Vær grøn som studerende

Vær grøn som studerende

Som ung er du ofte utrolig ideologisk, mens du løbende med alderen ofte får, lad os bare kalde det, en mere realistisk tilgang til tingene. Det er også derfor, man så tit ser unge bevæge sig på de politiske yderfløje. Der bliver i denne forbindelse ofte refereret til ’Ungdommens mod og vildskab’. Desværre har unge mennesker ofte ikke ressourcerne til at kunne kanalisere denne energi ud i noget konstruktivt.

Dette er i høj grad også tilfældet med miljøet. Der er helt klart en tendens til at unge, der er vokset op med problematikken omkring miljøet, overordnet set går mere op i det end resten af befolkningen, men igen er det svært for dem med deres mangel på ressourcer og ikke mindst erfaringer at komme igennem i æteren. Det skal dog ikke betvivles, at der er meget du som privatperson og studerende kan gøre for at hjælpe miljøet.

Overvej din boligsituation

Det kan godt være, du ikke ligefrem kan vælge og vrage i dit valg af hjem. Der er helt klart nogle økonomiske begrænsninger, men derfor kan du stadig godt tage nogle etiske valg inden for de muligheder, du nu en gang har.

Hvis du for eksempel går og overvejer at købe dit eget hjem i form af en billigere andelslejlighed, er det vigtig du finder den rigtige boligadvokat til at varetage dine interesser. Boligadvokaten skal ikke bare prøve at sælge dig det billigste med den største avance, men også have indgående viden om den miljømæssige situation i ejendomskomplekset.

Hvis du allerede har købt og måske ikke vægtede det miljømæssige aspekt så højt, er der stadig en masse mulige tiltag, du til forholdsvis overkommelig pris kan igangsætte. Et af de mest klassiske eksempler er udskiftning af radiatorventiler og termostatstyringer, eller installering af lys der automatisk tænder og slukker. Man bliver virkelig overrasket over, hvor meget energi der er at spare ved sådanne mindre tiltag.

Et andet eksempel er ved udskiftning af vinduer. Mange vinder sidder slet ikke tæt og isoleringen er derefter. Det medfører som regel, at de bosatte skruer op for radiatoren for at holde på varmen. Igen, en miljømæssig belastning.

Du tænker sikkert, at mange af disse tiltag er for omkostningstunge, men faktum er, at du faktisk vil spare penge på flere af tiltagene. Mange glemmer at varme faktisk er dyrt, og det vil sænke dine udgifter betydeligt at sænke forbruget af det.

De små lavpraktiske ting i hverdagen

Der er mange små muligheder for at sparre på miljøet i løbet af din hverdag. Den helt klassiske som mange alligevel glemmer, er ved at overveje dit plastikforbrug. Vores overforbrug af plastik er gået hen og blevet et enormt problem for miljøet. Plastik er lang tid om at nedbryde, og ligger derfor tit bare og sviner i naturen. Tag derfor for eksempel din egen stofpose med ned, når du skal handle i stedet for at købe plastikposer, når du er der. Eller lad vær med at køb vand i supermarkederne, men benyt dig i stedet af den samme drikkedunk flere gange.

Overvej også din benyttelse transportmuligheder. Der er stor forskel på, hvor meget et transportmiddel forurener. Bilen er som udgangspunkt det værste, men også busser og toge forurener i væsentlig grad. Bedst er cyklen, men ikke alle bryder om at skulle træde mange kilometer hver dag til studie og derefter på arbejde. En lidt alternativ, men meget bekvem, mulighed er en elcykel. Med en elcykel kommer du hurtigt frem til din destination, men uden at være helt forpustet og svedig som resultat. Elcyklen er ligesom elbilen helt klart fremtiden.

Som studerende har du rigtig mange år tilbage på vores dejlige jord. Lad os alle sammen passe på den så godt som vi kan, så den også forbliver venlig og beboelig for os.