Skt. Petersborg – byen hvor Østen møder Vesten
Skt. Petersborg, der indtil 1991 hed Leningrad, blev grundlagt i 1703 af den driftige Peter den Store, som Ruslands vindue mod vest, der skulle knytte den gamle mastodont sammen med det moderne Europa.
Peter den Store var måske Ruslands mest betydningsfulde zar og hans regering dannede et stort skel i landets historie. Som person er han svær at blive klog på, for han har været en sær blanding af brutal tyran, der slog sin egen søn ihjel, men også jovial, livsglad og fremsynet reformator.
Byen Skt. Petersborg afspejler på mange måder sin sammensatte grundlægger: både eksotisk og genkendelig, moderne og gammeldags, europæisk og byzantinsk.
Det er vores oplevelse her på Studenterguiden, at elevernes viden om russisk kunst, historie, litteratur og samfundsforhold kan ligge på et meget lille sted. Dette gør Skt. Petersborg til et spændende og eksotisk studierejsemål.
Når Skt. Petersborg er allermest fascinerende – det historiske!
Der er ufatteligt mange slotte omkring Skt. Petersborg. Derfor må man være brutal og skære det mest relevante fra. Vi på Studenterguiden nævner her de mest relevant, fordi man kan på ingen måde nå at se dem alle…
Vinterpaladset
Vinterpaladset, der er en del af det imponerende Eremitagen, ligger ud til Neva-floden og er et absolut, absolut, absolut must! Museet indeholder verdens største museumssamling af kunstnere som Raphael, Leonardo da Vinci, Rubens, Rembrandt, Picasso og mange andre. Der er over 1.000 rum med over 3. millioner kunstværker, så det er umuligt at nå det hele på en enkelt dag. Grunden til kunstsamlingerne blev lagt af imponerende Katarina den Store, der regerede fra 1762 til 1796. Hun købte kunst overalt i Europa, og på et tidspunkt kunne end ikke Vinterpaladset rumme mere kunst. Til kunsten byggede hun derfor Den lille Eremitage og senere den Store Eremitage.
Når man går rundt i Vinterpaladset bliver meget overvældet af al den rigdom og pompøsitet, som Vinterpaladset er udstyret med. Vægge, lofter, gulve, vinduer og møbler er kunstværker i sig selv, og mængden af guld og ædelsten virker næsten blændende. Når man ser al ufattelige overflod, kan man godt forstå, at de fattige russiske bønder fik lyst til at smide deres zar på porten….
Sæt god tid til at se Vinterpaladset – og vær klar på, at I slet, slet ikke kan nå at se det hele, så der skal prioriteres benhårdt. Overvej også at købe billetter hjemmefra, da de frygtede turister har opdaget Skt. Petersborg og køerne foran museet, derfor kan være af en skræmmende længde.
Alexandersøjlen
På pladsen foran Vinterpaladset skal I lægge mærke til Alexandersøjlen, som blev rejst for at fejre sejren over Napoleon i 1812. Ofte glemmer man, at den lille franskmand har været helt herovre. Den 47,5 meter høje granitsøjle er skåret ud af et finsk bjerg i ét stykke.
Nær Vinterpaladset ligger en anden af kejsernes kæmpebyggerier, Isaac-katedralen, der er verdens fjerdestørste kuppelkirke og med plads til omkring 10.000 mennesker. Den er et sandt overflødighedshorn af udsmykning og en fornemt eksempel på den byzantinske kunst. Der er ingen hvide vægge i kirkerummet. Alt er dekoreret med malerier, mosaikker, figurer og marmorskifter. Kirken rummer over hundrede vægmalerier, hvoraf mange er på adskillige hundrede kvadratmeter. Den står i skærende kontrast til den traditionelle danske kirkestil og derfor en spændende punkt på en studietur.
Eleverne kan også få deres daglige motion ved at gå de 562 trin op til guldkuplen og søjlekolonnaden med de 24 statuer. Men så kommer de også op på toppen af Skt. Petersborgs flotteste katedral, som er bygget mellem 1818 og 1858. Herfra har man udsigt over Skt. Petersborgs virvar af tage, floder og kanaler og man får derfor et blik over Skt. Petersborg specielle struktur.
