkirke dedikeret til den romersk – katolske tro og navngivet efter Skt. Stefan, ligesom så mange andre bygninger, steder og monumenter i Østrig. Katedralen har stået siden 1147, men er trods alt blevet bygget om et par gange. Det er en must-see seværdigheder på en Wientur. Ligesom Milanos domkirke, er Stepahansdom gået hen og blevet et symbol for byen i sig selv. Adskillige kejsere fik deres begravelse holdt her – det samme gjorde den kendte komponist Antonio Vivaldi. Stephansdom har haft stor betydning for Wien, idet flere store begivenheder er sket her.

Sidste men ikke mindst så skal I besøg Sigmund Freuds museum. Psykoanalytikeren Sigmund Freud boede og praktiserede i Wien i næsten 50 år. Hans lejlighed er nu lavet til et museum med både originalt møblement og mange personlige ejendele. I et medierum har I mulighed for at se og høre de tilbageværende film-og lydklip, der er med Freud. Det er et besøg, der kan gøre indtryk.

Virksomhedsbesøg

Alle kan gå kold i alt det historiske. Men heldigvis har Wien også virksomheder at besøge. Besøg f.eks. den kendte bilfabrik Opel, som har en afdeling i Wien. Under besøget får i et indblik i fabrikkens arbejde og Opels historie. Herefter kommer I på en guidet tur til fods på fabrikken, hvor I ser dele af produktionen. Fabrikken er særdels velbesøg, så sørg for at I (eller jeres rejsebureau) er ude i god tid.

FN har mange centre rundt omkring i verden og et af de tre hovedcentre findes I Wien. Få en spændende guidet rundvisning i FN-byen, hvor I fået et indblik i arbejdet og ser de imponerende bygninger, som er utroligt flot udsmykket og som dagligt huser ca. 5000 medarbejdere og repræsentanter fra hele verden. Vær opmærksom på, at minimumsalderen er 17 år og at I skal medbringe jeres pas. Igen skal I huske at være ude i god tid og at være velforberedte hjemmefra ellers kan besøget her godt være lidt kedeligt.

Der er flere andre oplagte virksomheder, I kan besøge. Tjek med jeres rejsebureau, hvad de tilbyder. Det kan f.eks. være den lokale radiostation, det lokale kraftværk eller ølbryggerier.

Ting, der lige spicer det hele op..:-)

Det er Wien for pokker! Derfor skal I da høre en Mozart-, Vivaldi- eller Strausskoncert eller måske se en ballet - eller I skal i hvert fald besøge Wiens Staatsoper. Operahuset er et af de mest indflydelsesrige i verden. Dets historie går tilbage til midten af det 19. århundrede, og siden hen er der blevet fremhørt et hav af optrædener fra de bedste klassiske musikere i verden. Det er muligt at få en rundvisning her.

Det kan dog godt være en lidt dyr oplevelse, at se en forestilling her og der er rent stramme krav til påklædning – grav som den gængse gymnasieelevs påklædning bestemt ikke lever op til. Men det er helt sikkert, at klassen her får en helt unik oplevelse, som de aldrig vil glemme.

Hvis I trænger til at på noget andet end alle de smukke bygninger, kan I besøge Tiergarden Schönbrunn, der er verdens ældste dyrepark. Man bliver overrasket af at træde ind her – Tiergarden Schönbrunn overgår langt de fleste andre zoo´s i verden, så det vil uden tvivl være lidt af en oplevelse for de fleste. Alle former for dyr kan findes her – men det helt store trækplaster, er dog deres panda! Det er en af de eneste zooér i verden, hvor man kan hilse på sådan en fætter.

Et besøg ved den spanske rideskole er også en unik mulighed. Her kan I se de flotte, hvide, stærke heste ved morgentræningen, hvor I udover også ser den smukke bygning indefra. Der ligeledes muligt at komme på en guidet rundvisning på rideskolen og høre om dens fantastiske historie og principper.

Den spanske rideskole er den eneste i verden som stadig har den klassiske ridekunst fra renæssancen. De flotte, hvide lipzianerheste laver nemlig gallaopvisning til musik.

Komme til og fra

Byen har en rigtig god placering i den central-østlige del af Europa. Der er mange andre storbyer i nærheden, hvorfor vejnetværket selvfølgelig er i orden. Derfor egner Wien sig også enormt godt som en destination man kører til – og samtidigt besøger andre byer på vejen. Det kunne f.eks. være Bratislava. Det tager ca. halvanden time med egen bus fra Wien til Bratislava, så har I lyst til at kombinere et ophold i Wien, med en tur til Slovakiets hovedstad Bratislava, kan det sagtens gøres på en dag. Byen Hainburg er bestemt et besøg værd. Bymure og tårne omgiver stadig den gamle middelalderby, der i mange år fungerede som en fæstning, der forsvarede Europa mod Det Osmaniske Rige.

Stadig i dag er der i Hainburg mange velbevarede borgerhuse, især bygningerne på Hauptplatz er utrolig smukke. Kør op ad bjergvejen til Braunsberg, hvorfra I kan nyde udsigten over området og helt til Bratislava.

Tag en tur forbi svovlkurbyen Bad Deutsch-Altenburg, der er igennem flere hundrede år har været et luksuriøst kurbadesteder i Østrig. Byens kilder har været benyttet til helbredelse siden romerne. I Bad Deutsch-Altenburg finder I Østrigs største romer museum med over 3000 udstillingsgenstande fra området.

I kan med det samme lugte svovlen, der gør byen til et anderledes og specielt sted.

I den knapt så muntre kategori kan I besøge, Malthausen, Østrigs største koncentrationslejr fra 2. verdenskrig. Her kom gennem krigsårene ca. 200.000 krigsfanger fra hele verden igennem, langt over halvdelen overlevede ikke. Fangerne døde af udmattelse på grund af det hårde tvangsarbejde eller af sygdomme som følge af de katastrofale hygiejniske forhold. Andre blev torteret ihjel, skudt eller gasset i gaskamre.

Afslutningsvis

Wien er ikke helt blevet opdaget af de danske gymnasieelever eller lærer endnu. Det kan være en stor fordel, fordi den derfor ikke er overrendt som f.eks. Barcelona kan være. Men Wien har alle fordelene, der hører med til en studietursby med spændende og unikke seværdigheder.