Trægulv - hvad skal man vælge?

Trægulv - hvad skal man vælge?

Du står måske på tærsklen til at flytte ind i et nyt hus, hvor gulvet ikke matcher dine præferencer? Eller måske er du bare træt af underlaget i dit nuværende hus? Så er det på tide at kigge efter nyt gulv, og det kan i sig selv være lidt af en udfordring. Der findes således et hav af muligheder, når det kommer til gulve, og man skal gøre sig mange overvejelser, inden man træffer en beslutning. Et nyt gulv kan nemlig give huset nyt liv, og derfor skal man finde ud af, hvilket gulv der passer til huset og til familiens behov.

Engang var gulvtæpper det foretrukne underlag i de fleste hjem, men i dag har trægulvet i den grad gjort sit indtog, og det forstår man godt. Et trægulv giver huset et mere let udtryk sammenlignet med tunge tæpper, og hvis trægulvet får den rigtige behandling, kan man have det i mange år. Samtidig fås trægulve i så mange forskellige varianter, materialer og med forskelligt udseende, at man kan finde det gulv, der opfylder ens personlige behov. Trægulve findes også i forskellige prisklasser, og der er bestemt muligheder for at finde et billigt gulv, der samtidig løfter husets udtryk til nye højder.

Men hvad skal man tage højde for, når man vælger nyt trægulv?

Bliver gulvet udsat for slid?
Der er stor forskel på, hvor stort behovet for et slidstærkt gulv er. Det kommer blandt andet an på, om gulvet skal lægges i rum i huset, hvor der er stor aktivitet. Derudover bør man også vælge et slidstærkt gulv, hvis man er en stor familie eller har børn, der ikke altid tager hensyn til gulvets ve og vel. I så fald skal du rette din opmærksomhed mod et hårdt trægulv, der ikke er så modtagelig overfor slid og ridser som de bløde. De hårde trægulve består primært af materialer som eg, ask og bøg.

Lyst eller mørkt trægulv?
Ud over funktionaliteten skal man naturligvis også fokusere på gulvets udseende, da det er så vigtigt element i husets samlede udtryk. Her kan man vælge mellem parketgulve med de tynde parallelle stave, bredere parketgulve eller måske et gulv med sildeben. Men specielt farven er afgørende for, hvilken effekt gulvet har på huset. Her skelnes der mellem et mørkt og et lyst gulv, og det er en smagssag, om man er til det ene eller det andet. Det mørke gulv skaber en helt særlig varme med de brun/røde nuancer, og kombinerer man det med lyse møbler, får man en spændende kontrast. Er man på udkig efter et mørkt trægulv, skal man vælge træsorter som kirsebær, teak eller merbau. Det lyse gulv er det mest anvendte på vores breddegrader, da det tilfører huset en lethed, som passer perfekt til den minimalistiske indretning, man ser i mange hjem. Derfor ser man også træsorter som ask, birk og bøg være dominerende.

Hvilken overfladebehandling?
Når der er taget højde for funktionaliteten, sorten og farven, skal du vurdere, hvilken overfladebehandling gulvet skal have. Det har nemlig stor indflydelse på ovennævnte faktorer. Du kan vælge mellem flere forskellige overfladebehandlinger:

Lakeret: Vælger du lak som overfladebehandling, sikrer du dig et slidstærkt gulv, da lakken fungerer som et beskyttende lag.

Olieret: Ligesom med lak er et oliebehandlet trægulv modstandsdygtigt, og det giver samtidig gulvet en flot glans. Vælger du selv at behandle gulvet, er det særdeles vigtigt, at du bruger hærdende olie.

Lud: Hvis du ikke ønsker den blanke overflade med olie og lak, kan du vælge ludbehandling, det giver gulvet et lysere udtryk. Vælger du at behandle gulvet med lud, skal dette efterfølges af en sæbebehandling.

Der findes som nævnt et hav af muligheder, når det kommer til trægulve, så det er bare at gå på jagt efter den variant, der passer lige netop dig.