En anden kirke, der også kan anbefales er Opstandelseskirken eller Blodkirken, som den mere dramatisk også bliver kaldt, blev bygget i 1907 som minde om den russiske zar Alexander 2, som blev dødeligt såret den 1. marts 1881, da medlemmer af terrororganisationen ”Folkeviljen” smed en bombe. Udvendigt er kirken fantastisk flot med et væld af farver. Den minder af udseende meget om den kendte Vasilij-katedral, som ligger på Den Røde Plads i Moskva. Indvendigt er kirkerummet fyldt med over 7000 m2 mosaikker designet af 30 forskellige berømte kunstnere fra den tid. Den er derfor et fascinerende miks mellem byzantinsk og moderne kunst.
Peterhof
Neden for Vinterpaladset kan I tage en flyverbåd, der kan fragte jer til Peterhof, der er Peter den Stores bud på Versailles. Peter den Store var som skrevet meget inspireret af de europæiske kulturstrømninger og derfor skulle han naturligvis have et slot, der kunne måle sig med sit store forbillede i Frankrig. …Og stedet er da også et besøg værd – specielt, hvis man ikke kan få nok af dekadent, slående og overdådige luksus. I sidefløjen kan man nyde - eller blive chokeret - over zarernes ufatteligt pomp og pragt og de fantastisk store samling af kunst, møbler og porcelæn. Selv parken er et eksempel på overdådig luksus. Her findes intet mindre end tre kunstige springvand, 54 ægte springvand og 37 forgyldte statuer og nogle af springvandene er trick-springvand, der kun springer, når du træder på et bestemt sted eller sætter dig på en bestemt bænk. Vær opmærksom på, at de fleste inskriptioner står på russisk, så måske skal der sættes lidt ekstra af i budgettet til at købe en guidebog på engelsk.
Peter og Paul-fæstningen
Zarerne og deres historie dominerer Skt. Petersborg, og det ses tydeligt i Peter og Paul-fæstningen og den bør derfor også stå på et program på en studietur. Fæstningen og den tilhørende katedral er anlagt på en lille sekskantet ø midt i Skt. Petersborg, hvor Neva-floden er bredest. Den allestedsnærværende Peter den Store lagde grundstenen i 1703. Det sylespidse tårn i midten af fortet, som hører til Peter-Paul katedralen blev bygget for at holde udkig mod de onde svensker, som russerne på det tidspunkt var i hidsige kampe med. Inde i katedralen findes de russiske zarers sarkofager også den sidste zar Nicholas, der sammen med sin familie blev myrdet af bolsjevikkerne i 1917, ligger her. Hans Mor, den danske kejserinde Dagmar, ligger nu også begravet her. Hun flygtede fra revolutionen i 1917 til Danmark, hvor hun døde i 1924. I 1998 kom hendes jordiske rester tilbage til Rusland, hvor hun blev gravlagt ved siden af sin mand. I det hele taget knytter der sig en masse spændende historier og fortællinger til zarerne. Vi kan derfor her på Studenterguiden anbefale, at I giver eleverne den opgave at holde et oplæg omkring de enkelte zarer. Derved får eleverne også en indsigt i Ruslands dramatiske – og til tider meget indviklede- historie.
Peter og Paul - fæstningen er aldrig blevet beskudt, men til gengæld rummer fæstningen et af Ruslands mest berygtede fængsler. Fængslet ligger i Brubetskoj – bastionen med 260 celler, hvor zarerne indespærrede deres politiske modstandere. En række prominente mennesker har siddet her, fra Dostojevskij til Lenin. Desuden sad Peter den Stores egen søn, Alexsej, her i 6 måneder på grund af mistanke om komplot mod tronen, før han blev tortureret ihjel. Efter revolutionen i 1917 foresatte kommunisterne med at skaffe politiske modstandere af vejen her.
Man skal huske, at Skt. Petersborgs historie ikke kun er forbundet med alle de fantastiske zarer. Under 2. verdenskrig belejrede tyskerne Skt. Petersborg i 2,5 år. I denne periode døde mellem 500.000 og 1 mio. mennesker af kulde, sult, sygdom og krig. Kirkegården Piskarevskij er et frygteligt og voldsomt minde fra denne epoke. Mindst en halv million mennesker er begavet i 186 store massegrave. Ved indgangen er der en lille udstilling med fotografier, dagbogsblade o. lign. Her går krigens grusomhed for alvor op for en og man forstår, hvorfor Churchill sagde, at det var den røde hær, der sprættede bugen op på den nazistiske tiger. Det er en vigtig historisk indsigt for eleverne, da russernes rolle i 2. verdenskrig ofte undervurderes i de amerikanskproducerede medier og film.
Virksomhedsbesøg og muligheden for at se noget utraditionelt
Hvis I gerne vil have et virksomhedsbesøg på programmet, kan vi anbefale jer at kontakte jeres rejsebureau, så de kan fortælle jer, hvad de har at byde på. Det er nemlig ret nødvendigt, at kontakterne på jeres virksomhedsbesøg kan snakke engelsk…..;-) Ofte har rejsebureauer gode kontakter, som man kan drage nytte af. Et enkelt muligt virksomhedsbesøg skal dog nævnes, nemlig bryggeriet Baltika. Det er det næststørste bryggeri i verden efter Heineken og sælger det meste øl i Rusland og mange andre steder i Østeuropa. Bryggeriet startede i 1990 og i dag er Carlsberg A/S hovedejeren. I kan blive vist rundt i produktionen, få en grundig gennemgang af stedet og få mulighed for at stille spørgsmål.
Et besøg på Kunstcentret Pusjkinskaja 10 kan også være en speciel oplevelse for eleverne. Pusjkinskaja-10 i Skt. Petersborg er et kulturhus grundlagt af maleren, politikeren og den tidligere politisk fange Julij Rybakov. Ud over gallerier, udstillinger og kunst er her en litteraturcafe, der også serverer mad og drikke. Det vrimler med unge litterater, punkere og undergrundens aktører. Der er også en lille koncertsal for eksperimenterende nichemusik, en boghandel med det ypperste inden for avantgardekunst, filosofi, litteratur. Det kan være et fint sted at introducere eleverne for, hvordan Rusland også kan være og at det er en storby som mange andre.
Det er også en mulighed at tage en tur med båd på Neva, så man får muligheden for at se byen på en anden måde og måske få en tiltrængt afbræk fra alt det historiske. Der er også flere steder, hvor man kan tage til et russisk folk show – en rigtig turistfælde J. Her kan man se de traditionelle russiske dragter og dans. Det er en imponerende oplevelse, men lad være med at gøre jer ideer om, at danserne ved ret meget om hverken dragter eller dans. De er dygtige skuespiller, der forstår at lave et imponerende show, men ret meget ægthed over det, er der ikke….
Russkaja Kukhnia – det russiske køkken
Ikke kun kulturen, religionen og historien er meget anderledes i Skt. Petersborg. Også det russiske køkken, Russkaja Kukhnia, er noget af en eksotisk oplevelse og det skal opleves, når I er der! Det er præget af en gammel madkultur, hvor de vigtigste råvarer er persille, purløg, dild, creme fraiche, laurbærblade, agurker, paprika, citron og kål, frisk ostemasse og rødbeder. Russerne gør meget i at lave postejer, salater, og saltagurker er en intens lidenskab for mange russere. Umiddelbart lyder det måske noget tungt, bastant og kedeligt. Men dine smagsløg oplever en fest ved at spise den russiske mad for, de kan virkeligt sætte det sammen, så det smager af noget…
Af drikkevarer nyder den russiske en speciel plads – nok fordi de kæmper med en laaaaang og kold vinter. Ellers holder russerne sig varme med vodkaen. Vodka serveres i store glas og den skal, ifølge russisk skik, skylles ned i én mundfuld – se, det er noget gymnasielever kan forstå.
Husk – inden I rejser….
Som de fleste forhåbentligt ved, så er Rusland ikke medlem af EU. Derfor skal man have visum for at besøge landet. Det skal søges 3 mdr. i forvejen. Det er en ret besværlig proces, der blandt andet kræver personligt fremmøde på ambassaden i København. Spørg derfor jeres rejsebureau, om de ikke kan hjælp med det. Som regel kan de for et relativt lille beløb tage sig af det arbejde. Vær også opmærksom på om, der kræves specielle forsikringer, når I rejser udenfor EU.
Afslutningsvis…
Tag eleverne med til Skt. Peterborg og lad dem få en oplevelse for livet, hvor de får muligheden for at se noget helt andet end den kedelige europæiske andedam.